måndag, september 2

Putin om Syrien: "Ologiskt!"

Våra västvänliga medier svämmar över av uttalanden från engelska och amerikanska politiker. Dessa har ett mycket högt tonläge i sitt tal om militär vedergällning mot Syrien, som de upprört anklagar för att ha dödat många människor med giftgas. Ryssland nämns bara i förbigående och nästan alltid negativt. Nu har landet länge anklagats för att genom sitt veto ha "lamslagit FN:s säkerhetsråd" - som om inte ännu oftare USA har utnyttjat denna vetorätt.

Det är alltså knappast politiskt korrekt att citera den ryske presidenten Vladimir Putin. Till journalister i fredags (30/8) yttrade han ändå en del som jag vågar tycka var tänkvärt:

"Jag skulle vilja rikta mig till Obama, som är fredspristagare. Innan han använder våld i Syrien, vore det bra att tänka över de framtida offren".

Medan västliga bedömare alltsedan giftgasattacken i Damaskus sagt sig vara övertygade om att det var ett dåd av den syriska regimen ifrågasätter Putin logiken:

"Sunda förnuftet säger, att det är rent nonsens att den syriska regimen skulle ge trumf på hand åt rebellerna, som ständigt kräver utländsk militär intervention och att den dessutom skulle ha gjort det inför FN-inspektörernas ankomst. Det är helt ologiskt…. Därför är jag övertygad om att detta ingenting annat är än en provokation av dem som vill dra in andra länder i den syriska konflikten".

(Liknande åsikter framfördes i denna blogg den 28/8 under rubriken "Är Assad verkligen så korkad?")

Ovanstående citat är från veckobulletinen Ryska Posten, vars redaktör Stefan Lindgren inleder ett offentligt möte i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 måndagen den 23 september kl 19.