fredag, maj 1

Folkmorden --men moderna krig då?

ELEFANTEN I RUMMET
På sistone har armeniernas, assyriernas och andra kristnas hemska öde i det osmanska riket, nuvarande Turkiet, för 100 år sen varit i fokus. De efterlevande  nämner minst en halv miljon eller en över en miljon  dödade släktingar. På officiellt turkiskt håll anger man mycket lägre siffror och förbjuder termen ”folkmord”. Där väljer man att fira 100-årsminnet av det blodiga slaget vid Gallipoli, då turkarna slog tillbaka ett brittiskt invasionsförsök, som den dåvarande marinministern Winston Churchill tagit initiativet till.

I Radio Tuff (www.tyresoradion.se) talades det om ”elefanten i rummet”, som vi inte såg. Det var fredsforskaren Jan Öbergs beteckning på vår tendens att inte koppla ihop massdöden bland flyktingar i Medelhavet med det 2011 fiaskoartade anfallskriget mot Libyen, det numera laglösa land varifrån de eländiga smugglarbåtarna kommer.

Kriget var elefanten i rummet, som vi valde att inte se.

TURKIET I FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Det som inte uppmärksammats värst mycket är att Turkiet 1915 var med i första världskriget. Som motståndare hade landet också det kristna tsarryska Ryssland. Därför blev de kristna minoriteterna i Turkiet misstänkta att vara någon slags femtekolonn och i alla krig är dessa beskyllningar ödesdigra. En annan turkisk minoritet, kurderna, deltog aktivt i förföljelserna mot armenier och assyrier.

I Turkiet är man provocerad av att bli anklagad för folkmord och väljer i stället att i år fira 100-årsminnet av det blodiga slaget vid Gallipoli, då turkarna slog tillbaka ett brittiskt invasionsförsök, som den dåvarande marinministern Winston Churchill tagit initiativet till.

Vi i omvärlden förfasas över assyriers och armenierns tragiska öde men har svårt att se elefanten i rummet, kriget.

JAPAN OCH USA UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET
Få känner till att japanerna under andra världskriget i USA utsattes för de mest extremt rasistiska glåpord. Ännu färre känner till att hundratusentals människor av japansk härkomst i USA sattes in i koncentrationsläger.

Vi förundras över att vårt mönsterland, det kristna och demokratiska USA, betedde sig så. Men då glömmer vi elefanten i rummet, alltså kriget.  

VAD SKA KALLAS FÖR FOLKMORD?
Har alltid trott att folkmord var ett försök att utrota alla i en folkgrupp, också kvinnor, barn och andra civila. Blev lite förvirrad när serbernas massaker på tusentals bosniska män och ynglingar i Srebrenica 1995 kallades för folkmord. Kvinnor, barn och andra civila skonades ju.

När TV visade den norska dokumentären "Staden som offrades", som handlar om Srebrenica och omständigheterna kring tragedin, hettade det till Den berättade också att tidigare hade serbiska byar i trakten attackerats och delvis bränts ner och människor dödats, låt vara i mycket mindre omfattning än sedan i Srebrenica.

Då ingrep statssekreteraren Jasenko Selimovic (fp) med en helsida i Dagens Nyheter, där han med de djupaste brösttoner fördömde dem som ville nyansera och komplettera bilden. Han kallade dem för folkmordsförnekare och annat inkvisitoriskt.

Det tog docenten och Balkankännaren Kjell Magnusson fasta på, när han skrev:
I sina artiklar använder sig Selimovic, försåtligt och demagogiskt, av begrepp som revisionister och folkmordsförnekare”.

Bara några veckor efter folkmordet/massakern/tragedin i Srebrenica inleddes "Operation Storm" mot serberna i Krajina.150 000-200 000 serber tvingades fly. Hur många som dödades brukar inte anges i denna nedtystade etniska rensning. Under Srebrenica-året 1995 genomförde Nato uppemot 3 400 flygangrepp mot serbiska mål i Bosnien. Inte heller om detta hittar jag några dödssiffror.

ÄR INTE MODERNA KRIG FOLKMORD?
Inte minst genom att bombardemang från luften blivit ett så vanligt inslag i krigen drabbas även icke stridande. Detta bidrog till exempel till att ungefär hälften av de ca 50 miljonerna dödade i andra världskriget var kvinnor, barn och andra civila.

Det är förstås tabu att beskylla de nu så firade segrarna för ”folkmord”. Men om Srebrenica nu var ett folkmord, vad ska man då kalla atombomberna över Japan? Hiroshima och Nagasaki var inte som den amerikanska propagandan försökte få oss att tro ”militärbaser” utan hundratusentals civila brändes till döds.

Massor av japanska ledare och militärer avrättades efter kriget. De som ansvarade för massdödandet av civila i japanska städer fick medaljer och andra fina utmärkelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar