tisdag, april 28

Hirsi Ali: "Reformera islam!"

THEO VAN GOGH MÖRDADES 2004
Ayaan Hirsi Ali är född i Somalia, där hon uppfostrades muslimskt. Hon bosatte sig i Holland. Där gjorde hon den kontroversiella kortfilmen UNDERKASTELSE tillsammans med filmaren Theo van Gogh. Den handlade om kvinnoförtrycket inom Islam.
Den 2 november 2004 mördades van Gogh på öppen gata av en muslimsk fanatiker och Hirsi Ali dödshotades. Sedan dess har hon haft livvaktsskydd. Under flera år var hon invald i det nederländska parlamentet. I dag bor hon i USA.
OM ATT REFORMERA ISLAM
I Sveriges Televisions program Agenda (26/4) intervjuades Hirsi Ali. Från att tidigare ha vänt sin barnatro islam ryggen hoppas nu att islam kan reformeras. En av hennes böcker har just titeln ”REFORMERA ISLAM”.
Enligt Ayaan Hirsi Ali har IS förklarat krig mot muslimer som i sitt sätt att leva i praktiken bortser från stora delar av profetens ord och gärningar. Dessa muslimer lever inte efter sharialagarna, de följer inte uppmaningen till jihad och de fördömer inte andra människors sätt att leva. Kanske med tanke på den konstiga föreställningen att man som självmordsbombare blir martyr och kommer till paradiset efter att ha dödat oskyldiga människor säger hon om de muslimer som tar avstånd från dödandet.
– De satsar på livet före döden istället för livet efter döden, säger hon.
”SLUTA MANA TILL HELIGT KRIG!”
Bland de fem punkter Hirsi Ali föreslår i sin bok är att muslimer ska sluta att mana till heligt krig . Hon lägger fram fem punkter för en grundläggande reformering av islam bland andra ”Sluta mana till heligt krig!”.
On menar att
Hon betraktar inte islam av i dag som en fredens religion. Hon påpekar att det finns muslimer som reflekterar och som vill hitta ett sätt att vara troende muslim och samtidigt leva ett modernt liv i en demokrati.
ATT DÖDA I RELIGIONENS NAMN ÄR VÄL DEN VÄRSTA HÄDELSEN?
Själv tror eller hoppas jag att den svåraste synden i alla religioner är att döda en medmänniska. Vet förstås att i både i Koranen och Bibeln nämns på några ställen att det inte bara är tillåtet utan också närmast berömvärt att döda. När mord nu ofta sker till och med i religionens namn hoppas man trots allt att budskapen om solidaritet och kärlek är det centrala i alla religioner.
Att tacka Gud eller Allah när man har dödat är väl den värsta hädelsen.
FREDLIGA MUSLIMSKA LEDARE MÅSTE TALA HÖGRE
Det finns nu alltför många grupper som med religionen som drivkraft  eller förevändning dödar medmänniskor: Islamiska staten, Al Quaida, Boko Haram, Al Shabab, och  Al Nusra är otäcka exempel på det. Majoriteten av världens 1,5 miljoner muslimer tar avstånd från de mordiska jihadisterna och är med rätta oroliga för att dessa genom sin framfart komprometterar islam.
Det vore jättebra om muslimska ledare oftare och högra kunde fördöma åtminstone dödandet i religionens namn. Det kanske skulle kunna minska unga muslimers lockelse att resa till krigsområden och delta i striderna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar