lördag, april 18

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1386) till....

    .till            de anonyma amerikanska gatukonstnärer som i Brooklynparken i New York nattetid 
                                   satte upp en byst av  ”visselblåsaren”  Edward Snowden i närheten av ett monument över det 
                                  amerikanska inbördeskriget.  Det var Snowden som avslöjade den omfattande avlyssningen och 
                                  övervakningen av oss alla.  Han hotas av hårda straff för ”spioneri”  men har fått tillfälligt 
                                  uppehållstillstånd i Ryssland, där han nyligen besöktes av några svenska riksdagsledamöter från 
                                 olika partier.  Erhöll 2014 den svenska  utmärkelsen Right Livelihodd Award

….till              Det svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI, som nu publicerat en lista på de enorma militärutgifterna i världen. Världens totala militärutgifter 2014 var 1 776 miljarder dollar (ca 16 000 miljarder kr) Länderna med de största utgifterna:
1: USA, 610 miljarder dollar.
2: Kina, 216.
3: Ryssland, 84,5.
4: Saudiarabien, 80,8.
5: Frankrike, 62,3.
6: Storbritannien, 60,5.
7: Indien, 50.
8: Tyskland, 46,5.
9: Japan, 45,8.
10: Sydkorea, 36,7.
….till              Sveriges Television som på Påskafton (4/4)  i repris från 1983 sände
                      konserten ”Vi vill leva”. Där framträdde ”Artister för fred” med bl a Bibi
                       Andersson,   Kim Andersson Arja Saijonmaa, Gerd Andersson och Anders
               Linder, Inga Thorsson höll tal under rubriken ”Frihet från kärnvapen!”.
               Varför finns det numera inte någon grupp typ Artister för fred i dagens
               vapenskramlande Sverige?

….till              Ola och Erni Friholt, aktiva i den beundransvärda fredsrörelsen på Orust, som i en insändare (7/4) i Dagens Nyheter med rubriken ”Vem hotar vem egentligen ?” ironiskt frågar. ”Natos propaganda är vårt dagliga bröd alltsedan kalla krigets 40 år. Ska vi i den andan också fråga oss varför Ryssland valt att ha sina gränser så nära Natos baser? Eller ska vi arbeta för ömsesidig säkerhet och samarbete?” De har också skrivit till Nordens försvarsministrar ett öppet brev, som de avslutar med: ”I Norden har folk i generationer insett att fred skapas genom rättvis fördelning, stöd till de svaga, samarbete och kulturell utveckling. Detta är idag överskuggat av marknads- och militärfanatism. Sluta gå i Natos ledband! Sluta öva krig i Norrbotten med USA! Det är bråttom. Världen rusar mot katastrof. Men möjligheten till en verklig feministisk politik ger ändå lite hopp.”

….till              minnet av den tyske författaren Günter Grass, som avled den 13 april. Alltsedan sin debutsuccé 1959 med boken Blecktrumman –som också blev en sevärd film – har han med modig frispråkighet agiterat mot nationalism och militarism.

….till              Pakistans parlament som vågat avvisa en uppmaning från det rika Saudiarabien att ansluta sig till dess angrepp på Jemen, vilket genom bombardemang från luften skördar många civilas liv.

….till              vårt broderfolk finländarna som i en färsk enkät  säger nej till Nato. 40,1 procent av dem säger nej,  medan 28 procent säger ja. Den finländske ”kommendören” (motsvarigheten till vår ÖB) Jarmo Lindberg anser att Ryssland inte gjort något som skulle kunna utgöra en fara för Finland, tvärtemot vad svenska militarister hela tiden upprepar.

....till               amerikanska Physicians for Social Responsibility, (PSR), som publicerat en hundrasidig rapport, där man grundligt granskat offren i USA:s tre krig i Afghanistan Irak och Pakistan under det senaste decenniet. De sammanfattar resultatet av ”kriget mot terrorn” som ett ”ohyggligt blodbad”. Två miljoner dödade och krigens kostnader uppgick till svindlande 24 biljoner kronor, alltså 24 000 miljarder kr. Antalet irakier som dödats under och efter USA:s invasion av landet kan uppskattas till en miljon – eller fem procent av landets befolkning. Till det kommer dödsfallen bland de tre miljoner människor som drivits i flykt. Bland de döda är de flesta civila. (PSR är snarast den amerikanska motsvarigheten till Svenska läkare mot kärnvapen.

….till              platschefen för det svenska flygvapnet på Gotland, Tomas Nilsson, som beskriver flygaktiviteten över Östersjön så här: Det är inte bara ryska flygplan som kretsar kring Östersjön. Även Nato bedriver övnings- och underrättelseverksamhet. De båda söker efter information, precis som även den svenska Försvarsmakten gör. Alla är på varandra och är väldigt närgångna. Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant.”
….till              Karneval förlag, som fortsätter att i sin småskriftserie ge ut annorlunda böcker om Ukrainakrisen.  Den senaste är skriven av den Londonbaserade juristen Alexander Mercouris och har titeln: ”Kan Ukrainakonflikten lösas på fredlig väg?” . Den utgår från det avtal I Minsk i februari, som åtminstone ledde till ett vapenstillestånd.  Författaren hoppas på Tyskland och Frankrike, som tog initiativet till det senaste avtalet.

….till              Ship to Gaza i Sverige, som nu tillsammans med sin norska syster-organisation har skaffat en trålare med namnet ”Marianne av Göteborg”. Hon är på 85 bruttoton och kommer att användas vid sommarens aktion för att bryta den illegala blockaden av Gazaremsan. I östra Medelhavet kommer hon att sammanstråla med andra fartyg ur Freedom Flotilla Coalition på sin färd mot Gaza. För att en rättvis fred ska kunna uppnås önskar Ship to Gaza att blockaden omedelbart hävs; att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar;  att blockaden omedelbart hävs och att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar och att säkra transportleder upprättas mellan Västbanken och Gazaremsan.

….till              två lockande TUFF-möten. Dels måndagen 20 april om folkrätten och krigen, som ibland nu kallas ”humanitära” med juristen Erik Göthe som inledare. Dels onsdagen den 6 maj om Nato i Norrland, där det i slutet av maj planeras en stor internationell flygövning också med Nato-plan som deltagare. Inledare: Pelle Sunvisson, aktiv i kampanjen mot denna världens  största flygmanöver i år.

….till              de 500 rabbiner (judiska religiösa ledare) från Israel, England, USA och Kanada, som nu vänt sig till premiärminister Netanyahu och ber honom stoppa planerna på att  förstöra över 400 palestinska hem på Västbanken. De hävdar att detta är emot internationell lag och judisk tradition.


Beskrivning:  Palestinian girl walks past her family's house after it was demolished by Israeli bulldozers in Om Ajaj village, north of the West Bank city of Jericho (Reuters / Abed Omar Qusini)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar