söndag, maj 3

Låt oss minnas de många offren!

40 ÅR SEDAN FREDEN I VIETNAM
Nu haglar minnesdagarna. Först var det 40 år sedan det amerikanska kriget i Vietnam slutade. Det finns i Washington en mur där alla stupade amerikanska soldaters namn finns inristade.

De är hela 58 300 stycken och jag känner för dem. Det var mestadels unga killar och jag har inget behov av att tillgripa den eländiga kollektivskulden mot dem eller de många som överlevde. Det var militärer och politiker långt över deras egen nivå som var ansvariga för dödandet.

Ännu mera känner jag för de uppåt två miljoner vietnameser som dödades i detta krig. Medan det fanns bara åtta kvinnor bland de dödade amerikanerna var det över hälften av de många dödade vietnameserna som var kvinnor, barn och andra civila. På Sveriges Radio erinrade man till exempel nyligen om massakern i byn Song My.

Hyser beundran för de amerikaner som deserterade från detta krig. Minns med stolthet att vi i TUFF (Tyresö Ulands- och Fredsförening) tog hand om många av dem. De första kom från Japan via Moskva i slutet av 1967. Det var Rick, Mike, Craig och John och de blev mina vänner för livet.

70 ÅR SEDAN FREDEN I EUROPA
Den 8 maj är det 70 år sedan det blev fred i Europa. (I Asien skulle det ta några månader till. Krigets final där blev folkmordet med atombomber i Hiroshima och Nagasaki).

Eftersom det är jämna 70 år sedan massdödandet i Europa slutade, kommer det bli ännu mera av militärparader, pansarkolonner, flaggviftande och nationalistiska högtidstal den här gången. Sådant är av glädje för det starka militär-industriella-mediala komplexet och bäddar egentligen för nya krig och konflikter.

Kan Islamiska staten rentav genom otäcka grymheter locka rekryter till och med från Europa så vad kan inte statsmäns beröm av krigiska ”hjältedåd” åstadkomma?

Härom året kommenterade jag hur årsdagen av freden i Europa firades. Uttryckte min ”vämjelse” över hur Putin nationalistiskt, ja militaristiskt utnyttjade den, även om västliga segrares ledare knappast var mindre högtravande. Tyckte att man i stället borde ha påmint om krigets offer. Det var faktiskt uppåt 25 miljoner sovjetmedborgare som dödades. (Sedan dess har jag av annars kloka människor blivit förebrådd för att inte nog ha kritiserat Putin. Har inte velat delta i den trendiga men extremt ensidiga skildringen av Ukrainakrisen)

FINALEN PÅ ÖSTERSJÖNS MÅNGA TRAGEDIER 3 MAJ 1945
Segrarna skriver ju historien och har då möjlighet att undvika att skildra sina egna krigsförbrytelser.

Inga medier kommer alltså att erinra om att det den 3 maj är årsdagen av en helt onödig sjökatastrof. I krigets slutmånader var Östersjön ett ”dödens hav”. Ca 30 000 tyska flyktingar och sårade soldater var då ombord på båtar som sänktes.

Den 3 maj 1945, tre dagar efter Hitlers död och fem dagar före krigsslutet, sänktes på Neustadts redd i södra Östersjön de båda fartygen Cap Arcona och Thielbeck. Ca 7000 människor följde fartygen i djupet. De var evakuerade fångar från koncentrationslägret Neuengamme.

Trots att läkaren Hans Arnoldsson i Bernadotte-expeditionen hade upplyst britterna om passagerarna blev båtarna sänkta av de hjälteförklarade brittiska flygarna i Royal Air Force. Offren hade överlevt lägrens fasor men i samma stund som fred, frihet och ett drägligt liv var snubblande nära blev också de offer för krigets vansinne.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar