torsdag, april 2

VAPEN PER CAPITA

RYSSLAND vs SVERIGE
I en insändare i DN nyligen uppgavs helt riktigt att Rysslands militärbudget var bara 8 procent av de 28 Natoländernas, vilkas militära resurser är ca 60 procent av världens totala.

Det gjorde också en annan jämförelse, som kanske inte våra svenska upprustare är så angelägna att höra. Det var att ryssarna satsar på sin militarism 403 dollar per invånare, medan Sverige lägger ut 657 dollar per capita på samma ändamål.

Även på mig låter detta förvånande men siffrorna lär härröra från fredsforskaren Jan Öberg, och han brukar ha väl reda på sig.

INDIEN vs SAUDIARABIEN
Saudiarabien har ju varit i fokus nyligen i den svenska politiska diskussionen. Det har då framhållits att landet tillsammans med Indien är världens största vapenimportör.

Nu är det ju så att i Saudiarabien finns flera tusen prinsar och andra miljonärer eller miljardärer, men den totala befolkningen är ca 30 miljoner människor, fattiga gästarbetare oräknade.

Indien har en befolkning på ca 1260 miljoner. Har alltså 42 gånger flera människor än Saudiarabien. Så i fråga om vapenimport per invånare är saudierna så där en 40 gånger värre.

De tycks ju behöva sina vapen, nu för att angripa Jemen och bomba ihjäl civila där.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar