lördag, september 14

HANS BLIX: "Diplomati krävs, inte missiler!"

Hans Blix är ingen ungdom, född 1928. Redan 1978-79 var han svensk utrikesminister (fp), men mest känd är han som internationell vapeninspektör, bland annat i FN-tjänst. I början av 2000-talet ledde han FN-inspektöerna i Irak, vilka skulle kolla om Saddam hade massförstörelsevapen. Han meddelade några månader innan västmakternas folkrättsvidriga och ödesdigra anfall 2003 på Irak att landet inte hade sådana vapen.

Hans rapport nonchalerades tyvärr av västliga hökar, så Irakkriget med sina många års massdödande kom i gång. Ja, Blix kritiserades hårt bland annat av Per Ahlmark ("bombliberal?") i en artikel i självaste Washington Post. I en egen text i Fokus (6/8 2013) påminner Blix om 2003 och menar att USA:s vana att agera världspolis även nu i Syrienfrågan påminner om Bush-administrationens arrogans för att starta ett förödande krig, som motiverades med en propagandalögn.

Blix bryter den märkliga tystnaden nu om det värsta gaskriget på länge, Iraks användning av kemiska vapen mot iranier och kurder på 1980-talet. Han talar om den lama reaktionen den gången från USA. (Men då stödde USA irakierna mot Iran). Han nämner också att Assadregimen, om de använde kemvapen, måste ha insett att insatsen riskerade leda till en intervention. Han citerar John Kerry som kallat gaskriget i Syrien en obscenitet men menar att kriget med sina ca 100 000 dödade är en ännu större obscenitet. Om den amerikanska presidenten är han ingalunda bara kritisk utan skriver:

"Obama har talat sig varm för nedrustning, kritiserat Irakkriget som meningslöst och lotsat USA ur Irak och Afghanistan. Han har avstått från betydande insatser i kriget i Libyen och inblandning i de inre konflikterna i Tunisien, Egypten och Syrien. Denna återhållsamhet, som av inflytelserika hökar i politik och medier stämplas som en abdikation av amerikansk ledning i världen, har legat i linje med en amerikansk opinion som är trött på militära engagemang. Även i fråga om vilja till samverkan i FN-systemet och respekt för folkrätten är Barack Obama – själv jurist – på ljusårs avstånd från Bush-administrationen, vars FN-ambassadör John Bolton blev berömd genom uttalandet att han inte skulle sörja om FN-skrapans tjugo övre våningar föll ner i East River."

Följande ord från Hans Blix är också värda att citera:

"Det verkar tydligt att de flesta regeringar och en stark opinion i världen anser att missilregn från amerikanska örlogsfartyg och risk för konfliktspridning borde ersättas med globalt överenskomna åtgärder som stoppar krigshandlingarna."
--------------------------------
ÅKE SANDIN  14/9 2013