tisdag, maj 5

John Pilger om västliga aggressioner och nedtystade sanningar

ANNORLUNDA OM UKRAINA
Inte många känner till Mäster Pers gränd. Den finns på Söder i Stockholm nedanför Sofia kyrka. Den består av motsatsen till höghus. Husen är från 1700-talet och är man av normal längd måste man böja på huvudet för att komma in.

Där finns förlaget Karneval med Björn Eklund som chef och antagligen enda anställd. Det har på sistone givit ut tre böcker om Ukrainakrisen, som ger en annorlunda syn  på konflikten än den västliga som vi ständigt matas med. De ingår i förlagets småskriftsserie  och kostar bara 50 kr.

PILGER PÅMINNER OM DR STRANGELOVE
En del av oss minns väl ännu Stanley Kubricks kärnvapenfilm ”Dr. Strangelove. Han som slutade ängslas och lärde sig älska bomben”. Den  nya skriften (en liten bok på 96 sidor) från  förlaget Karneval har titeln ”Strangeloveeffekten” och är skriven av John Pilger, en undersökande australiensisk journalist och krigskorrespondent, som uppmärksammats världen över alltifrån sina avslöjanden om folkmordet i Kambodja på 70-talet.

I sin första av tio essäer går Pilger tillbaka till kalla kriget och kapprustningen med kärnvapen och förljugna påståenden (false flags) och skriver:

År 1964, då Dr Strangelove hade premiär, var ’missilgapet’ den vilseledande flaggan. För att kunna bygga fler och kraftigare kärnvapen och följa en inofficiell policy som gick på dominans, godkände president John Kennedy CIA:s propaganda om att Sovjetunionen låg lång före USA i produktionen av ballistiska robotar. Förstasidorna fylldes av uppgifter om det ”ryska hotet”. I själva verket låg amerikanerna så långt före i produktionen av dylika robotar att ryssarna aldrig kom i närheten av dem. Kalla kriget grundades till stor del på denna lögn.”

USA DE SENASTE ÅREN
Pilger tar också upp Natoutvidgningen och västliga aggressioner. Han skriver bland annat:

”Efter Sovjetunionens kollaps har USA omringat Ryssland med militära baser samt kärnvapenbestyckade flygplan och robotar, allt för sitt projekt för ’Natoutvidgning’. Nato som bröt sitt löfte till den sovjetiske presidenten Michail Gorbatjov år 1990 om att Nato inte skulle expandera ’en enda tum åt öster’, har som gott som tagit över Östeuropa.”
                                                        …….……
”Efter ett tretton år långt härjningståg, som började i det plågade Afghanistan, långt efter det att Usama bin Ladin hade flytt landet, efter att under påhittade förevändningar ha krossat Irak, förvandlat Libyen till ett kriminellt kaos, gett stöd åt jihadister i Syrien och förklarat Iran för en ’nukleär skurkstat’, har USA nu äntligen ett kallt krig som komplement till sin världsomspännande mord- och terrorkampanj med hjälp av drönare.”

Pilger uppskattar att angreppskriget på Irak har lett till 700 000 dödade irakier och miljoner på flykt.

NATO BEHÖVER ”FIENDER” FÖR SIN EXISTENS
Pilger menar att namnet på ”fiender” har ändrats och skriver:

”Namnet på fienden har ändrats under årens lopp, från kommunism till islamism, men generellt består fienden av varje samhälle som är oberoende av västlig makt och som innehar ett område som är strategiskt användbart eller som är rikt på naturresurser. Ledarna för dessa hindersamma nationer blir vanligen brutalt störtade, såsom demokraterna Mohammad Mossaddeq i Iran och Salvador Allende i Chile eller mördade som Patrice Lumumba i Kongo.”

Vi minns hur lättade vi blev för 25 år sedan, när Sovjetunionen upplöstes och kalla kriget med alla dess hotande kärnvapen inte längre hade något fog för sig. Nato som tjusigt kallades en ”försvarsallians” behövdes väl inte längre, antog vi. Vi misstog oss kapitalt.

I stället har det militär-industriella-mediala komplexet firat nya triumfer. Nato har nu flera medlemsstater än någonsin. Sex av dem, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland, ligger vid Östersjöns kuster. Nu vill mediestarka grupper att också Sverige och Finland skall ansluta sig till de 28 Natoländerna.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar