lördag, september 28

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1348) 29/9 2013

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1348) 29/9 2013 till ....

….till              Tuffs senaste projekt, en skola bland Bolivias ursprungsfolk. Styrelsen beslöt att Tuff till att börja med skulle bidra till en grundplåt på 10 000 kr. Ledamoten av Tuffs styrelse Boliviafödde Fernando Quiroga är initiativtagare och sköter förbindelserna. På 90-talet samarbetade Tuff med en boliviansk grupp som försökte hjälpa sirioniófolket i indianbyn Ibiato med att återfå sina jaktmarker. Tuff bidrog med ca två miljoner kronor så byborna kunde köpa tillbaka tiotusentals hektar urskog.

….till              Stefan Lindgren, som mycket intressant och kunnigt inledde ett offentligt Tuff-möte om Ryssland den 23 september. Han redogjorde för Rysslands roll under Syrienkonflikten och tog också upp ryssarnas inställning till hbtq-frågor. Han försökte också balansera den oftast så negativa skildringen av landet. En rysk definition av diplomati är väl värd att citera: "Du måste prata med hunden, medan du syr en munkorg åt honom!"

….till              mötet "Nej till krig mot Syrien!" i Stockholm den 15 september. Bland talarna fanns Ibrahim Isaac, ordförande i Syriska riksförbundet. Han tyckte att gulfstaternas kungar och prinsar, som stöder rebellerna inte är kapabla att läxa upp Syrien om demokrati och mänskliga rättigheter, eftersom deras egna innevånare förnekas detta. Om USA:s inblandning kommenterade han: "Vi har inte glömt Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, Korea, Somalia, Afghanistan, ej heller vårt grannland Irak." Han berörde också frågan om vilka som använt nervgaser och hänsyftar på det allt större inslaget av extremister bland rebellerna I frågan om vilka som använt nervgasen sarin påpekade Ibrahim Isaac: "Är al-Qaida kapabla att planera och verkställa attacker mot USA såsom den 11 september, så är införsel och användandet av sarin-gas i Syrien en tämligen banal uppgift för dem."  Han vill ha ett sekulärt, enat, fritt och självständigt Syrien. Om en stund hörs han själv här i Radio Tuff.

….till              professor Gunnar Westberg, aktiv i "Läkare mot kärnvapen". Han hördes (25/9) i Dagens Eko och påminde om att 100 000 iranier ännu lever med skador efter irakiska gasattacker på 1980-talet, då väst stödde Irak. Många utsattes för senapsgas och behöver medicinsk behandling för lung- och ögonskador. Men de skärpta sanktionerna mot Iran gör det näst intill omöjligt att få tag i medicinen. Det finns inga sanktioner mot mediciner. Ändå är det en stor brist på nästan all medicin i Iran på grund av att ingen bank i väst är villig att föra över pengar från Iran till de företag som säljer medicinen.  Westberg besökte Iran förra året och kunde då se hur sjuka och gasdrabbade människor inte får den vård de behöver för att överleva eller för att slippa bli blinda. Sanktionerna sägs hela tiden vara riktade mot regeringen och militären, men det känns som ett hån för dem som lever i Iran. I verkligheten är det civilbefolkningen som drabbas.

….till              den argentinske mottagaren av Nobels fredspris 1980 Adolfo Perez Esquivel, som i brev till president Obama påmint om att Martin Luther King just innan han mördades föreslog civil olydnad för att stoppa det amerikanska kriget i Vietnam. Om målet för det västliga stödet till syriska rebeller hänvisar han till den brittiske veteranjournalisten Robert Fisk, som anser att det är att försvaga Iran och att förhindra bildandet av en palestinsk stat.

….till              förre svenske utrikesministern och FN:s vapeninspektionschef Hans Blix, som varnat för ett nytt Irak genom ett militärt anfall mot Syrien. Han citerar den amerikanske utrikesministern John Kerry som kallat gaskriget i Syrien en obscenitet men menar att kriget med sina ca 100 000 dödade syrier är en ännu större obscenitet. Den amerikanska presidenten är han ingalunda bara kritisk mot utan skriver: "I respekt för folkrätten är Barack Obama – själv jurist – på ljusårs avstånd från Bush-administrationen, vars FN-ambassadör John Bolton blev berömd genom uttalandet att han inte skulle sörja om FN-skrapans tjugo övre våningar föll ner i East River."

….till              ett lockande Tuff-möte. Det är förra rektorn vid Sjöviks folkhögskola Lena Lönnqvist som inleder om Palestina och Israel. Hon var i vintras ekumenisk följeslagare på Västbanken och har alltså ganska färska erfarenheter av tillståndet där. Välkommen alltså till Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 onsdag den 2 oktober kl 19. Fika, gemyt och debattglädje ingår.

….till              Jan Guillou, som (AB 22/9) nu ironiskt och roligt skriver om Expressens många sensationella lögner om honom under flera decennier. Alltifrån att han för 40 år sedan tillsammans med nazister skulle ha planerat ett eldöverfall mot en judisk barnkoloni, att han skulle ha ingått i en mordkomplott mot polismästare Hans Holmér till att han nu rentav på en löpsedel påstås ha gjorts arvlös av sin mamma. Det påminner oss om 1997, då Expressen på en helsida hängde ut Åke Sandin och Tuff med hjälp av lögner, bildmanipulation och historieförfalskning. När vi i Radio Tuff (21-12-97) den gången avslöjade alla osakligheter avslutade vi sändningen med följande limerick:
                     
                                            En nybliven brudgum i Hessen
blev helt impotent utav stressen
Men när kvällsblaskan kom
han lindade om
för allt kan ju stå i Expressen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar