fredag, februari 1

Tyresöradion, en succékanal !


På 91,4 MHz (lokalt) och på www.tyresoradion.se  (världsvida) hörs den frivilligt gjorda Tyresöradion. Varannan vecka kommer Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff som gör skäl för sitt tuffa namn.

Fyra andra program läggs in varje vecka. Här nedan kommer korta sammanfattningar av de program som hörs nu. Tidigare program kan avlyssnas i fliken "Arkiv" på www.tyresoradion.se  :

13/1-3/2
Ann Sandin Lindgren (s) och Christina Melzén (fp) berättar hur det var att för radion på en halvtimme sammanfatta långa sammanträden i kommunfullmäktige, och hur det är att vara aktiva i närradioföreningens styrelse.

Hilkka Hedström på Myggdalsvägen föddes i finska Jyväskylä, var krigsbarn i Borlänge, har arbetat som frissa och i Tyresö som vaktmästare och "mattant" på gymnasiet men några somrar också på cirkus. Hon berättar också om besök i portugisiska Algarve och i Malaysia.

Trollbäckenborna Miza och Marcus Landström har redan gjort beundransvärda insatser för rörelsehindrade barn i Kongo, vars krig de bland annat förklarar med tillgången på värdefulla metaller. Nu planerar de med stöd från Tuff bygga en skola bland fattiga byar i Kongo.

Nina Brogärd, Lena Hedström, Terje Engh, Åke Mattsson och Peter Dicke dokumenterar folkhumorn med rysliga historier och kluriga limerickar.

20/1-10/2:
Jerker Pettersson talar lyriskt om den franska folkbilen Citroën 2CV, som tillverkades i nära 4 milj exemplar och hade en genial konstruktion. Vi får åka en sväng med den och höra svenskar som i merparten av sina liv praktiskt taget levt med Citroën 2CV.

Tyresöprofilen Leif Bratt intervjuas om vinterhalka och berättar hur det är att vara "god man" för en ensamkommande flyktingflicka från Somalia. Han diskuterar också olika sätt att se på BNP, påpekar flera länders höga statliga lån och åldrande befolkning.

Johan Erlandsson är journalist på Kommunalarbetaren, skriver en bok om amerikanska Vietnamdesertörer och besöker Tyresö för att forska om de många unga amerikaner som hamnade hos olika Tyresöfamiljer för 40-45 år sedan. Han har skrivit en bok om Allan Edvall.

Tyresö Ulands o FredsFörenings Radio Tuff (1332-33) innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkande: Åke Sandin, Monica Schelin med flera.

27/1- 17/2:
Förra Tyresöbon Mikael Sipilä bor i Vendelsö och basar för reklamföretaget Wild Card i Skrubbatriangeln. Det ägnar sig också åt välgörenhet. Han berättar om fotboll, skidåkning, tjusningen med golf och sina finska rötter. Han är nyfiken på både Meryl Streep och Olof Palme.

Maj Rönnegård har jobbat med mikrobiologi och är sedan länge läkare, så det blir mycket om hur man bemöter patienter, deras sjukdomar och mediciner. Hon bor i Älta men besöker regelbundet Tyresö Rotary och i Rotarys läkarbank är hon aktiv med flera vistelser i Kenya, vars sjukdomar och familjebildning hon skildrar.

Daniel Hansson (30) växte upp i Ällmora och bor nu på Angelikagränd. Började tidigt med datorer, som han nu bygger på sin fritid. Har jobbat med kaffemaskiner och med färdtjänst för rörelsehindrade. En arbetsolycka gjorde att han har ihållande värk. Nu jobbar han på Flyttpoolen, där han brinner för miljöförbättri. Skulle vilja träffa Bill Gates.

Lena Mörth är ganska nyinflyttad på Björkbacken efter många år i Krusboda. Växte upp i Stensö, som hon berättar om. Var intresserad av ridning och handboll och jobbar på bank. Hon har två hundar och sjunger regelbundet Barber Shop i en stor Rönningekör, vars utlandsturnéer och prisbelönta framgångar hon berättar om.

3/2-24/2:
Hans Tjernlund växte upp i Frånö i skuggan av den stora Sandöbron, så det blir prat om bl a Ådalskravallerna 1931. Idag bor han i Trollbäcken och chefar för el- och IT-företaget Altiva. Han är president i Tyresö Rotary, vars luncher och välgörenhet han berättar om. Men det blir också tal om Drevviken och hans fiske och cyklande.

Tyresöprästen Anne Sörman berättar om kyrkans roll att möta människor i unika situationer, om tro och tvivel och Jesu stora betydelse. Hon nämner Tyresö kyrkas kärleksmässor den 10 och 14 februari men intervjuas också om sin film om spetälska och sina böcker bl a om Palestina och Libanon.

(Repris från 2003) "Hasse och Lasse": Kompisarna och Tyresöborna Hans Gynge, företagare, och Lars Werner (1935-2013), f d vänsterledare, minns barndomens Tyresö med original som "Skitnisse" och "Bonnanders" och berättar om när Tyresöpolitiken snabbt fixades av Gunnar Gyllnert (s), Harald Falk (m) och Ture Åkerblom (fp).

Nina Brogärd, Terje Engh och Åke Sandin dokumenterar folkhumorn med nya och gamla historier, bland annat från politiker för 15-20 år sedan.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar