torsdag, maj 14

DN allt ensidigare och mer åt höger

TILL OCH MED UBÅTSNOJA I DN
Under två dagar i januari var den stora nyheten i DN att en främmande ubåt hade synts i övervattensläge under flera minuter alldeles i närheten av Stockholm. Redan då var höga svenska marinofficerare tveksamma till det men betecknade ändå iakttagelsen som ”möjlig ubåt”.

Sen gick det några månader, innan försvaret helt avfärdade historien. Det var i verkligheten en svensk arbetsbåt som hade ”kränkt” oss.

TVÅ OENIGA PROFESSORER
I går (13/5) var det i DN en helsidesrubrik som löd: ”Fördubbla försvarsanslaget”. Det var minsann ekonomiprofessorn Lars Calmfors som ville höja skatterna för denna mångmiljardutgift.

Nu har ett nytt nätmagasin lanserats med namnet ”Mänsklig säkerhet”. Det betonar icke-militära säkerhetsåtgärder såsom diplomati och satsningar på att bekämpa andra hot, såsom klimatförändringen.  Dess vice redaktör är Lars Ingelstam, också han professor. Han är ingen beundrare av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, om vilken han skriver:

Det som berör mig illa är den självklarhet med vilken Wolodarski hänvisar till enbart militära medel i ett säkerhetspolitiskt försämrat läge.” Och han tillägger: ”Finns det då inte något mer intelligent och konstruktivt vi kan ta oss för än att skeppa stridsvagnar till Gotland?

THAGE G SPJÄRNAR EMOT
Nej, DN som jag har prenumererat på i decennier ger mig ingen mångsidig uppbyggelse längre. Minns med saknad sådana chefredaktörer som Olof Lagercrantz och Svante Nycander.

Måste läsa Göteborgs-Posten från förra året för att balansera DN. Där skrev den 13 augusti Thage G Peterson, i decennier statsråd (också rentav försvarsminister), bland annat:

”I dag har freden hamnat på undantag. Få talar i dag om freden. Krig och konflikter har tagit överhand ……….  Krig har alltid kostat ofattbara belopp. Krig tar pengar från viktiga sociala områden. Krig tar pengar från miljöbekämpning och från fattigdomsbekämpning. Fred är däremot lönsamt. Konfliktförebyggande och fredsbyggande är nog den bästa och mest kostnadseffektiva vägen mot en varaktig fred. FN borde göra en världsomspännande utredning om krigens kostnader. Det vore en viktig insats för freden.”

”DN HAR I ALLA FALL BRA KORSORD!”
Känner flera  samhälls- och utrikesintresserade yngre människor som redan har sagt upp prenumerationen på DN, en del har rentav valt Svenska Dagbladet i stället.

De tittar förvånat på mig och undrar om jag med stigande ålder helt tappat omdömet, då jag fortfarande prenumererar på DN. Det enda jag kan svara är

”Tidningen har i alla fall bra korsord!”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar