onsdag, april 8

Försvarsfrågans tripp (s+mp), trapp (m), trull (fp)

PUTIN KORKAD?
Nu har ju de ubåtsjägare, som så kapitalt misslyckades att hitta ubåtar på 80-talet fått sin revansch. I övrigt kloka politiker tycks nu tro att Putin är så korkad att han skickar in ubåtar i Stockholms skärgård för att hjälpa Sverige att rusta upp och ansluta sig till Nato

PARTIERNA BJUDER ÖVER VARANDRA
Nu vill regeringen (s+mp) öka militäranslagen med 6,5 miljarder kronor de närmaste fem åren. Moderaterna, det gamla upprustarpartiet, har ju under några år iakttagit en ganska sansad hållning, men vill nu satsa ytterligare 10 miljarder av skattepengar på det militära försvaret.

Värst är faktiskt Folkpartiet. De vill slösa ytterligare 17 miljarder på militären de kommande fem åren. Dessutom nämner de alltid längtansfullt Nato i sina framträdanden.

Våra trendriktiga medier kallar oftast Nato för en ”försvarsallians”, men det är lika svårt att hitta exempel på att Nato försvarat sig som lätt att hitta exempel på att Nato deltagit i angreppskrig. Ibland skönmålar då ”försvarsalliansen” det som ”humanitära interventioner”.

ROTERAR STAAFF I SIN GRAV?
Historiskt har liberalerna varit i spetsen för svensk fredsrörelse. De som grundade Svenska freds 1883 – för hela 132 år sedan! --  var  främst liberaler.

Den förste liberale statsministern i Sverige, Karl Staaff, ville hellre satsa på sociala reformer i den tidens fattig-Sverige än på de pansarbåtar som militaristerna krävde. 1914 blev han offer för kunga-, herre- och militärmakt, när han tvangs att avgå. Det var efter det att självaste kung Gustav V hade hållit sitt beryktade borggårdstal, skrivet av högerextremisten Sven Hedin.

Jag känner stark sympati för Staaff, särskilt som han det år han hade kvar i livet utsattes för en veritabel smutskastning.  Till och med professorer svamlade om att han var rysk spion, för rysskräcken var väl etablerad redan då. Och herremaktens indiskreta charm blomstrade på Östermalm, där samhällets toppar fimpade sina cigarrer i askkoppar med Staaffs bild i botten.

MIN HÖGAKTNING FÖR LIBERALER
Minns med beundran E. Holger Eriksson. Han var liberal och en av de främsta i Svenska Freds och Stockholms Fredsförening, när jag blev fredsaktiv för många år sedan.

Den mest i god mening liberala människa jag haft förmånen att samarbeta med är Göran Flodman. Ingen har i så många år som han varit ordförande i Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF).

Göran är 20-talist och det är också min gamle lärarkollega Samuel Strandberg, i flera år vice ordförande (fp) i Stockholms stadsfullmäktige Det var han som på 70-talet inspirerade oss i TUFF att inleda det biståndsarbete med Indiens fattiga vi med tiotals miljoner kr bedrivit sedan dess.


En yngre liberal god vän och fredsaktivist är Neven Milivojevic. Han har bland annat hjälpt Tuff med förbindelserna med Belgrad, där vi i många år har stött Lina Vuskovic i hennes berömvärda arbete för att hjälpa fattiga kvinnliga pensionärer
 --  - -   - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - -

PS: På tal om lögnkampanjen mot Staaff känns det lika förvånande som beklämmande att den som nu står bakom lögnaktiga drev mot fredsaktivister bland andra är den folkpartistiska riksdagsmannen Fredrik Malm.

1 kommentar:

  1. Hej Åke! Jag snubblade över denna text när jag försökte leta information om mina släktingar. Du skriver kort om E Holger Eriksson. Kände du honom? Jag hittar inte mycket information om honom, men förstår att han var en alldeles speciell person. En av hans bröder var min morfar.

    Om du orkar svara mig kan du göra skicka ett mail! moadencker@gmail.com

    Med vänlig hälsning,
    Moa

    SvaraRadera