onsdag, april 22

I Kiev mördas oppositionella

På ett par dygn förra veckan har nu tre kända människor hittats dödade i Ukrainas huvudstad Kiev. En av dem var den förre parlamentarikern Oleg Kalasjnikov. Han tillhörde Regionernas parti. Det var det parti som leddes av den genom en kupp i fjol avsatte presidenten Viktor Janukovitj, han som trots att han var folkvald fick fly för sitt liv i februari förra året.

Tidigare på torsdagen dödades även journalisten Oles Buzina i sitt hem i Kiev. Mordet ska ha utförts av två maskerade män. Han var en nagel i ögat på den nuvarande regimen i Kiev med dess starka stöd från högerextrema grupper typ Svoboda och Högra sektorn. Han lär inte ha följt den officiella antiryska linjen utan uppges ha stött Ukrainas federalisering och landets tvåspråkighet, alltså, ukrainska och ryska.

Det tredje mordoffret var journalisten Sergej Suchobok. Han är en av de åtskilliga ukrainska journalister och politiker som hittats döda i år, händelser som antingen betecknas som mord eller självmord.

HUR DAGENS NYHETER REAGERADE
Mord på oppositionella i Ukraina är inget som våra medier gärna vill nämna. Om de någon gång överger sin ensidighet blir det föga uppmärksammade små meddelanden.

Den 17 april hade faktiskt DN en liten notis om ett av morden i Kiev. Den hade rubriken ”Prorysk journalist dödad” och handlade om Oles Buzina. Det uppgavs att han stödde den förre presidenten Viktor Janukovitj och att han var ”den senaste av flera allierade till de förra proryska ledarna som dött under märkliga omständigheter”.

Hela notisen i DN var på futtiga åtta rader.

MORD I MOSKVA STORT UPPMÄRKSAMMAT
Åtta rader i tidningen om morden i Kiev är försvinnande litet jämfört de förstasidor, helsidor och andra spekulativa kommentarer som förekom till exempel i etermedierna, när Boris Nemtsov mördades i Moskva den 27 februari i år. Han var före detta vice premiärminister och numera starkt oppositionell mot Putinregimen.

I väst var åsikten som väntat att han mördats på uppdrag av den ständigt kritiserade Putin eller i varje fall av någon i kretsen kring honom. Det fanns också andra spekulationer. Några påpekade att Nemtsov var en fruntimmerskarl och han vid mordögonblicket var i sällskap med en ung vacker kvinna, så det kanske var ett svartsjukemord. Eller var det en ultranationalist som varit i farten, missnöjd med både Nemtsovs kritik av Rysslands inblandning i Ukraina och med Putin?

Putin fördömde mordet och lovade att allt skulle göras för att hitta de skyldiga och bestraffa dem. Några tjetjener har anhållits misstänkta för mordet. Det är inte så långsökt, eftersom Ryssland tidigare utsatts för terrordåd av några ur dess muslimska befolkning i söder. 2002 tog tjetjenska terrorister publiken på Dubrovkateatern i Moskva som gisslan. Vid fritagningen dödades 129 ur gisslan och 39 förövare. 2004 stormades skolan i Beslan av terrorister och hundratals människor miste livet, däribland 155 barn.

Att ryska muslimer skulle ha motiv att döda Nemtsov är att han var liberal och vän av yttrandefrihet och därför hade agiterat för att man skulle publicera Muhammed- karikatyrerna från Charlie Hebdo. I Tjetjenien demonstrerade 900 000 upprörda mot Charlie Hebdos satirteckningar av deras profet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar