söndag, mars 15

Wallström hyllas utomlands --men i Sverige....

ATT PISKA EN BLOGGARE
Upprördheten i alla läger i Sverige var stor över att en bloggare i Saudiarabien dömdes till 10 års fängelse och 1000 piskrapp. Alla partier utom moderaterna krävde att regeringen skulle visa handlingskraft och reagera.

Så avbryter Sverige då det kontroversiella vapensamarbetet med det rika men föga demokratiska oljelandet. I stället för instämmanden får då regeringen bara kritik, dock inte i sakfrågan utan desto mera om procedurfrågor. Hur den har hanterat frågorna och har varit odiplomatisk.

”MEDELTIDA”, ”GANGSTRAR”, ”QUISLING”
Margot Wallström har grovt kränkt det rika Saudiarabien, sägs det, genom att kalla dess straffmetoder för ”medeltida”. Egentligen är ju detta historiskt korrekt, eftersom det var under Medeltiden deras vördade profet verkade. Det var också då sharialagarna tillkom, som nu åberopas för att de minsann sägs garantera mänskliga rättigheter.

Hur diplomatiskt uttalade sig då Wallströms företrädare som utrikesminister? Jo, Carl Bildt kallade de rysktalande i östra Ukraina för ”gangstrar” och om den som inte  stödde den regering i Kiev, som för ett år sedan tillkom under kuppliknande former, smädade han som ”Quisling”. Men Ryssland är kanske inte så viktigt som exportland?

”ÄNTLIGEN ETT VÄSTLAND….”
 Wallström får trösta sig med att utanför det svenska gnällbältet är det helt andra tongångar. Till och med Washington Post skriver:

"Äntligen ett västland som vågar stå upp mot Saudiarabien i frågan om mänskliga rättigheter”

Brittiska tidningar stämmer också in i hyllningskören, såsom The Independent, som tycker att Wallström ”framstår som en uppriktig person, inte främmande för att ta moraliska ståndpunkter. Saudierna var uppenbarligen oroade över hennes uttalande”. Och The Guardian skriver:

"Man behöver inte framhålla Sverige som en utopi för att inse att vi här har ett exempel att lära från, när det gäller ekonomi och utrikespolitik. De dåliga ursäkterna har sedan länge tagit slut. Det är dags att sluta beväpna Saudiarabien och samtidigt fundera över vår egen roll i världspolitiken"

Anders Jerichow på ledarplats i danska tidningen Politiken tycker:

"Vilken ära, vilket erkännande, att Wallström nu blir känd som den modiga kvinnan som vågade stå upp mot den saudiske ledningen."

Exemplen kan mångfaldigas

SAUDIARABIEN TERRORISMENS VAGGA?
Patrick Cockburn har i över 30 år bevakat Mellanöstern för brittisk press, de senaste åren för tidningen The Independent. I Aftonbladet recenserar historieprofessorn Kjell Östberg Cockburns studie av Islamiska statens framväxtThe Rise of Islamic State. Den handlar om Saudiarabiens centrala roll för utvecklingen av den fundamentalistiska religiösa terrorismen från al-Qaida till Islamska staten. Eller som en rapport till Europaparlamentet slår fast:

”Saudiarabien har sedan 1980-talet utgjort en stor källa för att finansiera rebeller och terroristorganisationer.”

Cockburn påpekar bland annat, att femton av de nitton som 11 september 2001 begick terrordåden i USA, då ca 3000 människor dödades, var saudier. Al Quaidas ledare Usama bin Laden tillhörde den saudiska överklassen. Saudierna har finansiellt och militärt stött den syriska oppositionen, den som numera domineras av den  Islamiska staten.

Kjell Östberg slutar sin recension med en kommentar om svensk vapenexport:

”När får vi de första rapporterna om hur de pansarvärnsrobotar som i stort antal sålts till Saudiarabien dyker upp hos stridande jihadister?”


1 kommentar:

  1. När den nye saudiske kungen tillträtt (halvbror till den nyligen avlidne) gjorde Obama en särskild resa till Riad för att intyga sin lojalitet mot den nye härskaren. Detta var någon dag efter att den där bloggaren fått sin första 50 eller 100 piskrapp och höll på att återhämta sig så pass att de kunde fortsätta piska honom. Vet någon vad som hänt sedan dess? Obama bekymrar sig om tortyr och mänskliga rättigheter enbart när det är politiskt och propagandistiskt fördelaktigt för honom. Saudiarabien är ju en allierad, gubevars. Den nye kronprinsen är förresten också en halvbror till kungen. (Inte att förväxla med Ankeborg, där ju alla av betydelse är brorsöner.)

    SvaraRadera