lördag, april 25

Saudiarabiens bombningar av Jemen

ETT LAND MILITÄRT RUSTAT TILL TÄNDERNA
Härom sistens var upprördheten med rätta stor över att i Saudiarabien dömdes en bloggare till 1000 piskrapp och fängelse. Våra medier berättade om att det inte år mycket bevänt med en saudiska demokratin. I Sverige, som vill införa en feministisk utrikespolitik, är förvåningen stor över att saudiska kvinnor inte ens har rätt att köra bil.

Vi vet ju att Saudiarabien med sina tusentals prinsar är ett oljerikt land och därför också det rikaste arablandet. Mycket pengar innebär mycket makt, så det har en dominerande ställning bland de många staterna i Arabförbundet.

Ibland vågar våra medier påpeka att det har en ganska extrem form av islam och att det har stött jihadister i Syrien och Irak. Mindre känt är dess stora satsningar på militär förmåga. Enligt statistik från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI är Saudiarabien nummer fyra i världen bland de länder som lägger ut mest pengar på sin krigsmakt. Dess försvarsbudget är obetydligt mindre än Rysslands.

Om man kollar hur mycket pengar som går till militären per capita är Saudiarabien rentav mycket värre än USA, landet som med råge toppar listan på vad världens länder lägger ur på sin krigsmakt.

Medan överklassen i Saudiarabien är stormrik, brukar dess grannland Jemen betecknas som ett av världens fattigaste, dessutom tillhåll för ”Al Quaida på arabiska halvön”. I mars förekom i Jemens huvudstad Sana ett terrordåd, då 140 oskyldiga människor dödades. Det var shiamuslimer som vid fredagsbönen befann sig vid sin moské.

Det ledde till att shiamuslimska houtsier med vapenmakt försökte rensa de södra delarna av landet från motståndare. Då anfölls det av Saudiarabien med bombflyg, som hittills utfört ca 1500 flygraider den senaste månaden. Många civila jemeniter har därvid dödats, bland annat över hundra barn.

FREDSFORSKARE OM VÄSTLIG DUBBELMORAL
I Lund finns fredsforskaren Jan Öberg. Han har i åratal basat för Transnational Foundation for Peace and Future Research. På hans hemsida www.transnational.org finns många läsvärda artiklar, nu senast en med rubriken ”Yemen: The mainstream narrative is grossly misleading”.

Där påpekar Öberg att Saudiarabiens anfallskrig inte bara stöds av många arabländer utan också av västliga ledare. Nu talas inte om ”humanitära interventioner”, den i väst tjusiga omskrivningen för krigiska ingripanden. Såväl FN, EU som Nato tiger.

Öberg skriver om den västliga dubbelmoralen bland annat:


”Vad som är rätt eller fel beror på vem som gör vad. Det här kriget är okej eftersom den saudiska diktaturen och dess koalitionspartners är västliga allierade och beväpnade av Nato”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar