måndag, september 2

Det glömda men grymma kriget i Korea

Koreakriget 1950-53 är för de flesta av oss känt genom TV-serien MASH. Den var väldigt rolig men det var inte kriget. Sveriges Televisions ofta sevärda "Dokument utifrån" hade den 25/8 en kanadensisk skildring av det. Ca fem miljoner människor dödades, de flesta koreaner men också många "frivilliga" kinesiska soldater. Drygt 30 000 amerikanska soldater dödades också. De flesta av dödsoffren var dock civila koreaner.

Dokumentären döljer inte hur grymt de så kallade FN-trupperna behandlade civila. Den påpekar också att deras ÖB, den store "hjälten" från Stillahavskriget generalen MacArthur, faktiskt föreslog att kärnvapen skulle sättas in mot kineserna. Tack och lov avvisade president Truman denna begäran.

Redan 2002 hade Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) ett inslag om de civila offren Den grundades på "KOREAKRIGETS "DÖDA DALAR", en artikel skriven av Svenska Dagbladets Japankännare Monica Braw (2002-01-03). Det var en recension av en amerikansk bok om massdödandet av civila under Koreakriget. Den har titeln "The Bridge at No Gun Ri. A Hidden Nightmare from the Korean War" och är skriven av tre journalister, två amerikaner och en sydkorean.

Här kommer en bit från denna krönika 2002:

Koreakriget böljade fram och tillbaka mellan 1950 och 1953, innan man efter tre års slaktande var tillbaka på ruta ett, den nuvarande stilleståndslinjen mellan Nord- och Sydkorea. Det innebar att miljoner civila flyktingar rörde sig fram och tillbaka under kriget. Ofta hann de inte få med sig annat än de vita kläder de hade på sig. Dessa kläder gjorde, att de var väl synliga mot det gröna landskapet, till exempel från luften. Redan den 25 juli 1950 fick överste Edward Timberlake följande besked:

"Armén har begärt att vi från luften beskjuter alla civila flyktinggrupper som observeras på väg mot våra positioner"

Och i augusti kom ordern, att amerikanerna inte skulle ta flera fångar utan helt sonika döda dem.

Tidigare hemligstämplade rapporter från Pentagon rekommenderade befälhavarna att inte nämna bombade byar utan alltid kalla dem för militära mål. Journalisterna tvangs till självcensur.

Byn No Gun Ri, som finns i bokens titel, är en av dessa koreanska byar som brändes ned. Amerikanska soldater satte sina cigarettändare mot halmtaken, medan invånarna tog sin tillflykt till området kring en järnvägsviadukt. Där utsattes de för anfall från luften och för beskjutning från de amerikanska trupper som bränt ned deras by. "Det var som om himlen föll ned över oss", berättar en överlevande. Omkring 200 barn, kvinnor och män beräknas ha dödats bara av den här byns befolkning. En del av förklaringen till alla de här massmorden på koreanska civila är att amerikanerna befarade, att nordkoreanska infiltratörer hade nästlat sig in bland byborna.

Under ett halvsekel har de här krigsförbrytelserna varit nedtystade. Det hedrar det amerikanska samhällets vakthållning kring öppenhet och yttrandefrihet, att de nu äntligen har kommit i dagen. Ja, bokens författare belönades år 2000 rentav med det prestigetyngda Pulitzerpriset.


I går kväll (1/9) visade TV 2 ett "Dokument utifrån", som var en brittisk genomgång av den lögnaktiga propaganda om Iraks massförstörelsevapen som motiverade det angloamerikanska anfallet på Irak i mars 2003. Det sänds i repris på Kunskapskanalen 4/9 och 5/9