fredag, maj 29

Måste Radio Tuff börja med "snytingar" igen?

ETT REKORD FÖR FRIVILLIG RADIO
Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff har hörts varenda vecka sedan 1985. Programmet sänds lokalt på 91,4 MHz och världsvida på www.tyresoradion.se .

Om jag lever och har hälsan till augusti har jag haft förmånen att vara dess programledare i exakt 30 år. Att jag hela denna tid har varit helt oavlönad kan också ses som en förmån: Man blir helt oberoende.

”HELLRE TÄNDA LJUS ÄN ATT BARA…..”        
Sedan 20 år inleds alltid Radio Tuff med att vi delar ut  verbala ”rosor”  till folk, som sagt eller gjort något bra. I förra sändningen var det 20 sådana som utdelades, i den nuvarande 15.

Signaturen är 22 sekunder med Lois Armstrong, när han sjunger C’est si bon. Devisen är det gamla ordspråket: ”Hellre tända ljus än bara förbanna mörkret!”

FÖRR VAR VI ELAKARE
Under Radio Tuffs första decennium delades också ut ”veckans snytingar”. Som signatur använde vi då Magnus och Brasses text i revyn ”Varning för barn”, den som hade den svavelosande ramsan:

Bondlurk, läbbiga skurk
ynkliga parasit!
Pottsork, snuskiga stork
din ruttna rot är full av kork!
Avskum, spattig och skum
du är så jävla dum!
Din usla gam,
din slemmige torsk,
förnicklade pappskalle skum
förbanne mig,
lägg ägg, slibbiga drägg,
skitstövel och bandit!
Slashas, ditt vidriga as,
piss och pest och senapsgas!
Sopprot, helidiot, fan vad du bär dig åt!
Din sabla bock, ditt feta arsel,
Våga dig aldrig mer hit!

Kanske har jag blivit snällare med åren och mer less på allt negativt som medierna upplyser oss om. Hälsan tiger still. Ibland saknar jag dock ”snytingarna” i Radio Tuff, även om dess ”rosor” ibland -- liksom riktiga rosor --  har taggar.

BUANDEN EN FRÅGA OM ”YTTRANDEFRIHET”?
I Radio Tuff tilldelas nu en ros till presentatören i TV från Eurovisionsfinalen i Wien, Alice Tumler, som tvangs att läxa upp den föga sportsliga publiken som buade varje gång den ryska sångerskan Polina Gagarina fick höga poäng.: Musiken borde vara överordnad politiken”, fastslog hon bland annat. Trots de antiryska utbrotten blev dock Gagarina tvåa efter svenske Zelmerlöw.
Så läste jag i morse (29/5) på Dagens Nyheters kultursida en artikel under rubriken ”Fejkapplåder för Ryssland blir riksdagfråga.”. En Bengt Eliasson uttalar sig om schlagerfinalen och är upprörd över att TV ibland tonade ner publikens burop över ryska poäng och i stället lät applåder höras. Han tycker rentav att det var ”censur” och att ”yttrandefriheten” minsann kränktes.

Nu är denne Eliasson knappast någon dumskalle utan riksdagsman för Folkpartiet. Kanske tror han att det är smart att visa att han verkligen instämmer i den antiryska trenden. Det generar honom tydligen inte att han därmed utnyttjar den förbannade kollektivskulden, som drabbade den ryska sångerskan.  

För 20 år sedan hade han fått en verbal ”snyting” i Radio Tuff.

SLIPPER BLI FATTIGPENSIONÄR
I kväll berättades på TV vad en verklig toppfigur i OKQ8, Göran Lindblå, får i pension. De fem första åren får han 2,8 miljoner per år, sedan ”bara” 2,5 miljoner kr i årslön. Lever han till 85 års ålder kammar han hem 64 miljoner.

OK är ju sedan gammalt ett kooperativt företag, en slags folkrörelse alltså. På TV intervjuades Ines Uusmann. Hon försvarade penningrullningen till Lindblå med att ”han ska ju inte behöva bli fattigpensionär”.

Kanske en olycklig formulering i hastigheten men har hon möjligen blivit ”fartblind” efter att själv ha varit högavlönad som statsråd (s), generaldirektör med mera.


För 20 år sedan hade Uusmann på alla verkliga fattigpensionärers vägnar fått en ”snyting” av Radio Tuff. Därmed skulle vi än en gång visat vårt oberoende genom att ge oss på både en blå och en röd politiker.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar