måndag, april 13

Ven hotar vem?

”OVANFÖR ÖSTERSJÖN”
I förrgår på radio och TV meddelades att ryskt flyg ”över Östersjön” hade kommit oroande nära ett amerikanskt spaningsplan.  I går (12/4) har Dagens Nyheter en ingress, som lyder:

”Ett ryskt jaktplan av typen Suchoj SU-21 hotade ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön i tisdags, uppger USA:s försvarsdepartement.”.

Kollar man sedan var denna händelse ägde rum, finner man att den visserligen var på internationellt vatten, men alldeles i närheten av ryskt luftrum just utanför det ryska Kaliningrad-området. 

Kaliningrad hette förut Königsberg med en 700-årig tysk historia bakom sig, men hörde till den del av Ostpreussen, som efter andra världskriget tillföll Sovjetunionen. Området bildar nu en rysk enklav.

VILKA ÄGER ÖSTERSJÖNS KUSTER?
Östersjöns kuster har politiskt förändrats radikalt efter Sovjetunionens upplösning för två och ett halvt decennium sedan.  Då var stora delar av kusten sovjetisk: De tre baltiska länderna hörde till Sovjet, Polen och Östtyskland till Warszawapakten.

I dag är Östersjön nästan ett Natos innanhav. Till Nato hör Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland, medan Sverige och Finland allt flitigare samövar med Nato.

Resten är ryskt men bara två relativt korta bitar av kusten: Dels området kring innersta biten av Finska viken, dominerat av Petersburg, dels just det relativt lilla Kaliningrad-området.

OMBYTTA ROLLER
Ryssarna behöver inte vara paranoida om spaningsplan ända från USA sniffar utefter deras korta kuster på andra sidan Östersjön. Normalt brukar vi kritisera ryssarna för att de ibland inte har sina transpondrar påslagna för att lättare kunna identifieras. Nu meddelas att det amerikanska planet inte heller hade sin transponder i gång.

Det vore intressant att veta hur bryskt amerikanskt flyg skulle avvisa ryska spaningsplan, om de verkligen skulle visa sig alldeles utanför USA:s atlantkust. Vad man tror sig förstå att då skulle det inte sägas att de ryska planen var ”ovanför Atlanten” utan framhållas att de var på väg att kränka amerikanskt territorium.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar