onsdag, mars 11

Terrordåd i Västeuropa -- men i Ryssland då?

TERRORDÅD I VÄSTEUROPA
Ja, alla mord är väl någon slags ”terror”. I varje fall krigen.I Sverige har nyligen två män blivit skjutna i Nyköping och tre ungdomar dödade i Uddevalla, två till synes ofarliga platser, som annars framstår som närmast idylliska.

Den 7 januari i år dödades 11 människor på den franska satirtidningen Charlie Hebdo,  plus två poliser. Två dagar senare blev fyra i en judisk butik dödade i Paris.  De tre gärningsmännen dödades också. De var franska muslimer, som beskrevs som ”jihadister”, trots att jihad i islam förhoppningsvis betyder att man ska sträva efter godhet och medmänsklighet.

Den värsta mordorgien i Skandinavien det senaste decenniet inträffade 2011, när norrmannen Anders Behring Breivik dödade 77 människor. 69 av dem var socialdemokratiska ungdomar på ett sommarläger på ön Utöya. Breivik ansåg att deras politiska parti hade varit alltför generös med att släppa in muslimska invandrare i Norge.

Breivik var alltså islamofob, men knappast antisemit, om man inte räknar också araber som semiter. Som ett värn mot den ”muslimska invasionen av Europa” hade han positivs tankar om Israel.

Det värsta terrordådet i Västeuropa hände 2004, när 191 tågresenärer dödades i Madrid. Året efter blev 52 människor i Londons tunnelbana dödade. I båda fallen var ”islamister” skyldiga.

RYSSLAND SVÅRAST DRABBAT! SENAST NEMTSOV
Ändå har nog Ryssland varit svårast drabbat av terror, inte minst på grund av sin muslimska befolkning i södra delen av landet och sina krig i Tjetjenien.

2002 tog tjetjenska terrorister publiken på Dubrovkateatern i Moskva som gisslan. Vid fritagningen dödades 129 ur gisslan och 39 förövare. 2004 stormades skolan i Beslan av terrorister och hundratals människor miste livet, däribland 155 barn.

Nu är ett mord i Moskva en världsnyhet. Den 27 februari mördades ju Boris Nemtsov, en ledande oppositionspolitiker och före detta premiärminister.

Spekulationerna om mordet har varit många. Av andra oppositionella och i väst får Putin som vanligt skulden. Han har dock skarpt fördömt mordet och myndigheterna har utfäst en belöning på 3 miljoner rubel till den som kan ge användbara tips om förövaren(na). Det ligger en del i den ryska propagandan att mordet ju bara kan kompromettera Putin, som enligt opinionsundersökni9ngarna har stöd av mera än 80 % av ryssarna.

Nu finns det förstås också nationalister i Ryssland som på egen hand kan ha utfört mordet på grund av Nemtsovs Ukrainavänliga inställning, i deras extrema ögon snudd på landsförräderi – och kanske besvikna på Putin för att han medverkat till vapenvilan i östra Ukraina.

Flera är nu arresterade som misstänkte för mordet. De är från de muslimska delarna av Ryssland. Att de skulle ha motiv att döda Nemtsov är att han var liberal och vän av yttrandefrihet och därför hade agiterat för att man skulle publicera Muhammed- karikatyrerna från Charlie Hebdo. I Tjetjenien demonstrerade 900 000 upprörda mot Charlie Hebdos satirteckningar av deras profet.

En annan spekulation är att det skulle vara ett svartsjukemord. När Nemtsov sköts bakifrån var han tillsammans med 23-åriga ukrainska modellen, Anna Durytska, som påstod att hon känt honom sedan tre år. Han betraktades även av sina vänner som en fruntimmerskarl -- nysvenska: womanizer,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar