torsdag, september 5

Mediaröster om USA, Syrien mm

Krönikören Emanuel Karlsten skriver i DN (31/8) under rubriken "Obegripligt att
vi så totalt knäböjer för USA". På tal om att Bradley Manning nu dömts till 35 års
fängelse för att ha läckt tusentals dokument om USA:s krig i Irak, anser han:

"Det är tack vare de dokumenten världen i dag vet att USA försökt dölja  civila man
 dödat under Irakkriget. Det är tack vare dokumenten vi vet att FN:s
 generalsekreterare buggades inför samma krig. Det var via läckan världen fick se
 hur amerikanska soldater kallblodigt sköt ihjäl civila i Irak. Vad blev tacken? 35 års
fängelse."

I Sveriges Radios OBS (5/9) berättar Per Gahrton om en bok av den franske
 filosofen Gregoire Chamayou. Denne menar att de förarlösa drönarna inte används
 för krig i egentlig mening utan för mord, eftersom förövarna inte är soldater utan
sitter framför dataskärmar på tusentals mils avstånd. Att drönarna skulle vara
"etiska", eftersom de påstås bara mörda terrorister, tillbakavisas med att de också
dödar mängder av oskyldiga civila.

Hans Blix, vilken som vapeninspektör i Irak 2003 informerade västmakterna om att
Saddam Hussein inte hade massförstörelsevapen. Tyvärr ignorerades det av
krigsvilliga västmakter. Nu skriver Blix i The Guardian (28/8), om ett eventuellt
amerikanskt anfall på Syrien bland annat:

Vill vi ha USA eller Nato eller 'allianser av krigsvilliga stater'  som global polis?....  …Liksom Bush och Blair verkar Obama beredd att ignorera säkerhetsrådet och beordra militära krigsinsatser mot Syrien med stöd av Frankrike och några andra. En sådan aktion skulle inte kunna vara 'självförsvar' eller "vedergällning', eftersom västländerna inte har blivit attackerade. Att straffa Assadregimen för att använda kemiska vapen skulle enligt min mening var mycket oklokt"

Den kristna tidningen SÄNDAREN (4/9) citerar en hjälparbetare I Syrien:

"Vi har redan lidit tillräckligt i mer än två år. Ytterligare krigshandlingar, oavsett vilket motiv de har, kommer inte att lösa konflikten utan bara göra livet ännu svårare för människorna.

PIERRE GILLY i Fria Tidningen  (4/9) under rubriken "Det humana kriget är en bluff".

"När en demokratisk stat dödar civila sägs det alltid vara en olycka eller en oundviklig kostnad, som i slutändan kommer att rädda liv och därför alltid är värt priset…. Det anses inte vara ett brott mot mänskligheten att USA utplånade Hiroshima och Nagasaki med kärnvapen, eftersom president Truman ansåg att det kunde förkorta kriget och rädda amerikanska soldaters liv. Därför behöver man inte ens nämna att Truman ljög, när han hävdade att Hiroshima var en militärbas."

Ian Buruma, amerikansk professor i demokrati och mänskliga rättigheter, skriver i Sydsvenskan (4/9)

"Det är inte alls säkert att en USA-intervention skulle minska risken för att kriget sprids. Vissa förespråkare för ett ingripande – både nykonservativa och 'liberala hökar' – verkar önska en spridning. De vill ha krig mot Iran. För president Obama finns det antagligen en tydlig koppling mellan den röda linjen i Syrien och den linje han, möjligen lika oförståndigt, har dragit i fråga om Iran för att förhindra utveckling av kärnvapen…. Ett ingripande kommer inte att stoppa inbördeskriget. Däremot gör redan en missil USA till krigförande part. En sådan handling skulle utlösa ytterligare våld. Den risken är knappast värd att ta för att rädda Obamas heder. Denna uppfattning är spridd i Syrien, till och med bland rebellerna och delas av de flesta i Europa och USA."

Den amerikanska tidskriften Foreign Policy har rubriken "CIA Files prove American Helped Saddam gassing Iran" Där avslöjas bland annat att under Iraks åttaåriga krig på 1980-talet mot Iran använde irakierna kemiska vapen, bland annat i staden Halabia där uppåt 5000 kurder dödades. På den tiden var USA på Iraks sida så iranska protester ignorerades. Foreign Policy skriver (26/8) bl a:

"Nu överväger USA en militär aktion som svar på användning av kemiska vapen i Damaskus. Men för en generation sedan gjorde USA:s militära och underrättelseorgan inte någonting för att stoppa en serie av nervgasattacker långt mer förödande än någonting som har drabbat Syrien….Nya detaljer avslöjar den stora omfattningen av amerikansk kunskap om detta. Det är liktydigt med ett officiellt medgivande om medbrottslighet i några av de grymmaste kemvapenattackerna någonsin."
-----------------------------------

Sammanställt 5/9 2013 av Åke Sandin