lördag, maj 23

Stormrikt, krigiskt, fundamentalistiskt t

Vilket land tänker jag på i rubriken? Du får några tips genom att jag i början anger vad som hänt i det den senaste veckan.:

1.     Ett terrordåd, som igen riktats mot besökarna under fredagsbönen i går (22/5), den här gången återigen mot en shiamuslimsk moské. 20 människor dödades och minst 50 skadades.
2.     I landet har bara i år 85 människor avrättats genom halshuggning. Därför
annonseras nu om flera hågade bödlar.
3.     Där är fullt av stenrika prinsar. Med pengarnas makt anses det därför ha både USA och Mellanösterns enda kärnvapenmakt som sina ”allierade”
4.     De många utländska gästarbetarna är däremot fattiga och nästan rättslösa. I veckan meddelades att ett svenskt företag verksamt i landet hade beslagtagit passen för 600 gästarbetare.
5.     Det fortsätter att bomba ett fattigt grannland och flygbombningar dödar ju alltid ett massa oskyldiga. Det började med detta för en dryg månad sedan, men deras annars så tjusiga ”allierade” protesterar inte.
6.     Under den 2011 av västliga medier så beundrade arabiska ”våren” ingrep de militärt i grannlandet Bahrain för att slå ner folkliga protester.
7.     Det har stor yta men bara 30 miljoner medborgare. Ändå är det en stormakt inte bara ekonomiskt utan också militärt. Det är världens fjärde mest välrustade land med en militärbudget ungefär lika stor som Rysslands. Per capita överträffar deras militärutgifter med råge till och med USA:s.
8.     Dess religion är så fundamentalistiskt att den överväldigande majoriteten av deras 1,5 miljarder trosbröder i världen tar avstånd.
9.     Landet anses ha varit det främsta stödet, inte minst ekonomiskt, till de rebeller som nu på femte året har ödelagt Syrien genom att bekämpa den sekulära Assadregimen, låt vara att denna varit föga demokratisk. Tidigare var al Quadi-inspirerade Nusrafronten den främsta rebellgruppen. Nu är det Islamiska staten, som tycks breda ut sig allt mer.
10. Vad säger nu de västmakter som också velat stödja de syriska rebellerna?

(Ja, landet är förstås Saudiarabien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar