lördag, september 7

Citat om krig,fred,segrare och förlorare

Citat om krig, fred, segrare och förlorare

Den amerikanske filmmakaren (av Star Trek m m) Gene Roddenberry:

"Styrkan hos en civilisation är inte dess förmåga att föra krig utan snarare dess förmåga att förebygga dem"
--------------------------------------------
Den amerikanske senatorn Hiram Johnson 1917 (under första världkriget):

"Krigets första offer är sanningen".   (ÅS: Ofta också det sista)
--------------------------------------------
Den kände amerikanske författaren Mark Twain (1835-1910):

"Politikerna kommer att uppfinna billiga lögner som lägger skulden på den nation som blir attackerad och alla kommer att bli glada över dessa samvetslugnande falsarier, villigt anamma dem utan att undersöka motbevisen och alltså kommer vi att övertyga oss själva att kriget är rättfärdigt och vi kommer att tacka Gud för att vi sover bättre efter detta groteska självbedrägeri".
-------------------------------------------
Den amerikanske prästen och fredsaktivisten Philip Berrigan (1923-2001):

"Lögn och krig har alltid hört ihop. Lyssna noggrant när du hör en krigsivrare försöker försvara ett pågående krig. Om han rör läpparna, ljuger han"
-------------------------------------------
Den amerikanske professorn och dissidenten Noam Chomsky om rättegångar mot krigsförbrytare:

"Om Nürnberglagarna mot tyskar 1945-46 vore tillämpliga skulle varenda USA-president sedan andra världskriget ha blivit hängd."
---------------------------------------------------------
Stefan Lindgren i bloggen www.8dagar.com

"Brott mot mänskligheten är handlingar för vilka man dekoreras om man vinner och hamnar i galgen om man förlorar…. Historiskt sett är det normalt att rätten sitter i spjutstångs ände. Uppror och revolutioner blir lagliga när de lyckas.
Krigsförbrytartribunaler hålls över krigsförbrytare som förlorat - av krigsförbrytare som
-------------------------------------------------------------
Teologie doktor Norbert Buske, vilken som pojke upplevde segrarnas grymheter1945:

"Skuld och elände låter sig inte kvittas mot varandra, de adderar sig, de hopar sig. Den som nämner den ena sidans krigsoffer och förtiger den andra sidans, den som inför döden skiljer på rättfärdiga och orättfärdiga, den har inte mycket begripit av det egentliga krigseländet. Vi kommer bara att lära oss av det förgångna, om sanningen om skräck och elände utan förtiganden omnämns och när sanningen följer på sorgen. Sanningen diskriminerar ingen. Det förflutna låter sig bara övervinnas genom sanningen och även framtiden låter sig bara erövras genom sanningen."
-------------------------------------------------------------------
Den finländske historieprofessorn Heikki Ylikangas i boken Tie Tamperelle (Vägen till Tammerfors) om det finska inbördeskriget 1918:

"Den svåraste bitterheten förorsakas av hemlighållandet, av att den segrande parten försöker skyla över de våldsdåd dess soldater gjort sig skyldiga till. Bara om och när dessa våldshandlingar visas i öppen dager på samma sätt som den förlorande partens alla brott har visats, och de skyldiga i och med avslöjandet så att säga får sitt straff och våldsdådens offer sin upprättelse, tynar traumat bort. I annat fall blir det bestående --trots tidens gång."
---------------------------------------------------
Den kristne socialdemokratiske debattören Bernt Jonsson till en i sommar smutskastad fredsaktivist:

"Om jag ska gissa, är väl motivet att du hotar den officiella historieskrivningen om andra världskriget. Att alla sidor gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser och masslakt ingår inte i den västmaktsglorifierande bild vi har matats med."
-------------------------------------------------
Den amerikanske historie- och folkrättsprofessorn Alfred- Maurice de Zayas

"Inget folk kan ta monopol på lidandet i andra världskriget"
 --------------------------------------------------
Fredstidningen PAX nr 2/93:

"I dagens mediesituation är det oändligt mycket lättare att smutskasta än att rentvå. Det gäller särskilt, när man dammar på med de grövsta och mest outslitliga av alla politiska invektiv: "kommunist", "nazist", "antisemit". Då återfaller vi gärna i medeltida vidskepelse och tror, att anklagelsernas läskighet minskar behovet av fakta och hållbara bevis."
---------------------------------------------------

Sammanställt 7/9 2013 av Åke Sandin