lördag, mars 21

ROSOR från RADIO TUFF 22/3 2015 till....

….till    Tuffs Indienmöte den 9 mars. Det är numera svårt att få folk att gå på möten men sal Navet i föreningsgården Kvarnhjulet var så knökfull att extra stolar fick anskaffas. Sylvia Ljungdahl, Erika Husberg, Bitte Isacsson och Alexander Palmér visade många fina och intressanta bilder från de många Tuff-projekten i Indien.

….till    Fryshuset i Stockholm som för att motverka främlingsfientlighet och religiösa motsättningar startat projektet ” "Tillsammans för Sverige". Där träffas ungdomar med olika religioner och lär sig mer om varann för att öka förståelsen för varandras verklighet.

….till    Birgit Peters, aktiv i sällskapet ”Fogelströms vänner”, som i ett föredrag den 18 mars bland annat berättade om Per Anders Fogelströms bok ”Krigens barn”. Fogelström (1917-1998) anses med rätta vara 1900-talets främsta svenska fredsaktivist. Det var hans bok ”I stället för atombomb”, som inspirerade några Tyresöbor att 1967 grunda Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF).

….till    Italiensvensken Staffan de Mistura, som sedan i somras av FN fått det svåra uppdraget att försöka få stopp på det blodiga kriget i Syrien. Det har nu varat i fyra år. Drygt 200.000 döda, en miljon skadade och miljoner på flykt.

….till    Tyskland och Sverige, som tagit emot nästan lika många syriska flyktingar, som de övriga EU-länderna tillsammans, Tyskland ca 60 000  och Sverige ca 55 000. Men till Syriens grannländer Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak har totalt över tre miljoner syrier flytt.

….till    rysk ironi med anledning av de många vilda spekulationerna om att Putin inte syntes på tio dagar. När han dök upp igen i TV, till synes helt frisk, kunde hans pressekreterare Dimitrij Peskov inte underlåta sig att driva med ryktesspridarna utan frågade: ”Har alla sett den förlamade presidenten, tillfångatagen av en general och hemkommande från Schweiz, där han fött barn?”

….till    Sveriges Radios mediegranskare Åke Pettersson, som i radions program OBS hade synpunkter på den amerikanska succéfilmen American Sniper . Hans omdöme om filmen:  ”För någon månad sen såg jag en förhandsvisning av Oscarsnominerade krigsfilmen American Sniper, regisserad av Clint Eastwood. Den krigsfilm som redan dragit in mest pengar hittills i USA. Jag lämnade biosalongen ytterligt besviken. Visst, åldermannen Eastwood har förvisso aldrig tillhört de mer liberala figurerna i Hollywood, men ändå gjort hyfsade filmer på senare år. American Sniper – filmen om den skickligaste amerikanske krypskytten i Irak-kriget – var ren krigspropaganda. Fienden bestod helt av ociviliserade vildar. Inga frågor om vad USA gjorde i Irak. Ren reklam för amerikansk militär.  Nu är symbiosen mellan Pentagon och Hollywood inte något nytt direkt. Pentagon får in ett hundratal filmmanus om året och samarbetar sen i ungefär en tredjedel av filmerna på temat Den onde och den gode.”
….till    medieprofessorerna Stig Arne Nohrstedt och Rune Ottosen som skrivit en kritisk bok om 20 års krigsjournalistik med titeln ”New Wars, New Media and New War Journalism” – ”Nya krig, nya medier och ny krigsjournalistik.” De inrar om att Natos flygbombningar i Libyen byggde på en FN-resolution som förbjöd insatser av markstyrkor och krävde att alla möjligheter till fred skulle prövas innan man grep till våld. Men Frankrike satte omedelbart igång flyganfall mot civila byggnader. Brittiska specialstyrkor hjälpte sen rebellerna på marken. Libyenkriget är bara ett i raden av USA-ledda krig som i början motiveras med principen om skyldighet att skydda. Men i slutändan resulterade det i något helt annat som de senaste årens otäcka utveckling i det laglösa och krigiska Libyen visat. Och rapporteringen om detta i svenska ovh norska medier har blinda fläckar.
….till    många utländska medier som nu hyllat Margot Wallströms klarspråk om Saudiarabien. Washington Post: "Äntligen ett västland som vågar stå upp mot Saudiarabien i frågan om mänskliga rättigheter”. Brittiska The Guardian: "Man behöver inte framhålla Sverige som en utopi för att inse att vi här har ett exempel att lära från, när det gäller ekonomi och utrikespolitik. De dåliga ursäkterna har sedan länge tagit slut. Det är dags att sluta beväpna Saudiarabien och samtidigt fundera över vår egen roll i världspolitiken" Danska tidningen Politiken: "Vilken ära, vilket erkännande, att Wallström nu blir känd som den modiga kvinnan som vågade stå upp mot den saudiska ledningen." Exemplen kan mångfaldigas.

….till    Patrick Cockburn har i över 30 år bevakat Mellanöstern för brittisk press, de senaste åren för tidningen The Independent. Han påpekar bland annat, att femton av de nitton som 11 september 2001 begick terrordåden i USA, då ca 3000 människor dödades, var saudier. Quaidas ledare Usama bin Laden tillhörde den saudiska överklassen. Saudierna har finansiellt och militärt stött den syriska oppositionen, den som numera domineras av Islamiska staten. Cockburn menar att Saudiarabien tycks vara  terrorismens vagga.

….till    historikern Kjell Östberg, som på tal om den svenska vapenexporten till Saudiarabien frågar: ”När får vi de första rapporterna om hur de pansarvärnsrobotar som i stort antal sålts till Saudiarabien dyker upp hos stridande jihadister?”

….till    fredsaktivisten i Nässjö Thomas Erixzon, som skriver under rubriken BRA GJORT, MARGOT WALLSTRÖM! : Det var på tiden att det skandalösa vapenavtalet med Saudiarabien blev uppsagt av regeringen. Detta land är en av världens värsta och mest kvinnoförtryckande diktaturer. Margot Wallström gjorde också alldeles rätt som kallade Saudiarabiens straffmetoder för "medeltida". Det var en bra och tydlig beskrivning på det straff på 1000 piskrapp och 10 års fängelse som en saudisk bloggare för demokrati och mänskliga rättigheter nyligen fick. Men det är beklämmande att ta del av den svenska högerns sura reaktion. Det finns tydligen gott om ”saudi-kramare” bland moderater, borgerliga ledarskribenter och bland de svenska storföretagens direktörer. Oljeprinsarnas rikedomar har väl värmt gott för de svenska vapenhandlarna. Då står sig mänskliga rättigheter tydligen lätt i jämförelse!

….till    Bitte Hammargren, den svenska journalistikens kanske främsta kännare av Mellanöstern som just kommit ut med boken GULFEN EN FRAMTIDA KRUTDURK. På ett möte arrangerat av TUFF och ABF på Tyresö bibliotek den 19 mars höll hon ett lysande föredrag om Saudiarabien och dess grannländer. Berömvärt pedagogiskt benade hon upp de tilltrasslade religiösa och politiska förhållandena i området. En del av hennes åsikter hörs antagligen också en halvtimme på Radio Tyresö. (www.tyresoradion.se )

…till     Maj Britt Theorin, den svenska fredsrörelsens grand old lady, som i TV:s program DEBATT försvarade den modiga svenska hållningen om mänskliga rättigheter mot meddebattörer som bara kunde anföra att Margot Wallströms ”hantering av frågan inte var bra”

….till    solidariska människor, som går med i TUFF genom att betala in 200 kr i medlemsavgift på Tuffs plusgiro 16 01 37—6  Du behövs!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar