lördag, maj 30

ROSOR från den tuffa oberoende radion

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1389) till….
….till              Tyresö skola som den 8 juni har sitt  dagsverke för tusentals fattiga indiska barn, som sedan många år tack vare TUFFs stöd fått skolgång  och bättre levnadsförhållanden. Har man inget behov av att anställa unga dagsverkare kan man ändå stödja dagsverket genom ett bidrag på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2

….till              Alexander Palmér, den yngste i Tuff-styrelsen, som i vintras var bland de aktivister som besökte Indien och blev imponerad av de omfattande Tuff-projekten där. Han har vid flera tillfällen framträtt i Tyresö skola och inför dess dagsverke för elever och personal informerat om hur fint pengarna använts i Indien

….till              Tuffs biståndsprinciper: Dels att varje insamlad eller inarbetad krona oavkortat skall skickas till ändamålet, dels att användningen av pengarna regelbundet kollas upp genom besök på plats.

….till              Dagens Nyheter som (18/5) hade  nästan en helsida med rubriken ”Så mycket tjänar de på biståndspengarna”. Det rör sig faktiskt om miljonbelopp i årslöner till de stora biståndsorganisationernas chefer (I Tuff och Radio Tuff avviker vi positivt genom att alla här jobbar helt oavlönat—sedan 30 år tillbaka!)

….till              Fredsveteranen Tomas Magnusson, som nu kommer ut med boken Somalia --  hot eller hopp med undertiteln ”Ett land som aldrig lämnas i fred. Ett folk som aldrig ger upp”.  Om en stund hör vi här i Radio Tuff Tomas själv berätta om sin bok.

….till              Stormuftin av Damaskus Ahmad Badreddin Hassou, som frankt förklarar att det inte finns några ”heliga krig”. De förs av politiska skäl, menar han och hävdar, att religioner betyder fred och hänsyn till medmänniskor. Det vore ju väldigt bra om IS och andra organisationer som krigiskt eldar sina unga proselyter med religiösa fraser, tog intryck av det. Inte heller erkänner stormuftin klyftan mellan shia- och sunnimuslimer. ”Jag är både sunni och shia”, påstår han.

….till                     Aftonbladet, som nyligen hade en utförlig recension av historikern Miriam Gebhardts nya bok om hur många hundratusen tyska kvinnor och flickor våldtogs av segrarnas soldater kring krigsslutet 1945. (Det otäcka  ämnet behandlades i förra Radio Tuff, nr 1388)

….till                     Sveriges Radios ofta hörvärda program Studio Ett, som ((28/5) hade en rapport om Islamiska Statens grymma sexuella våld mot kvinnor och flickor, som inte tillhör deras extrema variant av islam.

….till                     Radioteatern, som i två delar  sände Gunilla Breskys dramatisering av den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitjs bok ”Kriget har inget kvinnligt ansikte ”. I presentation hette det: ”Man borde skriva en bok som gjorde en så äcklad att själva tanken på krig skulle framstå som motbjudande. Och vansinnig. Till och med generalerna skulle bli äcklade”  I ett uttalande om svenska mediers ensidighet var Gunilla Bresky kritisk. Hon sade bland annat: ”Vissa dagar orkar jag inte höra på radio eller läsa dagstidningarna. Jag anser att de svenska medierna har en väldigt onyanserad bild av Ryssland. Som journalist har jag fått lära mig att alltid låta flera sidor komma till tals. Men alla sådana där journalistiska grundregler struntas det i när det gäller Ryssland.”

….till              presentatören i TV från Eurovisionsfinalen i Wien,  Alice Tumler, som tvangs att läxa upp den föga sportsliga publiken som buade varje gång den ryska sångerskan Polina Gagarina fick höga poäng.: ”Musiken borde vara överordnad politiken”, fastslog hon bland annat. Trots de antiryska utbrotten blev dock Gagarina tvåa efter svenske Zelmerlöw.
….till              Sven Hirdman, f.d. statssekreterare i försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva, som i ett framträdande på ABF-huset i Stockholm talade om Nato och den svenska alliansfriheten . Några punkter ur hans anförande:
• Ett isolerat ryskt anfall på Sverige är helt osannolikt. Sverige har inte ett sådant strategiskt intresse för Ryssland. Ryssland vill överhuvudtaget inte ha ett krig med EU och Nato.
• Ett svenskt medlemskap i Nato ökar därför inte Sveriges säkerhet utan leder i stället till ökad spänning i vårt område.
• Den svenska säkerhetspolitiken bör prioritera att bidra till avspänning mellan stormaktsblocken
.
….till                dem som samlades på Medborgarplatsen den 25/5 för att protestera mot den stora stridsflygövningen som den dagen startade i Norrland. Den efterföljs tyvärr av en ännu mer bisarr övning den 5-20 juni. Den har namnet Baltops. Som Göteborgs-Postens rubrik den 20/5 löd: ”Nato övar landstigning i Sverige”. Då deltar 17 nationer, cirka 4500 man, ett 50-tal fartyg, ett 50-tal stridsflygplan och helikoptrar, en ubåt, tio stridsbåtar och ett flertal fordon. Amerikanska B52:or övar minfällning utanför Skåne.
….till              Jonas Sjöstedt, som reagerar mot att även amerikanska bombplan deltar i militärövningen  i  södra Sverige. Han säger: ”Jag växte upp med tv-bilder på utraderade vietnamesiska byar och barn som massakrerades av just den här flygplanstypen. De är också en del av USA:s kärnvapentaktik, deras strategiska bombflyg som ska kunna ha kärnvapen. Jag tycker att Sverige ska ha en tydlig politik för kärnvapennedrustning, då stämmer inte det med att man övar ihop med de planen.”

….till              de smarta människor som löser sina presentproblem genom att skaffa Tuffs mangogram, som bidragit till att 130 000 mangoträd finns planterade i hundratals fattiga indiska byar. Kan beställas av Monica Schelin, tel 7122581 eller på e-post till tuffmail@spray.se


….till              de kloka, solidariska människor som stöder Tuff genom sitt medlemskap. Tack vare dem drabbas inte Tuff av de problem som många andra lokalföreningar nu i tilltagande grad lider av utan kan ännu ha över 400 medlemmar. Välkommen du också som medlem genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 bidra med 200 kr och gärna 80 kr till för familjemedlem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar