tisdag, mars 31

Iran aggressivt?

TERRORN MOT SHIAMUSLIMER
Bitte Hammargren har nog rätt som kallade sin nya bok för ”GULFEN. En framtida krutdurk”. Det var inte många dagar sedan över 140 jemeniter dödades av terrorister i det Jemen som sedan länge är tillhåll för både Al Quaida och numera för det ännu mera mordiska IS.

Offren dödades vid sina moskéer dit de kommit för fredagsbönen. De var shiamuslimer, alltså av samma religionsvariant som iranier och de så kallade ”rebellerna” i Jemen, de som kallas houtsier. Dessa svarade med att tåga mot den viktiga hamnstaden Aden, där den avsatte presidenten befann sig,

CIVILA DÖDAS AV SAUDISKA BOMBER
För några dagar sedan anfölls då Jemen av saudiskt bombflyg, som dödade många civila. Denna aggression har många andra arabstater ställt sig bakom. Bara Syrien, Irak och Iran har protesterat liksom Hezbollah i Libanon och Hamas i Gaza.

USA och dess europeiska drabant Storbritannien ställer inte oväntat upp diplomatiskt på det rika Saudiarabiens sida och uttrycker stöd för Saudiarabiens flygräder. Dessa länder har dock en lång otäck tradition att bomba ihjäl människor. Inga andra har dödat så många oskyldiga miljoner civila genom flygbombardemang.

Däremot går EU:s talesperson motvinds och menar klokt att militär aktion inte är lösningen på Jemens problem och varnar för de allvarliga regionala konsekvenserna.
IRANS HISTORIA AV AGGRESSION?
Angreppskrig var enligt Nürnbergdomstolen 1946 det den värsta krigsförbrytelsen. Nu motiveras aggressionen mot Jemen med ”hotet från Iran”. Det är i alla fall inte Iran som nu bombar civila i Jemen. Låt oss då kolla hur aggressivt Iran har varit:
Under andra världskriget invaderades Iran av Sovjet och England.  De tvingade shahen att avgå och tvang honom i landsflykt.
1951 blev Mohammed Mossadeq premiärminister efter någorlunda demokratiska val. Han lovade att genomföra ett moderniseringsprogram som skulle utrota fattigdomen med hjälp av inkomsterna från oljan, men britterna svarade med en handelsbojkott som gjorde Mossadeqs program ogenomförbart. Han greps och fängslades fram till sin död 1967. Den iranska oljan var räddad åt västmakternas kapitalister.
IRANS LÅNGA KRIG MOT SADDAMS IRAK
Under 80-talet var Iran under åtta år i ett förödande krig. Det var dock efter ett anfall från Saddam Husseins Irak, som då stöddes av västmakterna, bland annat med giftgas. Det var samme Saddam, vars land 2003 anfölls av USA och England och deras gamle vän blev avrättad, varefter Irak har haft ett mordiskt helvete alltsedan dess.

På Radio Tyresö hörs nu iranskfödda Haningebon Mashid Sharif. Hon berättar bland annat att än i dag skadas eller dödas folk av de landminor som placerades ut i det där kriget på 80-talet.

IRAN HAR STORA BRISTER
Visst, vi hört många larm om att Iran skaffar kärnvapen. I den västliga propagandan har det dock i ett par decennier påståtts att landet ”snart” har dessa vapen. Hur många år betyder i det här fallet adverbet ”snart”.

Därför är Iran utsatt för västliga sanktioner, vilka som vanligt inte drabbar regimen utan desto mera befolkningen. (Minns västs sanktioner mot Irak på 90-talet, som i brist på mediciner lär ha lett till en halv miljon irakiska barns död.)

Nu ängslas Mellanösterns enda kärnvapenstat, Israel, över att USA och Iran skall komma överens om ett avtal som definitivt tar slut på de ständiga ryktena om att Iran ”snart” har kärnvapen, så användbart i propagandan.

I Iran dödsdömer man folk, kanske mera än till och med mera än  i Saudiarabien,  men kvinnor lär i alla fall få köra bil. Inte heller dödar man folk  lika ”humant” som den amerikanska delstaten Utah, som nu bestämt att börja med att avrätta genom snabbt dödande skott.

FOTBOLL OCH ÅSKÅDARE
Just nu hinner jag inte korrekturläsa denna text, för jag tänker titta på fotboll. Det är match mellan Sverige och Asiens bästa lag, faktiskt Iran. Det som stör en sportfåne och gammal fotbollsspelare som jag är att kvinnor inte i Iran är tillåtna som åskådare vid fotbollsmatcher. Vilken veritabel brist på en viktig mänsklig rättighet!

PS:
Matchen var välspelat. Sverige vann med 3-1. Iranska kvinnor demonstrerade mot att kvinnor i Iran av någon konstig anledning är förbjudna att se sina duktiga fotbollskillar spela.

PS 2:

I Lausanne pågår nu intensiva diskussioner, hur man ska kunna häva de förödande sanktionerna mot Iran i utbyte mot att Iran skall ge garantier att aldrig tillverka sådana förintelsevapen. Det ironiska är att flera av dessa förhandlare , typ överförmyndare, kommer från stater med kärnvapen: USA, Frankrike, England, Kina och Ryssland, samma länder som har permanent säte i FN:s säkerhetsråd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar