tisdag, mars 24

Är Nato verkligen hotat av Ryssland?

WOLODARSKI OCH TINGSTEN
En nära anhörig, en mycket intelligent och samhällsengagerad tjej, har just sagt upp sin prenumeration på Dagens Nyheter. Hon tycker att tidningen blivit så ensidig, ett propagandaorgan för västmakter och svenska innefrågor. Själv fortsätter jag att prenumerera på DN – för dess korsords skull.

Ändå blev jag så glad i går (23/3) . Det var inte vad chefredaktören på ett förväntat sätt skrev. Jag gillar ofta liberaler men inte om de alltför tjatigt för fram det jag vill kalla ”extrem liberalism”. Är så gammal att ja ännu minns en av Wolodarskis föregångare, DN-legendaren Herbert Tingsten, i många avseenden en lysande publicist. Men jag minns också hur han propagerade för svenska kärnvapen. Ja, han tyckte att vårt då så starka militära försvar kunde liknas vid pilbågar. Han var vad vi i dag kallar en riktig bombliberal.

OLA OCH ERNI FRIHOLT VÅGAR TALA KLARSPRÅK
Nej det var inte ledarsidan som gladde mig. Det var på den sida författarna inte behöver tänka på att tillfredsställa sina arbetsgivare och främja sina karriärer. Det var på insändarsidan. Där skrev Ola och Erni Friholt under rubriken ”ÄR NATO VERKLIGEN HOTAT AV RYSSLAND?” Det torde vara första gången det i DN ställs den rimliga frågan.

Paret Friholt nämner att de 28 Natoländerna har 5 minst fem gånger större befolkning än Ryssland, där uppåt 150 miljoner lever.

Av den fantastiska summan av 1750 miljarder dollar per år som människorna i vår värld slösar på militära utgifter, som kan garantera att vi kan massmörda människor, står Natoländerna för 1020 miljarder dollar, alltså uppåt 60 procent.

Ryssarna upprustar de också, men deras militärbudget är 8 procent av Natos.

Nato finns överallt i vårt närområde alltså i Norge, Danmark Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland och samövar allt flitigare med de ännu åtminstone formellt alliansfria Finland och Sverige.

Nu ska ju Sverige också upprusta igen och många av våra militaristiska politiker vill att vi ska överge alliansfriheten, den som i 200 år har bevarat vår fred även med grannar som det nazistiska Tyskland och den kommunistiska Sovjetunionen, som var större, och mycket mäktigare men långt mindre demokratiskt än det nuvarande Ryssland.

MILITARISM PER INVÅNARE
Paret Friholt gör en intressant jämförelse, nämligen hur mycket olika länder lägger ut på militära utgifter per invånare. De påstår att Ryssland satsar 403 dollar per invånare, medan Sverige lägger ut 657 dollar per invånare på sin militarism.

(Ola och Erni är i ledningen för den beundransvärt aktiva Fredsrörelsen på Orust)     


  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar