fredag, september 13

Putin i New York Times 11/9

"USA:s potentiella anfall  mot Syrien , trots starkt motstånd från många länder och viktiga politiska och religiösa ledare, inklusive påven , skulle resultera i fler oskyldiga offer och eskalering och slutligen sprida konflikten långt utanför Syriens gränser. Ett anfall skulle öka våldet och släppa lös en ny våg av terrorism. Det skulle kunna undergräva multilaterala ansträngningar för att lösa det iranska nukleära problemet och den israelisk-palestinska konflikten och ytterligare destabilisera Mellanöstern och Nordafrika. Det kunde få hela systemet för internationell lag och ordning ur balans .

Syrien bevittnar inte en kamp för demokrati, utan en väpnad konflikt mellan regeringen och oppositionen i ett mångreligiöst land . Det finns få förkämpar för demokrati i Syrien . Men det finns mer än tillräckligt av al Qaida-kämpar och extremister av alla slag som slåss mot regeringen . Förenta staternas utrikesdepartement har karakteriserat al Nusra-Fronten och Islamiska staten Irak och Levanten, som slåss tillsammans med oppositionen, som terroristorganisationer . Denna inre konflikt , som drivs av utländska vapenleveranser till oppositionen , är en av de blodigaste i världen.
……………………….
Ingen tvivlar på att giftgas har använts i Syrien. Men det finns all anledning att tro att den inte användes av den syriska armén, utan av oppositionen för att provocera fram ett ingripande från deras mäktiga utländska beskyddare på  fundamentalisternas sida. Rapporter om att dessa förbereder en ny attack - denna gång mot Israel - kan inte ignoreras."


(Hela artikeln finns på svenska i http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1629 Liknande synpunkter fanns här på bloggen den 28 augusti. Se nedan!)