lördag, maj 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1388) 17-31 maj till....

….till             Tuffs partner sedan 1979, den oförtröttlige gandhianen Bhikhu Vyas, som skickat oss två e-brev den senaste veckan. I det ena uttrycker han sin beundran för Kumla skola (Tyresö) som den 20 maj har sitt dagsverke för fattiga indiska barn. Bhikhu uppger att avkastningen kommer att användas till Tuff-skolan i Vananchal för de 50 eleverna i klasserna 6 och 7. Den förses med två årslöner för lärare, läroböcker, studieresa, hälsovård och 5 mangoplantor till var och en av eleverna som de kan ta hem till sina fattiga föräldrar.
 Han berättar också att med tysk hjälp har nu mangoodlarna fått möjlighet att avyttra sina mangos direkt till konsumenterna och alltså till bättre priser än förut, då de ofta blev lurade.
(Glöm inte att Tuffs mangogram har bidragit till över 125 000 mangoträd i fattiga Dharampurs hundratals fattiga byar. Mangogrammen finns för att gratulera eller för att hedra minnet av någon bortgången. Den perfekta presenten! För 100 kr blir det 20 mangoträd.)

….till             Tyresöbon Miza Landström som tagit initiativet till ett skolbygge bland fattiga byar i Kongo (Kinshasa) . Nu är två byggnader med fyra klassrum och två andra lokaler klara och bara delar av inredningen återstår, så i september beräknas hundratals elever få tillgång till skolan.
Tuff har bidragit med 105 000 kr till projektet.

….till             Tuffs orubbliga biståndsprincip att låta varenda insamlad krona gå oavkortad till ändamålet. Det möjliggörs genom att alla i Tuff och Radio Tuff jobbar helt oavlönat i den gamla fina folkrörelsetraditionen. Gynna alltså gärna Tuffs insamlingskonto, plusgiro 79 36 36 -2 !

….till             Fredsrörelsen på Orust, som nu haft sitt årsmöte och återvalt Ola Friholt som ordförande. Deras verksamhetsberättelse för 2014 är mycket imponerande: Många högintressanta offentliga möten, utdelande av Folkets nobelpris för fred mm mm. I slutorden heter det bland annat:
”Vi har uppgiften att tala mot rustningshysterin i Norden, hålla Sverige
och Finland kärnvapenfria, alltså utanför Nato. Synliggöra de fredliga alternativen, minska spänningar genom folkförbrödring via utvecklade kontakter, handels- och kulturutbyte, genom att skilja på sak och person –upphöra med demonisering och ta avstånd från hetspropaganda”.

….till             Karneval förlag, som fortsätter sin utgivning av småskrifter, små böcker som kostar bara 50 kr/st. De ger en annan syn på krig och konflikter än den västliga ensidigheten som dominerar ”mainstream”, vars svenska ord ”mittfåran” är bättre, eftersom det ibland är alltför fåraktigt att tro på trendnissarna.
Den senaste boken i småskriftsserien hr titeln ”Strangelove-effekten”, är på 96 små sidor och innehåller åtta essäer av John Pilger. Han är en australiensisk  journalist och krigskorrespondent, som uppmärksammats världen över alltsedan sina avslöjanden om folkmordet i Kambodja på 70-talet. Han är verkligen inget ”mittfår”: Ett av hans kapitel har rubriken: GEORGE ORWELLS ÅTERKOMST OCH STOREBRORS KRIG MOT PALESTINA, UKRAINA OCH SANNINGEN. Och han skriver:
                      Efter ett tretton år långt härjningståg, som började i det plågade Afghanistan, långt efter det att Usama bin Ladin hade flytt landet, efter att under påhittade förevändningar ha krossat Irak, förvandlat Libyen till ett kriminellt kaos, gett stöd åt jihadister i Syrien och förklarat Iran för en ’nukleär skurkstat’, har USA nu äntligen ett kallt krig som komplement till sin världsomspännande mord- och terrorkampanj med hjälp av drönare.”

….till             Tuffs bokbord vid Tyresö slott den 16 maj där kyrkan hade sin Fairtrade-festival. Då såldes bland annat tre olika småskrifter med en annorlunda eller mera balanserad syn på Ukrainakrisen än den gängse.

….till             den amerikanske journalisten och författaren Thomas Friedman som i DN (11/5) skriver att ”något av det dummaste Nato gjort” var när Khaddafis regim i Libyen störtades så att en barriär mot olaglig invandring avlägsnades till glädje¨djeför skumma flyktingsmugglare.r man skapade en nt ordning i tomrummetra balanserad syn på Ukrainakrisen än den gängsekter än  för skumma flyktingsmugglare.

 ….till            TV-programmet Vetenskapens värld (11/5), som kom med nya avslöjanden om en av de mest kända händelserna i svensk historia, slaget vid Lützen 1632, då Gustav II Adolf dödades. Vid utgrävningar av en massgrav har man funnit att majoriteten av soldaterna på den svenska sidan var utländska legoknektar. Det framhölls att även den tidens krig var fasansfullt. Unga svenskar tvangs genom utskrivning att deltaga. Ca 85 procent av dem dödades under kriget. De indoktrinerades genom att deras fiender brännmärktes som okristliga katolska ”papister”. Att det var ett religionskrig bekräftas inte av det delvis var en kamp om flodmynningar med lukrativa tullinkomster och att det katolska Frankrike var på Sveriges sida.

….till             Sveriges radios program Studio Ett, som förklarade varför invånarna i Lönsboda i nordvästra Skåne avskyr 500-kronorssedeln. Den pryds ju av en bild på Karl XI. Han bekämpade Skånes ”snapphanar” som inte accepterade att Skåne inte tillhörde Danmark längre. I Lönsboda gillade man inte det nya svenska styret utan stödde snapphanarna. Därför lät kungen 1678 bränna ner Lönsboda och befallde att alla av manligt kön över 15 år skulle avrättas. De flesta män lär dock ha flytt i tid. 

….till             Sveriges radios program OBS (11/5) , där Per Gahrton berättade om krigets våldtagna och misshandlade kvinnor. Han utgår från historikern Miriam Gebhardts bok Als die Soldaten kamen (När soldaterna kom). Hon avslöjar myterna och pekar på de många våldtäkter som utfördes också av västmakternas styrkor.
(Mera i detta ämne kommer om en stund i Radio Tuff)

….till             Torsten Kälvemark som i Aftonbladet (7/5) kritiserar svenska mediers ensidighet inom utrikespolitiken. De tystar till exempel ner Europarådets internationella juristpanel, som ger svidande kritik av Ukrainas rättsliga hantering av Maidanmassakern i februari 2014, då 100 civila och 13 poliser sköts ihjäl. Även undersökningen av tragedin i Odessa den 2 maj 2014 när 42 proryska demonstranter brändes inne av ukrainska nationalister får kritik. Som en motbild till Dagens Nyheters ensidiga bevakning av Ukrainakrisen nämns den nyutkomna nättidningen Ukrainabulletinen

….till             Pelle Sunvisson, som på ett offentligt Tuff-möta den 6 maj kunnigt och pedagogiskt berättade om omständigheterna kring den planerade stora  stridsflygövningen i Norrland månadsskiftet maj-juni. Då ska över 100 plan, också från Nato, bullrande lågsniffa över trädtopparna i norr. Pelle är aktiv i kampanjen vars hemsida är www.stoppaace.se . Måndag den 25 maj kl 18  är vi välkomna till Medborgarplatsen, där en manifestation mot den stora militära flygövningen sker, alltså på dess första dag. 

….till             Radio Tyresö som sänder en halvtimme av Pelle Sunvissons anförande (se ovan)  www.tyresoradion.se

….till             Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i motsats till andra västliga ledare inte helt bojkottade ryssarnas ”segerdag” den 9 maj utan dagen efter (10/5) besökte Moskva. På sin webb skrev hon:
”Det är viktigt för mig att tillsammans med den ryske presidenten lägga ned blommor vid Den okände soldatens grav för att hedra minnet av miljontals döda i andra världskriget, eftersom Tyskland är ansvarigt för deras död”.
Som vi framhöll i förra Radio Tuff är det mycket viktigare att minnas de ca 60 miljonerna dödsoffer för kriget, därav ca 20 miljoner ryska, än att genom vulgära militärparader skrämma omvärlden.

….till             Professor Lars Ingelstam som tycker att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är för militaristisk. Han ropar reflexmässigt på militär upprustning, menar Ingelstam och skriver: Det som berör mig illa är den självklarhet med vilken Wolodarski hänvisar till enbart militära medel i ett säkerhetspolitiskt försämrat läge.” och han tillägger: ”Finns det då inte något mer intelligent och konstruktivt vi kan ta oss för än att skeppa stridsvagnar till Gotland? Det senare är kanske inte helt meningslöst, men riskerar att tränga ut sådant som faktiskt skulle kunna förbättra säkerhet och samarbete.” 
….till             Johan Croneman, som i DN (12/5) skriver om den tyska filmen ”Tannbach – ett krigsöde” som visats på svensk TV tre kvällar i rad. Han ger den högt betyg, anser den vara ”en välgjord, ovanligt nyanserad, otroligt vacker och kolossalt välspelad miniserie”. Den illustrerar hur förlorarna hade det efter krigsslutet 1945. Och Croneman tillägger: ”Befriande att få se annat skådespeleri än det brittiska och amerikanska.”

….till             kommande Tuff-evenemang: tisdag den 26 maj kl 19 startas i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 ett möte med rubriken ”Myterna om fredsaktivister”. Åke Sandin inleder, fika, gemyt och diskussionsglädje ingår som vanligt.
                      Lördag den 30 maj kl 11-15 utanför Tyresö centrum kan man fynda vid Tuffs loppis.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar