onsdag, september 11

4 av olycksdagen 11 septembers tragedier

För de flesta är 11 september det otäcka terroristmordet på ca 3000 amerikaner år 2001. Det är det våra medier helt har fokuserat på. Ironiskt nog utfördes det av kretsar som i dag är Bashar al-Assads mest mordiska fiender i Syrien.

Men i dag den 11 september har våra medier givit stor uppmärksamhet åt två andra 11 september: Anna Lindhs död 2003 efter att dagen innan blivit överfallen med kniv och  militärkuppen i Chile 1973, då den folkvalde Salvador Allende störtades och dog varefter tusentals vänsteraktivister torterades och avrättades.

Dessa tre tragedier har vi i Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) med en viss envetenhet berättat om i flera år så här års. Vi har dock tillagt en fjärde helt bortglömd men i fråga om dödsoffer den allra värsta: Darmstadt den 11 september 1944. Då terrorbombades staden och över 10 000 civila dödades, sprängdes ihjäl eller kremerades levande. Bland de dödade var ungefär 2000 barn.

Det var för all del ganska länge sedan och i det andra världskriget, där 40-50 miljoner människor dödades, cirka häften civila. Jämfört med bombterrorn mot Tokio, Hiroshima, Nagasaki, Dresden, Hamburg, Pforzheim, Swinemünde och andra tyska och japanska städer var Darmstadts öde inte alls så märkvärdigt.

Dessutom var offren tyskar och dem har vi ju lärt oss att det inte är korrekt att ömka, inte heller de ca 70 000 tyska barn som dödades av bomber från västliga flyghjältar.