onsdag, mars 25

Mycket läsvärda böcker !

UKRAINA vs RYSSLAND
Karneval förlag har i sin småboksserie nyligen givit ut två annorlunda böcker om Ukrainakrisen. Båda ger en annan bild än den vi i västliga medier blivit matade med.

1. Den ena är skriven av John M. Mearsheimer. Han är amerikansk professor i statskunskap och hans bok har titeln VEMS FEL ÄR UKRAINAKRISEN? Det är en essä han tidigare publicerat i den aktade tidskriften Foreign Affairs.

Mearsheimer tycker inte att krisen enbart kan skyllas på Ryssland. Han menar att USA och dess europeiska allierade bär en stor del av skulden. Boken innehåller också två korta motinlägg, som Mearsheimer sedan bemöter.

2. Den andra lilla boken är skriven av den amerikanske veteranjournalisten. Robert Parry. Han var aktiv redan på 80-talet, när han var med om att avslöja den så kallade Iran-Contras-affären, då högt uppsatta tjänstemän hade smugglat vapen till Iran för att sedan använda pengarna till att finansiera contras -gerillans krig mot det socialistiska Nicaragua.

Hans bok heter ”BAKOM KULISSRNA I KIEV”. Redan i undertiteln ”Om hur amerikansk nykonservatism och ukrainsk nynazism drev fram en kupp och ett krig i Ukraina” får man en slags kort sammanfattning.

Parry är minst sagt föga imponerad av västliga mediers opartiskhet i fråga om Ryssland och Ukraina utan kallar det för ”den mest ensidiga bevakningen i mannaminne av en större internationell kris”. 

( Båda böckerna finns att köpa för endast 50 kr/st av TUFF, (Tyresö ulands- och Fredsförening) genom att kontakta Åke Sandin, tel 08 – 712 4463 eller på e-post ake.sandin@tyresoradion.se
 - - -- -  - - - - -- - - - - - -  - - - -- - -  - -- - - -  - - -   - - - - - - - - --  - - - - -
DET FÖRSTA LIBYEN-KRIGET 1911
Det var ju 2011 som Nato –med svenskt flygstöd --  angrep Libyen. Våra medier har inte brytt sig om att bevaka landet värst mycket sedan dess. Den aggression som motiverades med att ”skydda civila” skulle redan då döda massor av civila.

Under de snart fyra åren därefter har Libyens befolkning drabbats av laglöshet, beväpnade miliser som bekämpar varandra och ett tillhåll för IS och andra terrorgrupper. Krigets eländiga resultat har i stort sett tystats ner av västliga medier för att inte deras länders krig ska framstå som det katastrofala fiasko det var.

Många känner nog inte till att precis hundra år tidigare var det krig igen. Det var det första Libyenkriget 1911. Då anfölls det då turkdominerade landet av italienarna, som ville hänga med i den koloniala uppdelningen av Afrika, så gott (läs: så ”ont”) de kunde

Krigshistoriskt var det var första gången bombflyg sattes in mot människor.

Året efter utkom på svenska en bok som är en klassiker. Den skrevs av Gustaf Janson (1866-1913) och hade titeln LÖGNERNA. BERÄTTELSER OM KRIGET. Den har nu återutgivits med ett förord av Anders Björnsson och har som motiv första Libyenkriget. Den är på 329 sidor.
(Den finns att köpa från Tuff för 150 kr, se ovan)

”GULFEN. En framtida krutdurk”
Den 19 mars framträdde journalisten Bitte Hammargren på Tyresö bibliotek vid ett offentligt TUFF-möte. Hon imponerade stort genom sin kunnighet och verbala förmåga. Pedagogiskt benade hon upp de tilltrasslade politiska och religiösa förhållandena i det nu så aktuella Saudiarabien och dess grannländer. Hon hörs sedan dess i Radio Tuff på www.tyresoradion.se

Nyligen utkom Bitte Hammargrens bok ”GULFEN. En framtida krutdurk”. Den är på hela 460 informativa sidor och kan köpas i bokhandeln.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar