onsdag, september 18

TUFF, i mitt hjärta - och hjärna

I VÄMJELSE ÖVER FÖRTALET
I snart 50 år har jag ägnat en stor del av min fritid åt Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) och sedan 1985 har jag haft förmånen att vara oavlönad programledare i Radio Tuff (www.tyresoradion.se ), som hörts varenda eviga vecka i över 28 år. Det har varit mycket givande, meningsfullt och roligt.

Denna sommar har varit mindre rolig. Några lättlurade moderata höjdare i kommunen har på det grövsta förtalat Tuff i allmänhet och mig i synnerhet. Kampanjen skulle ha varit skrattretande om den inte varit så lögnaktig och på fyra månader inte kunnat lämna ett enda exempel eller bevis på de ärekränkande beskyllningarna.

Som "bevis" måste de rentav gå 16 år tillbaka i tiden genom att åberopa en Expressen-artikel från 1997. De anför minsann att den skrevs av en prisbelönad journalist, men här på bloggen den 16 augusti (se nedan) finns en text "Redan 1997 beljögs TUFF". Där avslöjas journalisten som en lika skicklig propagandist som en  historieförfalskare, bildmanipulatör och lögnare.  

Har mottagit 122 stödjande mejl från kloka och kritiskt tänkande människor, bland annat politiker i alla politiska läger utom Sverigedemokraterna. Några visar nu sin vämjelse över det skymfliga drevet genom att ansluta sig som medlemmar i Tuff. I dag fick jag till exempel från en lyssnare på Tyresöradion följande:

"Betalade in 280 kronor för två medlemskap i Tuff för mig och min fru. Detta för att visa att vi INTE deltar i smutskastningen mot TUFF och i SYNNERHET INTE MOT DIG Åke. Stort TACK Åke för all fin, rolig och fredlig info du delgivit mig under många år gm Tyresöradion.  Ha det och må som allra Bäst!"

Välkommen du också som medlem! Det blir du genom att sätta in 200 kr (plus för familjemedlem 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6. Du kan se mycken info om den tuffa föreningen på www.tuff.fred.se  

MASSOR AV BRA PROJEKT
I går var jag på Tuffs styrelsemöte. Om det var 300:e eller 400:e gången jag deltog i dessa träffar, som är öppna för alla medlemmar, vet jag inte.

Där redovisades våra möjligheter att fortsätta med det bistånd till fattiga i tredje världen vi har bedrivit i över 40 år. Det är klart att det är fråga om punktinsatser men det finns stora fördelar jämfört med större biståndsorgan:

1. Alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat. Inga feta löner till chefer och anställda.
2. Sedan många år har Tuff inga offentliga bidrag. Skattebetalarna drabbas inte.
3. Vattentäta skott mellan insamlingskontot 79 36 36 -2 och Tuffs föreningskonto pg
    16 01 37 - 6. Inte ett öre tas från insamlingskontot till föreningen.
4. Jättenoga kontroll att pengarna till projekten används mycket väl genom schyssta
    partners och många besök t ex av de 40-åriga projekten i Indien

Nu beräknas Tuff att även i år kunna stödja projekten i Indien. Vi kanske kan skicka ca 200 000 kr om någon månad till de sex Tuff-skolorna där. Det är förstås en struntsumma i den svenska skolverkligheten, men i det tidigare så gudsförgätna Dharampur räcker det till mycket: Två skolor med totalt 200 elever, barn till fattiga "tribals", blir finansierade.

Bland Kongos fattiga byar planeras en skola, en verksamhet som nu skildras i Radio Tuff nr 1347 på www.tyresoradion.se . Den kommer att bestå av sex klassrum, där uppåt 360 barn i skift kommer undervisas. I höstas lämnade Tuff en grundplåt på 25 000 kr. Det räcker till ett klassrum. Sedan dess har solidariska och generösa skickat in till insamlingskontot ca 75 000 kr, vilket alltså kan finansiera ytterligare 3 klassrum.  

NU OCKSÅ BOLIVIA IGEN
Förutom Indien har vi också hjälpt till med bra projekt i andra länder: Mauritius, Kenya, Eritrea, Indonesien, Afghanistan, Irak, Ecuador och Guatemala. Under de jugoslaviska krigen på 90-talet stödde vi med drygt 100 000 kr demokrati- och fredsgruppen Suncokret i Kroatien och i många år har vi bidragit till gamla serbiska flyktingars välfärd i Belgrad.

På 90-talet samarbetade Tuff med en boliviansk grupp som försökte hjälpa sirioniófolket i indianbyn Ibiato med att återfå sina jaktmarker. Tuff bidrog med ca två miljoner kronor och byborna kunde köpa tillbaka tiotusentals hektar urskog.

Det finns i Tuffs styrelse fyra utomlandsfödda ledamöter. En av dem är Fernando Quiroga. På hans förslag beslöt styrelsen att bevilja 10 000 kr - till att börja med - för en skola för barn till indianer i Bolivias låglandsområde.

Den frivilliga freds- och solidaritetskampen fortsätter.
----------------------------------
Åke Sandin
----------------------------------
PS: Lämnade just ett mangogram till en miljöaktivist. Han ville uppvakta en 60-åring med 60 mangoträd i indiska Dharampurs fattiga byar. Det är den perfekta presenten. Varje träd kostar 5 kr. Pengarna går oavkortat till Indien, där 110 00 träd redan kunnat planteras. Beställ genom att ringa Monica, tel 08 -712 2581 eller e-posta till monica.schelin@brevet.nu Förutom "För att gratulera…." finns också mangogram "Till minne av…." för att till anhöriga beklaga sorgen efter någon avliden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar