onsdag, maj 6

John Pilger om Libyen

DEN VÄRSTA KRIGSFÖRBRYTELSEN
I den nyutkomna lilla boken ”Strangeloveeffekten” tar den undersökande veteran-journalisten John Pilger upp anfallskrig och domarna vid Nürnbergrättegången 1946, vilka förklarade:

”Att inleda ett aggressionskrig är inte bara ett internationellt brott, det är det internationella brottet framför andra, som skiljer sig från andra krigsförbrytelser  endast genom att det inom sig bär helhetens ackumulerade ondska.”

BOMBERNA DÖDADE OCKSÅ BARN…..
Som exempel tar Pilger anfallet på Libyen och skriver:
”År 2011 gjorde Nato 9 700 flygattacker mot Libyen, varav mer en tredjedel var riktade mot civila mål. Ammunition med utarmat uran användes. Bombmattor fälldes över städerna Misurata och Sirte. Röda korset hittade massgravar, och Unicef rapporterade att de flesta av de dödade barnen var under tio år”.

…..MEN HILLARY GLAD
Att krigets första offer är sanningen dementeras inte i fallet Libyen. Om lögnerna som västliga medier presenterade när de som vanligt ställde upp på angriparnas sida skildrar Pilger så här:

”USA:s utrikesminister Hillary Clinton hälsade uppgiften om den anala våldtäkten på Muammar el-Khadaffi, utförd med en bajonett, med orden: ’Vi kom, vi såg, han dog’ Både mordet på honom och förstörelsen av hans land rättfärdigades med en välbekant stor lögn: han planerade ’folkmord’ på sitt eget folk. ’Vi visste att om vi väntade en dag till’ sa president Obama, ’så kunde Benghazi drabbas av massaker som skulle ha gett ekon i hela regionen och fläckat världens samvete’

Detta är en lögn hopdiktad av de islamistiska miliser som var på väg att besegras av de libyska regeringsstyrkorna. De sa till Reuters att det skulle bli ’ett riktigt blodbad, en sådan massaker vi såg i Rwanda’ Denna lögn som återgavs av nyhetsmedierna den 14 mars 2011, tände den första gnistan av vad som skulle bli Natos inferno, av David Cameron betecknat som en ’humanitär intervention’ ”

ISIS GYNNADES
Vi är i dag pinsamt medvetna om att följderna av Libyens nya tillstånd av illegalt kaos har gynnat flyktingsmugglare och bidragit till tragedierna på Medelhavet, även om våra medier mörkar orsaken till eländet.. Enligt Pilger har också andra gynnats. Han berättar om att det brittiska elitförbandet Special Air Service ”i hemlighet beväpnade och tränade de ’rebeller’ som sedan skulle ansluta sig till Islamiska staten (ISIS), ”vars senaste videoshow visar halshuggningarna av 21 kristna koptiska arbetare som tillfångatagits i Sirte, den stad som Natos bombflyg raserade för ”rebellernas” räkning”.

”KHADAFFIS VERKLIGA BROTT”
Nato ville säkert inte hjälpa islamistiska jihadister, typ IS, när de anföll Libyen. Vad hade de då för skäl att bidra till att lyncha Khaddafi och störta hans regim? Enligt Pilger var det följande:
”För Obama, Cameron och Hollande bestod Khadaffis verkliga brott i Libyens ekonomiska oberoende och hans offentligt deklarerade avsikt att sluta sälja oljan från Afrikas största oljereserver mot betalning i USA-dollar. Petrodollarn är en hörnsten i USA:s imperialistiska makt. Khadaffi planerade dristigt att ställa sig som garant för en gemensam afrikansk valuta, byggd på guldmynt, samt grunda en panafrikansk bank och främja en ekonomisk union mellan fattiga länder med värdefulla naturtillgångar.”

VARFÖR DELTOG SVERIGE MED JAS-PLAN?
Faktum är att Sverige deltog i anfallet på Libyen med några av sina JAS-plan, låt vara att de sades ha enbart spaningsuppgifter.

När jag på Radio Tuff (www.tyresoradion.se) intervjuade svensk politiks främsta fredsveteran, förra nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin, tyckte hon att vi i stället för stridsflygplan skulle ha skickat ner sjukvårdsutrustning för att hjälpa dem som sårats men överlevt Natos bomber.

På tal om JAS-planens medverkan skrattade hon och menade att det var ett reklamjippo för att kunna sälja ännu flera av de plan vi förr i världen kallade för Dyr-Gripen.
-- - - -  - --  -- - - - - - -- - - -- --  -- - - - --- - - -

Citaten är hämtade ur den  lilla 96-sidiga boken Strangeloveeffekten av John Pilger från förlaget Karneval. Den innehåller också många andra kapitel: Om Irak, fascism, Assange m m.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar