fredag, maj 15

Dagens Nyheters ubåtsnoja fortsätter

MINNS 80-TALETS UBÅTSHYSTERI !

Ser förvånat på DN:s löpsedel av den 11 januari i år. Den upptas helt av stora bokstäver med texten: UBÅT JAGADES AV DET SVENSKA FÖRSVARET I HEMLIG INSATS I STOCKHOLMS INLOPP. Den påminner om 80-talet, då varje sommar liknande alarmistiska löpsedlar var kvällstidningarnas. De höjde sina upplagor och lurade politikerna att höja anslagen till den svenska marinen.Ja, under 80-talet matades vi ständigt med kränkande ubåtar i braskande rubriker och helsidor i våra tidningar. Nästan allt i Östersjön kunde då med mediernas hjälp tolkas som hotfulla ubåtar.

I efterhand visade det sig att ”ubåtarna” hade varit läckande avloppsrör i Hammarbyhamnen, timmerstockar och stenar vid Vaxholm, finländska bogserbåtar vid Töre, undervattensskär vid Hävringe och vilken krusning av vattenytan som helst. Och ljud som påstods komma från kränkande ubåtar visade sig vara minkar eller pruttande fiskar.

DN MER MILITARISTISK ÄN MILITÄREN?
Nu är det i stället ärevördiga Dagens Nyheter som skrämmer oss med ”främmande ubåtar”, som alltid förmodas vara ryska. Tidningen tycks ha glömt bort sitt kritiskt journalistiska uppdrag. Dess helsidesrubrik i förrgår var FÖRDUBBLA FÖRSVARSANSLAGET och i dag (15/5) har förstasidan huvudrubriken NYA VITTNEN: DET VAR EN UBÅT – VI ÄR HELT SÄKRA. Inuti tidningen 
ägnas hela tre sidor åt denna ”ubåt”.

Redan i januari, då DN i två dagar i rad hade den här ”ubåten” som förstanyhet yppade rentav försvaret tvivel på riktigheten, dock framförda av andra medier än i DN. Konteramiral Anders Grenstad undrade varför ingen annan än DNs huvudvittne hade larmat om ”ubåten” trots att det var ljusan dag, folk på stränderna och flera andra båtar i vattnet.

För några veckor sedan kunde Svenska Dagbladet meddela att försvaret nu helt  hade avskrivit att det var en ”ubåt” som DN så upphetsat hade skrivit om i januari.

NÅGRA RIMLIGA FRÅGOR OM ”UBÅTEN”
Om det nu var en icke välkommen besökare, hur kom det sig att ”ubåten” som DN nu larmar om igen, enligt dess huvudvittne hade visat sig i övervattensläge i hela fem minuter?
Hur kom det sig att den till och med hade visat sig så länge ”endast några kilometer utanför huvudstaden”, som DN alarmistiskt uppgav?
Cui bono?—vem gagnas? Precis som på 80-talet blir vi av dessa kränkande men obevisade ”ubåtar”, som alltid underförstås vara ryska, alltmer antiryska och villiga att offra ännu flera skattemiljarder på vår egen krigsmakt. Nu utgör dessa medieskrönor också ett huvudargument för dem som vill driva in Sverige i Nato. Är Putin verkligen så korkad att han vill hjälpa dem?
DN:s ”ubåt” lär ha synts i övervattensläge nära Stockholm den 31 oktober. I oktober var också en holländsk Natoubåt helt legalt i Stockholms skärgård. Den gick förstås ofta i övervattensläge. 

FÖRR VAR DN MERA KRITISK OCH MINDRE ENSPÅRIG
Under sommaren 2009 hade DN två dagar i rad på sin debattsida två artiklar, som kritiskt rannsakade 80-talets ubåtshysteri. Den ena var skriven av den förre chefredaktören Svante Nycander, som man verkligen saknar då hans efterträdare nu verkar vara mera enspårig propagandist än en mångsidig och kritisk publicist. Nycander skrev bland annat:
”Att höga militärer undanhöll regeringen bevisning av vikt för de frågor som skulle utredas – det får marken att gunga under fötterna. Det var inte lite de ställde till med. Sverige gjorde bort sig, vår utrikespolitik var inte längre trovärdig. Ubåtstvivlaren Lennart Bodström försattes i en ohållbar situation som utrikesminister.”
Den andre som 2009 på DN-debatt gjorde självkritik å sin yrkeskårs vägnar var Sune Olofsson, tidigare Svenska Dagbladets debattredaktör och försvarsreporter. Under rubriken ”Carl Bildt vilseleder allmänheten om ubåtarna” skrev han bland annat om ”mer än tio års ubåtshysteri” följande:

”Många av oss journalister som bevakade ubåtsjakterna på 80-och 90-talen förvandlades till okritiska patrioter när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Karlskrona skärgård. (....) Att sedan vissa journalister, som försökte att resa motbilder och följa det kritiska journalistiska uppdraget, stämplades som näst intill landsförrädare är mer än skrämmande.”

Men det var då det.
Den 19 april fanns i min blogg en mera utförlig text om ”ubåtarna”:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar