torsdag, maj 7

Rysskräcken torgförs stort och fördummar ännu värre

80-TALETS UBÅTSNOJA
Det är lätt att hålla med den amerikanske veteranjournalisten Robert Parry, som följde det kritiska journalistiska uppdraget redan på 80-talet, då han var med att avslöja Iran-Contrasaffären. Om Ukrainakrisens skildring i västliga medier tycker han nu att det är ”den mest ensidiga bevakningen i mannaminne av en större internationell kris”.

Svenska journalister tycks inte veta något om alla skrönor om ryska ubåtar våra medier matade oss med nästan under alla 80-talets somrar. Att de hotfulla ”ubåtarna” sedan   visade sig vara  allt möjligt utom ubåtar tycks dagens journalister, kommentatorer och politiker inte känna till.

Den gången ledde det till kraftiga satsningar på den svenska marinen. Man talade ironiskt om ”budgetubåtar”. Segrarna var alltså den svenska militären, förlorarna förutom sanningen, de svenska skattebetalarna.

”BUDGETUBÅTAR”  IGEN!
Sedan oktober 2014 har ”ryska ubåtar” i svenska vetten på nytt blivit en vanlig nyhet i medierna. De har på nytt använts för att höja militäranslagen. De 250 miljarderna kr under en 5-årsperiod till svensk militär räckte inte, så man beslöt nyligen att öka på den summan med drygt 10 miljarder.

Ett av skälen till det angavs vara att vi behövde ”förbättra vår ubåtsbekämpning”. 

”PUTIN VILL SKRÄMMA OSS” – TOTALT OLOGISKT!
Vet inte hur många gånger jag har hört eller sett i medierna att annars begåvade människor nu tolkar de nya larmen om ”ubåtar” som att den ondsinte Putin vill ”skrämma” oss.

Det tyder på att man gör Putin så korkad, att han blir helt ofarlig. Varför skulle han vilja skrämma oss? Det stärker ju bara den svenska försvarsviljan och ökar Natoanhängarnas chanser få in Sverige i Nato. Det finns redan sex Natoländer vid Östersjön. Deras ubåtar har däremot goda skäl att skrämma oss.

”PERISKOPSJUKA” HÄRJAR IGEN
På 80-talet var det höga militärer från olika länder som nästan medlidsamt hånade oss för vår ubåtsnoja. En av dem var den brittiske amiralen och ubåtsexperten Ian McGeoch. Han tyckte att Sverige led av ”periskopsjuka” och slog vad om en miljon att inga sovjetiska ubåtar hade avsiktligt kränkt svenska vatten.

Själv har jag tyvärr inte så mycket pengar att jag kan delta i sådan vadslagning
- --  - -- - - - - - - - - - - - - -- - - - -  --  - - - -- - - - - -  - --

(En mycket längre text i samma ämne från den 19 april finns här nedan i bloggen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar