tisdag, september 24

Skönt med klarsynta medmänniskor!

I sommar har jag utsatts för en häftig förtalskampanj. Värst smutskastad har jag blivit av tre ledande moderater här i kommunen. De har travat skymford av typen "antisemit", "går nazisternas ärenden", "Israelhat", "mängden av antisemitisk propaganda" i min Tyresöradio mm mot mig.

Det här är killar som kanske är lättlurade, troligen historielösa men knappast underbegåvade. En av dem är faktiskt Tyresös ledande kommunalråd. Att de nu tyvärr verbalt löpt amok tror jag beror på att de okritiskt har trott på smarta, självutnämnda "antirasister", som försett dem med vilseledande information. Det räcker om de trott på en lögnaktig, historieförfalskande, bildmanipulerade artikel i Expressen från 1997. Den avslöjades här på bloggen den 16 aug. i texten "Redan 1997 beljögs Tuff" (Se nedan!)

Tyvärr har de inte på fyra månader lyckats ge ett enda exempel på min förmenta "antisemitism". På 91,4  MHz www.tyresoradion.se har jag flera gånger i sommar bett de många lyssnarna att hjälpa dem att komma med komprometterande uppgifter. Många av lyssnarna har svarat med förvåning och ingen av dem påstår att ens ha hört en skymt av "antisemitism" och liknande i mina program.

Många andra har också hört av sig. Har i ämnet fått 122 mejl. Bifogar här nedan de 29 senaste. (Att namnen inte är nämnda beror att jag vill skydda dem från påhälsningar från de häxjägare som också gett sig på de föreningar jag tillhör och dem som öppet vågat försvara mig.):

84. Två Ältabor och radiolyssnare;
"Mycket ska man höra...... Barbro och jag är snarast överkänsliga när det gäller antisemitism, men aldrig att vi hört dig så mycket som andas något i den vägen. Så räkna in oss bland dem som stöder dig."

85: Ledamot av fullmäktige (s):
"Åke har jag känt sedan början av åttiotalet. Jag har aldrig hört honom uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som antisemitiskt. Tvärtom har jag alltid uppfattat Åke som att han står för allas lika värde och för demokratiska och mänskliga rättigheter. Inte heller har jag i Tyresö närradio hört antisemitiska program. Jag lyssnar visserligen inte på närradion varje dag men om det vore vanligt borde jag ha hört det någon gång. Därför blir jag förundrad när jag läser att någon blivit ”…chockerad över mängden antisemitisk propaganda” som sänds ut därifrån och undrar över syftet med angreppen på Åke och på Tyresö närradio."

86. Riksdagsledamot, allianspolitiker:
"Åke har ju alltid stått upp för sin linje och sin åsikt. Heder för det. Såg att det var min kollega Fredrik Malm som varit inblandad i ngn del. Har även sett Anna Eks kommentar. Har lite svårt att förstå hur det kunnat bli så illa. Och hur käre Åkes långvariga kamp för fred och solidaritet kunnat misstolkas så. Måhända säger det ngt om debatten idag"

87. Känd judinna
"Bra Åke! Stå på dig! Du vinner"

88. Liberal civilingenjör och stockholmare:
"Jag ansluter mig helt till raden av upprörda mail som uttrycker sin avsky för alla dessa illvilligheter och konstruerade missförstånd som drabbar dina beundransvärda insatser inom TUFF och på andra sätt för tankefrihet och yttrandefrihet. Men fortsätt du och tappa inte modet!"

89. Lärare och miljöveteran:
"Återupprätta Åke Sandins och fredsrörelsens heder!"

90. Tyresöbo sedan 1965. Radiolyssnare:
"Jag hade väl då aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att jag skulle behöva skriva följande. Åke, alla som följt tyresöradion VET att du är precis raka motsatsen till vad smutskastarna kallar dig för. Du är precis motsatsen, du tillför oss en massa bra och goda saker jag nu avnjutit på Tyresöradion ett par timmar varje kväll under flera, flera års tid. DET VET JAG. Nu fattar du rättning i ledet Åke och återupptar genast bloggandet."

91. Farstabo:
"Väl rutet Åke. Stå på dig!"

92. Radikal invandrare från USA:
"Åke. Men nu har du ägnat mer tid och möda åt dessa idioter än de förtjänar, tycker jag. Njut av livet, och var så säker på att alla som haft förmånen att på riktigt lära känna dig vet mycket väl att alla dessa dumma beskyllningar är trams. Och kom ihåg Schillers bevingade ord: Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens." (Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves)

93. Ung kvinnlig Tyresöförfattare:
"Varför gör du inte en polisanmälan om förtal? Ska vi hjälpa dig?"

93. Aktiv Haningemoderat:
"Jag blir helt matt av den till synes ogenomträngliga muren av förstockelse hos dina vedersakare. Samtidigt är det så skrämmande att de är villiga att offentligt hudflänga en man som alltid stått för sökandet efter sanning, oavsett på vilken sida av främlingshat den finns. Du skriver att angreppen är "ofta lögnaktiga". För mig syns alla angreppen alltid lögnaktiga. Du är all heder värd, och jag hoppas du orkar med att fortsätta bemöta angreppen på samma sakliga sätt."

94. Norrländsk militärhistoriker på tal om e-postmeddelande:
"Hej Åke! Mycket bra sammanfattning av det absurda. Jag hör av mig!"

95. Ordförande i södra Sverige för en av Svenska Freds numera alltför få lokalföreningar:
"Jag fick av min styrelse i uppdrag att skriva denna hälsning till dig och uttrycka vårt starka stöd till Dig och hela din familj. Vi hoppas du omprövar ditt beslut att lämna SFSF när 'drevet' lagt sig. Vi behöver din skärpa och analys i SFSF, som vi kunnat följa inte minst i Radio Tuff under många år. Att inte följa majoriteten och de "starkas vilja" utan också lyssna på den andra sidan har varit ditt signum. Fortsätt med det!"

96. Indienengagerad Vänersborgsbo:
"Det pågår en intensiv kampanj i alla politiska partier att försöka svärta ner hederliga människor som försöker föra en balanserad debatt. Hela Expos kampanj enligt principen "guilt by association" är lika vämjelig som under MacCarthys tid i USA. Fortsätt att bekämpa en historieskrivning som förvanskas av segrarna."

97. Radiolyssnare, apotekare:
"Verkligen tråkigt med allt förtal!  Någon som är avundsjuk på din framgång och popularitet Åke. En intrigerande och otrevlig bråkmakare, som troligen inte lyssnat på Tyresöradion särskilt mycket. Det har nog snart blåst över. Jag har inte sett förtalet på nätet utan bara hört kommentarerna om det på Tyresöradion. Jag lyssnar rätt mycket på 91,4 och anser att anklagelserna är helt utan grund. Många många gånger har jag tänkt på att du Åke låter lika intresserad av alla typer av människor, politiska åsikter, kyrkan eller "icke kyrka". Du låter på ett vänligt och intresserat sätt alla komma fram med sina åsikter utan att visa din egen ståndpunkt i frågan.  Mycket proffsigt! Sug i dig alla många fina positiva omdömen av glada lyssnare och lyssna inte på 'dömt fölk'. Vi är så många som uppskattar dig och stöttar dig."

98. Rektor:
"Hej Åke, Det är för bedrövligt att förtalet mot dig fortsätter. Men vad är motivet när de som angriper dig bara tar till lösryckta citat från flera decennier bakåt? Det kan ju inte vara att föra en aktuell debatt.
Stå på dig, men försök också att koppla av det hela och njut av sommaren!"

99. Högstadielärare, invandrare:
"Tack för att du sakligt bemöter alla angrepp.  Jag tar mig för pannan dagligen och stundligen när jag ser hur man från olika håll försöker tysta en viktig röst i samhällsdebatten. Vad är det för århundrade vi befinner oss i? Ibland tycks jag befinna  mig i 1600-talet och dess häxprocesser. Enda skillnaden är att Expo och ViT har hittat en förmodad häxa av manligt kön idag. Åke, jag gillar häxor; de har alltid vågat gå sin egen väg."

100. Ungerskfödd konstnär:
"Har läst en del av de påhopp som Du fick stå ut med på den senaste tiden. Det var tyvärr väntat med inte önskat. I en diktatur har man inte yttrandefrihet och man blir förföljd för sina åsikter. Vi har diktatur i Sverige som kallas för parlamentarisk demokrati, monarki. Du är en sann idealist som tror på sanningen/fakta och hatar krig. (För övrigt är de mer eller mindre kristna värderingar även om Du inte är religiös.) Varken sanningen/fakta och kriget har något värde hos dem som har makten idag."

101. Farmarstigenbo (Tyresö), invandrare:
"Åke!!!  Är på din sida."

102. Mycket fredsaktiv i decennier:
"Var förvissad om vårt totala stöd, Åke!!! Vi förstår till fullo din belägenhet. Hur oerhört frustrerande, hur kränkande, hur absurt och hur svårt att värja sig mot folk som tar heder och ära av en. Så sorgligt med SFSF. Vi har gått ur för länge sedan."

103. Från västkustens mest aktiva fredsförening:
"Det enda verksamma motmedel jag kan se är att stämma t ex de lokala moderaterna för förtal. Jag utgår från att de skulle bli fällda. De måste ju bevisa med fakta din omtalade antisemitism och förintelseförnekelse. Det är en massa besvär, men mest för dom. Och då skulle säkerligen de övriga inklusive SFSFs ordförande få väldigt kalla fötter. Kanske borde också Expo anmälas."

104. Norrländskt polisbefäl:
"Hoppas fårskallarna och dårarna har lugnat ner sig? Det är ju en skandal att du som gjort och uppmärksammat så mycket gott ska behöva utsättas för dessa orimligheter!"

105. Universitetslärare:
"Det är klart att det Expo håller på med är skitsnack. De tillämpar en otäck strategi,  tyvärr väldigt vanlig i dagens sensationsfixerade offentliga samtal, som går ut på att brännmärka och stigmatisera det som kan misstänkas för att inte vara riktigt kosher Och kosher är du ju tack och lov inte, och jag tror heller inte att du vill vara det. Deras syften är säkert flera: att bevaka och synas i sin (antagligen säljande) nisch i medialandskapet, att slå vakt om den officiella historieskrivningens ideologiska potential, och att upprätthålla identitetspolitikens ställning i det officiella politiska samtalet. Det går säkert att hitta fler bakomliggande syften. I det här perspektivet är nog inte omsorgen om det fria, öppna och anständiga samtalet ett offer som upplevs som särskilt tungt, är jag rädd."

106. Samhällsengagerad västgöte:
"Du är en av de ytterst få journalister, som trotsar medias konformism. Vi har en på papperet fri press i Sverige, men Gud nåde den journalist som påpekar fakta i stället för att godkänna segrarnas historieförfalskning. Fortsätt med ditt nödvändiga renhållningsarbete. "och dvärgalåten tystnar mot resen efterhand".

107. Engelskfödd Tyresöbo:
"Käre Åke! Jag sällar mig till den skara, som vill stödja dig och ditt dedicerade livsverk för rätt och rättvisa i världen. Det är ofattbart att någon kan ens tänka på att komma med sådana oförskämda anklagelser! Du, av alla, har väl visat en öppenhet och respekt för så många olika människor med så vitt skilda livsöden och åsikter, bl.a. i dina många intervjuer i lokalradion. Tack, Åke för ditt brinnande engagemang genom så många år!"

108. Internationell fredsordförande:
"Bra Åke! Det är tillåtet att du vilar dej, men inte tillåtet att du ger dej! när du anklagas så fel...!"

109. Stocksundsbo, tidigare aktiv i Svenska Freds och då också anställd där:
"Nej jag förstår inte varför Svenska Freds måste ta avstånd från dig. De kan ju klargöra sina ståndpunkter utan att för den skull delta i drevet och demonisera dig. Jag tycker det är fegt och ojuste. Om man tror sig vara tvungen att delta i drev för att behålla statsbidrag har man helt enkelt blivit alltför indefinierad."

110. Erfaren präst:
"Käre Åke, vad är det som händer?? Svårt att fatta att du kan bli utsatt för en sån förtalskampanj!! Vad bygger man det hela på? Tur att du fått stöd, här kommer mitt lilla enkla. Du Åke, är ju en sån människa som ger oss andra hopp, hopp om att det går att göra något för att förbättra världen. Din uthållighet är beundransvärd! Och du tror stenhårt, med all rätt, på kunskap och på att fördjupa och nyansera samtalet och därmed verklighetsuppfattningen. Du har förmåga att se under ytan och bortom vedertagen sanning – heder åt dej!! Du har både stark känsla och stor förmåga till analys – befriande för oss andra! Det är så sorgligt så man vill gråta, att du skall behöva uppleva detta på din ålders höst, efter ett helt livs starkt engagemang för solidaritet och kamp för dom som inte har makt. Dina intervjuer med tyska kvinnors lidande i krigets slutskede gjorde starkt intryck på mej – kalla fakta blev levande människor!"

111. Chefredaktör:
"Vi har uppmärksammat ditt gedigna fredsarbete. Det är få som anser det vara sin plikt att långt efter att pensionsåldern inträtt engagera sig för mänskligt lidande runt om i världen. Ditt engagemang får i högsta grad ses som oklanderligt. Även om alla någon gång trampar på en mina eller återger felaktig information måste stor vikt fästas vid avsikten och ärligheten i ens arbete. Vi beklagar det osakliga drev som förts mot din person. Tyvärr togs ju i stort sett heller ingen hänsyn till allt annat gott fredsarbete du utfört tidigare. Kritiken saknade helt enkelt proportioner."

112. Universitetsstuderande, född i Afghanistan:
Hälsa till Åke så mycket från mig med. Vi vet vem han är och vad han står för. Han är en väldigt stor person. Mycket respekt och kärlek till honom.

113. Bollmorabo. Norsk invandrare:
"Nu ser jag att den lokala redaktören för moderattidningen chockerats av en "mängd antisemitisk propaganda" på radion. Jag har aldrig hört något sådant på Tyresöradion och när jag frågar andra lyssnare blir de helt oförstående."

114. Före detta Tyresöbo. Trogen radiolyssnare:
"Hej Åke, Suck, att du ska behöva bemöta dessa idioter och "försvara" dig. Det är pinsamt. Stå på dig!"

115. Bollmorabo (s), sedan många år trägen radiolyssnare:
"Trots att Åke nu börjar trappa ner och lägger in intressanta repriser är Tyresöradion ännu jättebra. Tack och lov fortsätter han med Radio Tuff. Men jag begriper ingenting av den nuvarande hetsen mot honom. Har hört tusentals program och aldrig ens hört skymten av antisemitism, som några påhittiga moderater nu anklagar honom för.

116. Känd kulturpersonlighet, Stockholm:
"Fan att du skall behöva stå ut med skiten. Stå på dig som vanligt!"

117. Norrländsk historiker:
"Helt otroligt vad de tillstår sig mot dig. Jag är skakad! Kämpa på! Jag arbetar lite bakom kulisserna diskret"

118. Aktiv moderat som har läst Tuffs svar till Expressen 1997.
"Det är nog inte ofta som smutskastning blir bemött med argument och bevis som visar att belackarna i själva verket är de som är smutsiga. Om de inte vid det här laget ställt sig i skamvrån, är det bara att konstatera att de dels inte läst dina inlägg/alternativt, om de gjort det, inte är läskunniga, eftersom de inte bett om ursäkt, dels måste betraktas som helt obekymrade om vad de vräker ur sig för osanningar i ivern att framstå som de som står för demokrati och "sanning", när de i själva verket är stora lögnare/oförmögna att ta reda på sanningen i vad de påstår". Av allt jag läst som du skrivit sedan drevet började är det tydligt att dina belackare fullständigt förvrängt fakta (om de ens i själva verket känner till dem!). Varför man vill förstöra friden och glädjen hos en sådan helgjuten fredsälskare som du, med ett livslångt engagemang för det goda och mot lögnaktigheter, våld och skenhelighet är svårt att begripa, men när de vädrar blod försvinner tydligen både förnuftet och medmänskligheten. Jag kan förstå att både familj och Tuff-aktivister inser att dina belackare knappast skulle vilja erkänna sina misstag, utan snarare kanske öka temperaturen i sina påhopp, men någon torde väl i alla fall ha lyssnat på Radio Tuff och läst din blogg? Du har genom att gå tillbaka i tiden och återge vad du skrivit och sagt, klart visat att grund helt saknas för påhoppen.  

119. Bollmorabo:
"Men, men, hitintills har jag inte träffat någon som pratat skit om dig å inte läst ngt heller. En sak vet jag, och det är att bland dom som lyssnar på tyresöradion SÅ ÄR DU JÄVLIGT OMTYCKT. Finns INGEN av oss lyssnare som håller med det minsta på vad dessa lögnare och löjliga präktighetsnissar svamlar om"

120. Solbergabo, ubåtsavslöjare:
"Du får för fan inte ge dig för de hemska fullständigt omotiverade angreppen.  Jag stöttar  och tackar dig"

121. Tyresöbo, kristerapeut:
"Det är ingenting annat än ynkedom det  som sägs om Åke från moderathåll och annat borgarhåll. Och Svenska Fred ordförande ger jag inte mycket för efter att ha läst hennes syn på saken. Vid KDs bokbord uttryckte jag min uppfattning om Åkes storhet och gärning samt min åsikt om Israels bosättningspolitik. "Antisemit" blev omedelbart svaret. Sorgligt att se Åke drabbas av detta."

122. Bollmorabo, trogen radiolyssnare:
"Tryckte över 280 kronor för två medlemskap i Tuff, jag och min fru  till pg 16 0137-6. Detta för att visa att vi INTE deltar i smutskastningen mot TUFF och i SYNNERHET INTE MOT DIG Åke. Stort TACK Åke för all fin, rolig och fredlig info du delgivit mig under många år gm Tyresöradion.  Ha det och må som allra Bäst!"
---------------------------------------------
Medlem av Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) blir du genom 200 kr (plus kanske familjemedlem 80 kr) på TUFFs plusgiro 16 01 37 -6. Hjärtligt välkommen! Du behövs - särskilt nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar