lördag, april 11

Vad tycker folket på Krim?

RYSKA OCH VÄSTLIGA FOLKRÄTTSBROTT
För drygt ett år sedan annekterades ju halvön Krim av Ryssland, som genast av väst anklagades för folkrättsbrott, vilket det enligt de juridiskt lärde ska ha varit. I väst talade man upprört om att Ryssland hade ”invaderat” Krim.

I går (11/4) talade svenska toppolitiker, såsom vår försvarsminister, om Rysslands folkrättsbrott vid annekteringen av Krim i fjol och den ryska ”aggressiviteten” sedan dess. Konstigt att ingen jämför Krims oblodiga annektering med USA:s och Natos folkrättsbrott, som bara i Irak har kostat uppåt en miljon människor livet och drivit miljoner på flykt.

LÖGNERNA SOM MOTIVERADE ANGREPPET PÅ IRAK 2003
USA:s och Englands angrepp på Irak i mars 2003 var enligt en av de mest erfarna av svenska diplomater, Sverker Åström, "det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget". Det motiverades med att den otäcke Saddam Hussein hade kärnvapen, som minsann på någon timme skulle kunna förinta London. Men det fanns inga kärnvapen i Irak.

I den överväldigande västliga propagandan, som svenska medier så okritiskt hakar på, sades också att Irak var ett otäckt tillhåll för al Quaida och andra terrorister. Det var det inte, men efter den västliga aggressionen har det blivit det. Nu härjar även det extrema IS där.  

EN IFRÅGASATT FOLKOMRÖSTNING
Den 16 mars 2014 ägde en folkomröstning rum på Krim. Den kallades i väst för odemokratisk eller fejkad, eftersom misstankarna rimligt nog byggde på att nästan alla röstade ja till anslutning med Ryssland.

Nu är det så att en överväldigande majoritet av människorna på Krim är ryssar och halvön sedan 1700-talet tillhört Ryssland. En annan orsak till Krimbornas ja till Ryssland är pengarna, vilka som alltid spelar en viktig roll i folks preferenser.

 ”Vi får mycket högre pensioner som ryssar än som ukrainare”, var ett vanligt skäl. Folk ville inte tillhöra det ekonomiskt krisdrabbade Ukraina.  

VAD VISAR OPINIONSUNDERSÖKNINGARNA?
USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland var  mycket aktiv i Kiev under maidan-demonstrationerna för ett drygt år sedan. Mest känd blev hon då för att i sin otålighet att ha utropat ”Fuck EU !” Hon har sedan dess uttalat sig och påstått att ”Putin underkuvat Krim genom ett skräckvälde”.

Oberoende enkäter har dock gjorts om Krimbornas inställning, bland annat av tyska opinionsinstitut I den amerikanska affärstidningen Forbes sägs nu att den ena undersökningen efter den andra visar att en klar majoritet (över 80 procent) av folket på Krim vill tillhöra Ryssland. En opinionsundersökning i februari visade att bara 2 procent tyckte motsatsen.

INVADERADES KRIM?
I den massiva västliga propagandan, alltför ofta anammad även av annars kloka politiker, påstås att Krim utsattes för en invasion. Det skulle i så fall vara den mest oblodiga invasion som någonsin förekommit.

Visst, det fanns ryska militärer på Krim. Alltså ljög Putin, när han förnekade ett ryskt militärt intrång?  Han påstod ju att ”inga ryska trupper hade gått in i Krim”. Citatet är korrekt men vad smarta propagandister i stora västliga tidningar gjorde var att fimpa det påföljande påståendet av Putin: ”De var redan där in linje med internationella avtal.

Det var nämligen så att Ryssland sedan flera år hyrde sin marinbas Sevastopol av Ukraina vid Svarta havet, som annars omges av Nato-staterna Turkiet, Bulgarien och Rumänien. Det var ryska trupper från denna bas som syntes på Krim.

GÄLLER FOLKS BESTÄMMANDERÄTT ÄVEN FÖR RYSSAR?
Om väst verkligen anser att Ryssland borde återlämna Krim till Ukraina stämmer det inte alls vad vi åtminstone i högtidliga sammanhang brukar åberopa som en viktig mänsklig rättighet: Principen om folks självbestämmande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar