torsdag, maj 21

Minns vi arabiska "våren" i Nordafrika?

INTE ROLIGT ATT RESULTATVÄRDERA KRIG
Brukar resultatvärdera krig genom att jämföra de fina krigsmålen med de inte lika fina resultaten. Börjar med första världskriget. Då slaktades ca 10 miljoner mestadels unga soldater men inte alls så många barn, kvinnor och andra civila som i senare krig, när flygbombningar hört till rutinen.

Segrarna 1914-1918 eldade sin kanonmat med att det här kriget minsann skulle göra världen trygg åt demokratin (make the world safe for democracy) och göra slut på alla krig (the war to end all wars).

I stället blev det på 20-och 30-talen en epidemi av diktaturer: Kommunism, fascism och nazism. Och det krig som skulle göra slut på alla krig ledde till andra världskrigets masslakt.

ARABISKA ”VÅREN” I LIBYEN
2011 jublade västliga medier och politiker över den begynnande arabiska våren.  Nato anföll Libyen, förklarade att man ville skapa en flygförbudszon för att som det hette ”skydda civila”. Det ingick i dess numera hycklande beteckning på sina anfallskrig som ”humanitära interventioner”.

I stället för att skydda civila dödades tusentals kvinnor och barn av Natos bombardemang. Huvudmålet uppnåddes dock, att avsätta Libyens diktator Moammar Khadaffi. (Att han mördades så brutalt som den världsberömde journalisten John Pilger uppger vill jag helst inte tro på: Enligt honom skall han våldtagits analt med en bajonett)

Våra medier har sedan anfallet på Libyen inte tyckt det vara trevligt att berätta om Libyen. Jo, vi fick förstår veta att ”rebellerna” tackade USA för hjälpen genom att 2012 mörda den amerikanska ambassadören  Cristopher Stevens under triumfartade hyllningar till al Qaida.

Sedan dess är landet ett laglöst kaos, där IS också fått insteg. Senast blev 21 fattiga egyptiska gästarbetare mördade och andra mord och våldsamheter är tyvärr vanliga. De av oss så uppmärksammade flyktingtragedierna med tusentals offer på Medelhavet är en följd av detta kaotiska efterkrigstillstånd, som gett skrupelfria människosmugglare fria händer.

I Sverige var militarister stolta över att vi med några JAS-plan fick vara med de stora Natograbbarna på ett hörn i Libyenkriget. Det enda positiva med det var kanske att våra vapenfabrikanter fick lite reklam för sina exportansträngningar.

EGYPTENS FÖRSTE FOLKVALDE PRESIDENT
Mest uppmärksamhet och sympati för några år sedan i våra medier fick de folkliga protesterna i Egypten mot president Mubarak. Åtskilliga demonstranter dödades men Mubarak tvingades i alla fall avgå.

Dessutom anordnades någorlunda fria och demokratiska val. Där segrade Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi, som sedan faktiskt blev den förste folkvalde presidenten i landet. Snart började dock allt flera egyptier att vantrivas under hans styre. Demonstrationer förekom, som ledde till att människor dödades. Till sist tog militären under kuppliknande former makten och avsatte Mursi.

Sedan dess har många ur Muslimska broderskapet dömts till döden, nyligen också expresidenten Mursi. Många undrar nu om Egypten är tillbaka på ruta ett. I motsats till Libyen har dock dödstalen kunnat begränsas, vilket nog beror på att Egypten slapp bli anfallet av västmakterna.

TUNISIEN UNDANTAGET
Många minns väl inte längre att den omskrivna arabiska ”våren” faktiskt började i Tunisien, ett land välkänt för många svenska semesterfirare. Där förekom nyligen ett terrorattentat, som dödade 21 turister och landet förser IS med många proselyter,

I övrigt fungerar den tunisiska demokratin under den 88-årige landsfadern, president Essebsi. Min tunisiske kompis Karim har berättat att förut jobbade många tunisier i grannlandet Libyen, som inte minst tack vare sin olja var Nordafrikas ledande välfärdsland..

Numera går folkströmmarna i motsatt riktning. Libyer flyr från eländet i sitt land till Tunisien.
 ------------------------------------------

PS: Karim är ingen akademiker men en schysst, händig och pålitlig kille, som är väl förtjänt att få ett jobb i Sverige. Det skulle han sköta jättebra. Kontakta mig gärna om du har något bra tips: Åke, tel 08 – 712 4463

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar