lördag, april 4

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1385) 5-19/4 2015 till....

….till              Tuffs 48:e årsmöte den 28 mars, då Sylvia Ljungdahl återvaldes som ordförande, Monica Schelin som vice ordförande och Erika Husberg som sekreterare.      Nya i styrelsen blev Stefan Lönnberg, Åke Ogenborg och Magnus Wiberg .

….till              Ulla-Carina Sellergren och Margareta Svahn, som efter många års fina insatser i Tuffs styrelse nu avgår och avtackas med blommor och med ”den perfekta presenten”, dvs Tuffs mangogram, som bidrar till att det blir ännu flera mangoträd planterade i indiska Dharampurs små fattiga byar än de 125 000 träd som redan finns där. Mangogram kan beställas av Tuff och användas vid gratulationer och ”till minne av” någon avliden.

….till              Erni och Ola Friholt, aktiva i den beundransvärda Fredsrörelsen på Orust. De skriver på insändarsidan i DN (23/3) under rubriken ”ÄR NATO VERKLIGEN HOTAT AV RYSSLAND?” och framhåller bl a att av den fantastiska summan av 1750 miljarder dollar per år som människorna i vår värld slösar på militära utgifter står Natoländerna för 1020 miljarder dollar, alltså uppåt 60 procent. De beklagar att Ryssland också upprustar men nämner att den ryska militärbudgeten bara är 8 procent av Natos. Paret Friholt gör en intressant jämförelse, nämligen hur mycket olika länder lägger ut på militära utgifter per invånare. De påstår att Ryssland satsar 403 dollar per invånare, medan Sverige lägger ut 657 dollar per invånare på sin militarism!

….till              Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, som kallar sig ”värnpliktig sergeant emeritus” och ironiserar om de ständiga militära hoten så här: ”Javisst är Nato hotat av Ryssland. Dessutom är USA hotat av Venezuela. Tidigare var USA hotat av Nicaragua, Grenada och Kuba. Det är alltid hotat av Nordkorea. I San Francisco väntar vi med bävan på att Kim Kal Song ska komma paddlande genom Golden Gate i sin fruktansvärda stridskanot. Danmark är hotat av en blixtattack från Iran via Azerbadjan, Georgien, Ryssland, Ukraina och Polen. Det är därför deras krigsfartyg ska förses med ett missilförsvar, som alltså enbart är till för att avvärja en väntad attack från Iran. I Afrika hotas Natosoldater av ebolavirus och i Kinesiska Sjön av kineser. Hot finns överallt. Det är därför det är så viktigt att öka försvarsanslagen. 1020 miljarder dollar per år låter kanske mycket, men slår man ut det per dag blir det inte mer än 25 miljarder kronor. Med dagens kanonpriser räcker ju det inte långt.”

….till              Pierre Schori, som på DN-Debatt  (9/3) skriver under rubriken ”Inte första gången näringslivet vill styra politiken”. Han syftar på de 31 svenska toppdirektörer som protesterat mot Sveriges avbrytande av vapen- samarbetet med Saudiarabien. Schori hänvisar bl a till näringslivets husorgan Financial Times, som kallar saudiernas roll som ”exportör av intolerant islamism” för “kväljande” och som varnar för att saudiska ledare sprider jihadism över världen.

….till              Torsten Kälvemark , som i Aftonbladet (23/3) skriver under rubriken NATO TILL ATTACK  --MOT NATUREN. Det handlar om den stora militära flygövning (ACE = Arctic Challenge Exercise) som planeras i norra Norrland i slutet av maj med deltagande också av Nato-plan. Området så stort som Blekinge lär vara obefolkat men Kälvemark citerar en naturvän som uppgivet suckar: ”Fåglarna häckar, fjällräven får ungar, älgarna och renarna kalvar. Naturens barnkammare, den känsligaste tiden på året, då jävlar ska det tränas med hundra plan i luften samtidigt!” Kälvemark tillägger: ”Fast vem bryr sig om naturen när Nato bjuder upp till dans?”

….till              Pelle Sunvisson, som är aktiv i kampanjen mot den stora internationella
flygövningen och som onsdag den 6 maj kl 19 kommer till Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 för att inleda ett offentligt möte om Nato i Norrland. Alla välkomna så anteckna 6 maj i almanackan!

….till              Jan Guillou, vilken som vanligt inte skräder orden utan i Aftonbladet bl a skriver: Det är alldeles för smickrande, språkligt slappt och okunnigt, att kalla Saudiarabienmedeltida’. Den arabiska kulturens gyllene epok var just medeltiden då man i allt mänskligt, kulturellt såväl som vetenskapligt, var fullkomligt överlägsen barbarerna i Europa. Sedan kom Djingis Khan och därmed början till slutet. Men det är en annan historia.” Faktum är att vi i Radio Tuff tidigare påpekat att det var under Medeltiden den vördade profeten verkade och de sharialagar tillkom, som än idag åberopas som ett värn för mänskliga rättigheter.  Guillou skriver också: ”Att regimen i Saudiarabien blev störtförbannad är ändå inte så konstigt som att dessa skurkars raseri delas av ett stort antal politiker, direktörer och skribenter i Sverige. Från liberala ledarsidor och borgerliga politiker till en och annan högerkolumnist i Aftonbladet haglar nu ovett för att hon talat sanning om Saudiarabien och är emot offentlig piskning av bloggare och kvinnoförtryck, där Saudiarabien är världsledande”
….till              tidningen Dagens ETC som startat ett namnupprop till stöd för Margot Wallström. Man klickar på http://www.etc.se/utrikes/vi-stodjer-dig-margot-wallstrom Redan har uppåt 15 000 människor signerat sina namn till stöd för en feministisk svensk utrikespolitik. Det heter i uppropet: ”Något fantastiskt har hänt. Sverige har sagt upp avtalet med Saudiarabien. Vi börjar se en utrikespolitik som skaffar sig ryggrad. Men vi kan inte ta den för given. Regeringen pressas nu från flera håll, och det gäller i synnerhet Margot Wallström.”
….till              den danska dokumentären i Sveriges Television (23/3) om Mururoa och dess grannöar i Polynesien. 1966-1996 utförde fransmännen där 46 atombombsprov över jordytan och 147 under ytan. Öarna skadades svårt och många människor lider nu av cancer, en tidigare mycket ovanlig sjukdom i trakten. Den 10 juli 1985 sänktes Greenpeace’ fartyg Rainbow Warrior, som var på väg till Mururoa, i Aucklands hamn  Nya Zeeland. Det var under den tiden vi bland annat i Sverige kampanjade för att inte köpa franska varor – eller ens viner.
….till              Sveriges Radios Dagens Eko som (29/3) skildrade Tunisien efter terrorattentatet den 18 mars då 22 människor dödades, de flesta turister.  12 000 människor deltog i en demonstration, bland andra den 88-årige tunisiske presidenten Essebsi, den franske presidenten Hollande och Italiens premiärminister Renzi. Landet är ju mycket beroende av sin turism och därför stod det på plakaten ”Turister kom tillbaka till Tunisien!”  I förra Radio Tuff skildrade Tunisienfödde Karim Maatallah stämningarna i sitt gamla hemland.
….till              Agenda i SvT som i ett inslag hade med Bitte Hammargren, den svenska journalist som tycks veta mest om de komplicerade förhållandena i Mellanöstern, möjligen i konkurrens med Cecilia Uddén. Hon dokumenterade det inte bara i sin nyligen utkomna bok ”GULFEN. En framtida krutdurk” utan också på ett offentligt TUFF-möte den 19 mars. Hon är dessutom balanserad i motsats till Sveriges Radios alltför ensidiga Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren.
….till              EU:s taleskvinna i utrikesfrågor som i motsats till USA och England inte stödde det saudiska angreppet med flygbomber mot Jemen utan klokt menade att en fredlig, diplomatisk lösning var mycket bättre.
….till              alla kloka solidariska människor som i strid ström betalar medlemsavgift till Tuff för år 2015. Det görs genom en insättning på 200 kr för enskild (plus kanske 80 kr för familjemedlem) på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6.

(Hörs på Radio Tuff www.tyresoradion.se  från den 5 april)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar