lördag, maj 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1387) 3-17 maj

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1387) 3 maj 2015 till….
….till              regissören Stina Oscarsson för tre olika insatser. För det första tog hon initiativ till en stor artikel på DN-Debatt den 19/4. Den argumenterade emot kraven på svensk Natoanslutning och undertecknades av ett stort antal andra kulturarbetare. Den 23/4 var hon i samma ärende med i TV-programmet Debatt. Där diskuterade hon engagerat mot Allan Widman, folkpartiets talesman i försvarsfrågor. Sedan (29/4) skrev hon på DN:s kultursida en helsidesartikel där hennes tre första punkter löd: ”1. Jag är rädd för talet om upprustning. 2. Det är många som tjänar pengar på vapen och deras lobbyister snedvrider debatten. 3. Faktum är att vi aldrig har kunnat försvara oss mer än en vecka och de senaste 200 åren av fred har berott på vår alliansfrihet. Är rädd för att denna politik nu håller på att överges.”

….till              Erik Danielsson, som (22/4) har en insändare i Dagens Nyheter med rubriken ”Försvarsviljan måste gälla för hela landet”. Han skriver bland annat: ”Vi ser hur minsta tillstymmelse till något som liknar ubåt i Stockholms skärgårds segelbåtsvatten förorsakar en medial uppståndelse utan like. När främmande bombflyg får lågsniffa och öva bombfällning över renkalvningsland, bär- och jaktmarker i norr, då sägs knappast någonting. Tystnaden är dånande” Han syftar på världens största flygövning i år då  kring månadsskiftet maj-juni över 100 stridsflygplan skall öva i norra Norrland, däribland plan från USA, England och andra Natoländer.

….till              Pelle Sunvisson, som är aktiv i kampanjen mot ACE (Arctic Challenge Exercise), den internationella flygövning över Norrland som nämndes nyss. Onsdagen den 6 maj kl 19 inleder han ett offentligt TUFF-möte i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Det handlar just om Nato i Norrland. Alla hjärtligt välkomna!

….till             Hans Blix, utrikesminister i den folkpartistiska regeringen 1978-79. ”Den bästa utrikesminister vi haft sedan Östen Undén”, som även vänsterfolk brukar säga. Den 19 april hördes han i söndagsintervjun på radions P1. Han upprepade sitt nej till svensk Natoanslutning. Han menade att det bara skulle tolkas som ett hot av Ryssland och kanske leda till motåtgärder. Han menade också, att det var viktigt att sätta sig in i Rysslands oro för Natos utvidgning österut och norrut. En lösning av Ukrainakrisen ansåg han vara att också Ukraina avstod från medlemskap. Blix var också en av författarna till den i höstas utkomna boken ”Bevara alliansfriheten - nej till Nato-medlemskap!”.

….till              Logiska människor som om den senaste tidens ubåtshysteri, nu senast i  Finland, frågar sig: ”Vad skulle Ryssland tjäna på att skrämma Finland och Sverige in i Nato? Det finns sex Natoländer (Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark) vid Östersjöns kuster som skulle ha mycket större anledning att önska Sverige in i Nato”

….till          dem, som bidragit till att två svenska missionärer som i över 500 dagar varit kidnappade hos Al Quaidaliknande Al Nusrafronten i Syrien, nu har blivit frigivna. Utrikesminister Margot Wallström säger: Ett särskilt tack till Palestina, och president Abbas personligen, som engagerat sig på ett avgörande sätt, liksom till jordanska myndigheter”

….till              Stefan Lindgrens blogg  www.8dagar.com  där den 26 april bland annat följande rader fanns: Idag är Dagens Nyheter sprängfull av material om flyktingkatastrofen i Medelhavet. Men vem är ansvarig? Den frågan mörkar tidningen. Och varför mörkar DN? Jo för bara några år sedan var DN med  Peter Wolodarski i spetsen en av de främsta tillskyndarna i Sverige för angreppskriget på Libyen som ledde till att Afrikas ledande välfärdsstat slogs sönder och överlämnades åt kriminella.”  (Se också www.tuffsandin.blogspot.com den 20/4 krönikan ”Libyenkrigets följd: Massdöden på Medelhavet”)

….till              dem som lyckades frita 200 nigerianska flickor som bortrövats av terrorgruppen Boko Haram, dock inte de hundratals flickor som kidnappades för ett år sedan, vilket väckte berättigad bestörtning världen över.

….till             den kontroversiella författaren Ayaan Hirsi Ali, som är född i Somalia, där hon uppfostrades muslimskt. Hon bosatte sig i Holland. Där gjorde hon den kontroversiella kortfilmen UNDERKASTELSE tillsammans med filmaren Theo van Gogh. Den handlade om kvinnoförtrycket inom Islam. Den 2 november 2004 mördades van Gogh på öppen gata av en muslimsk fanatiker och Hirsi Ali dödshotades. Sedan dess har hon haft livvaktsskydd. Hennes senaste bok har titeln ”Reformera islam!” Där lägger hon fram ett femstegsprogram, som bland annat innehåller: ”Sluta att mana till heligt krig!”
….till              fredsforskaren Jan Öberg på Transnational Foundation for Peace and Future Research i Lund. I http://www.transnational.org/ skriver han bland annat om ”elefanten i rummet” som vi inte tycks se. Elefanten är kriget och han citerar Röda korsets tidigare generalsekreterare Peter Nobel, som sade: ”Bakom nästan varje flykting finns en vapenhandlare”
....till               den som vet vem som nyligen förklarade: ”USA beter sig som Sovjetunionen efter andra världskriget. De försöker pracka på andra länder sitt styre. Precis som för Sovjet kommer det att sluta illa”
….till              Tyresö Närradioförening, som nu funnits i 30 år och som den 23 april hade sitt årsmöte. Skicklig ordförande är Anders Linder. Många programledare finns nu, inte minst tack vare Ann Sandin Lindgrens fina jobb. Särskilt beundransvärt att alla jobbar helt oavlönat, så hela den omfattande verksamheten går runt på futtiga 50 000 kr från kommunen.
….till                                   Kumla skola i Tyresö, som den 20 maj ordnar ett dagsverke för fattiga i Indien och Zambia. Kumla har med rätta kallats svensk mästare i skolsolidaritet. Redan i början av 70-talet uppfördes i Indien en skolbyggnad som fick namnet Kumla Wing.
….till              ”den perfekta gåvan”, som Tuffs mangogram kallas. De har bidragit till att 125 000 mangoträd planterats i indiska Dharampurs hundratals fattiga byar. De finns för att gratulera och till minne av någon bortgången. Kan beställas t ex  av Åke Sandin, tel 712 4463
….till              juristen Erik Göthe, som inledde ett Tuff-möte den 20 april om hur illa krig -- som numera ofta förskönande kallas ”humanitära interventioner” -- stämmer med FN-stadgans förbud mot angreppskrig. Några bitar av hans föredrag hörs om en stund här i Radio Tuff.

….till              schyssta människor som går med i Tyresö Ulands- och Fredsförening (Tuff) genom att betala medlemsavgiften på 200 kr (och kanske ansluter familjemedlem för 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6. Alla i Tuff jobbar helt oavlönat men vi har utgifter som hyran för Tuff-lokalen med mera. Vi har inga offentliga bidrag, så Tuff är helt beroende av sina många medlemmar.
Radio Tuff hörs lokalt på 91,4 MHz och världsvida på www.tyresoradion.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar