tisdag, april 7

Kan Ukrainakonflikten lösas fredligt?

Kan Ukrainakonflikten lösas fredligt?
EN REDAKTIONSCHEF SOM FICK SPARKEN
Inte ens många stockholmare vet var Mäster Pers gränd ligger. Det är en liten undanskymd gata på Söder nedanför Sofia kyrka. I ett av grändens 1700-talshus finns faktiskt ett bokförlag.

Det heter Karneval och den troligen ende aktive där är bokförläggaren själv, Björn Eklund. Han var fram till 2004 redaktionschef för den då vitala tidskriften Ordfront magasin -- var nu den har tagit vägen?  Han släppte fram en intervju med den amerikanska journalisten Diana Johnstone och fick sparken.

DÅRARNAS KORSTÅG
Johnstone hade nämligen skrivit en icke trendriktig bok: ”Dårarnas korståg. Jugoslavien. Nato och västliga villfarelser”. Då började DN:s kulturinkvisitorer svamla om de ruskiga historierevisionisterna, som utmanade deras enda rätta tro. I brist på argument brännmärkte de rentav Natokritikerna som ”brunvänster”.

EN SMÅSKRIFTSSERIE
Nu har Karneval förlag börjat ge ut en serie små böcker. De två första har jag rekommenderat om vi ska få en någorlunda balanserad uppfattning om kriget i Ukraina. Den ena är skriven av den amerikanske statsvetarprofessorn John J. Mearsheimer och har titeln ”Vems fel är Ukrainakrisen?”, den andra av den amerikanske veteranjournalisten Robert Parry med titeln ”Bakom kulisserna i Kiev”.

MÖJLIGHETERNA TILL FRED
Nu kommer en tredje liten bok, skriven av den Londonbaserade juristen Alexander Mercouris. Dess titel är verkligen väsentlig: ”Kan Ukrainakonflikten lösas på fredlig väg?” Den utgår från det avtal I Minsk i februari, som åtminstone ledde till ett vapenstillestånd.  Författaren hoppas på Tyskland och Frankrike, som tog initiativet till det senaste avtalet i Minsk
 -  -   -  - -  - - - -  - - - -  - - - - - - - -  --
PS: Ni som är intresserade av en mera balanserad skildring än den gängse av Ukrainakrisen hjälper jag gärna med att skaffa dessa små böcker som kostar endast 50 kr styck.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar