tisdag, mars 17

"Antisemitism -- det retoriska skamgreppet"

MALMÖ ”ANTISEMITISKT”, REEPALU ”ANTISEMIT”?
Först två frågor: Vilken folkpartiledare var det som sa: ”Att vara liberal är att vara kluven”. Och vilken amerikan var det som sjöng den ironiska sången som om jag minns rätt började ”Love, love me!  I am a liberal. Ten percent to the right  and ten percent to the left….”

Kom att tänka på dessa uttryck när jag i dag (17/3) läste Dagens Nyheter. Dess första sida har en stor bild av Ira Forman, som sitter mysande i en Malmöskola. I den stora rubriken finns texten: ”MALMÖS JUDISKA LIV ÄR PÅ VÄG ATT TYNA BORT,”

Ira Forman är av Obama utskickad för att kolla upp ”antisemitismen” i Malmö. Det är inte första gången staden får besök av dessa utsända som fått stort utrymme i medierna. Härom året hette den utsända Hanna Rosenthal. Hon citerades okritiskt, bland annat om hennes obevisade anklagelser mot Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu.

I dag nämner alla medier Reepalus påstådda ”antisemitism” utan att ge ett enda exempel på att han uttalat sig rasistiskt mot judar i gemen, alltså antisemitiskt. Drevet mot honom började vintern 2009. Att han då inte gillade att den israeliska armén dödade hundratals barn och andra civila och ödelade drygt tio tusen bostäder i Gazakriget 2008-09 är förstås inte ”antisemitism”. Då skulle alla israeler som kritiserar den nuvarande israeliska högerpolitiken också vara ”antisemiter”.

Malmö är ju en stad med många muslimska invandrare. När Davis Cupp i tennis skulle spelas mot Israel just vintern 2009 blev det demonstrationer. Minns att jag i Radio Tuff som vanligt varnade för den förbannade kollektivskulden och menade att duktiga israeliska tennislirare var oskyldiga till sin regims dödande av civila palestinier.

EGNA ERFARENHETER AV PROPAGANDALÖGNERNA
Häromåret blev jag av tre ledande moderater här på orten med kommunalrådet Fredrik Saweståhl i spetsen -- högsta politiska hönset i kommunen -- utsatt för en veritabel förtalskampanj. Till deras försvar kan möjligen anföras att de var naiva, lättlurade och historiskt okunniga.

De hade helt tappat omdömet efter att av skickliga men fördomsfria propagandister från tidningen Expo bland annat ha försetts med en ovanligt lögnaktig artikel i Expressen ända från 1997, som de upprört satte sin tilltro till. Bland annat påstod de faktiskt att mina radioprogram hade en chockerande ”mängd av antisemitisk propaganda”.

De kunde inte ge ett enda exempel på det, trots att de hade mina ca 5000 program på www.tyresoradion.se  att välja bland. Därför bad jag flera gånger mina lyssnare att hjälpa dem med bevisföreningen. Ack nej, inte ett enda exempel på min påstådda ”antisemitism” inkom, däremot 131 e-postmeddelanden som förvånat tog avstånd från moderaternas beskyllning, bland annat några från deras partivänner som föredrog sanning framför aldrig så trendig propaganda.

ANITA GOLDMAN ”ANTISEMIT”?
Som ett komplement eller en motbild mot allt tal om ”antisemitism” publicerar Dagens Nyheter i dag (17/3) på kultursidorna också en artikel av den svenska författaren Anita Goldman. Den handlar om Israel, där hon tidvis har bott, och har rubriken ”Sju mil från Gaza går livet sin gilla gång”. Hon nämner Gazakriget i somras, då ”närapå 500 palestinska barn dödades” och skriver:

”Medan ett av världens mest utvecklade flygvapen bombade en försvarslös civilbefolkning var uppslutningen kring den egna offerrollen nästan total”

Hoppas att ingen högröstad mediefigur nu kommer att stämpla också den kloka judinnan Anita Goldman som ”antisemit”.
 - - --  - - -- - - - - - -  -- -  - --  --  - --  - - - -- - - -  -
(I rubriken citeras Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg från en debattartikel från förra sommaren i j

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar