onsdag, februari 27

Tuffs biståndsverksamhet 2012


Sedan början av 1970-talet har Tuff varje år gjort avsevärda biståndsinsatser, främst i Indien men också i flera andra länder. I Tuff arbetar alla oavlönat, så i motsats till många andra biståndsorganisationer har föreningen inga ”administrativa kostnader” utan varenda insamlad krona skickas oavkortad till ändamålet.

INBETALNINGAR PÅ TUFFS INSAMLINGSKONTO (pg 793636-2) 2012
För Indien                                    130 107 kr
"        "              Mangogram           21 510 kr
"        "              Margaretha Square" 7 820 kr
-----------------------------------------------
Summa Indien:                              159 437 kr
För barnbibliotek i Bagdad               4 600 kr
För gamla fattiga i Belgrad                3 798 kr
För skola i Kongo (Elikia na Biso)  18 475 kr
För ej angivet ändamål                     1 560 kr
-----------------------------------------------------------------------------
Summa inbetalningar 2012:          187 870 kr
-----------------------------------------------------------------------------
UTBETALAT 2012
Till Indien 170 000 kr
Till Belgrad 10 000 kr
Till SISK för barnbibliotek i Bagdad 4 600 kr
Till Elikia na Biso, skola i Kongo 25 000 kr
Plusgiroutgifter 1 506 kr
------------------------------------------------------------------------------
Summa utbetalningar 2012 211 106
------------------------------------------------------------------------------
BIDRAGSGIVARE TILL INDIEN-PROJEKTEN
Alléskolan i Lerum (dagsverke) 38 815 kr
Kumla skola i Tyresö (dagsverke) 51 935 kr
Tyresö skola (dagsverke) 39 357 kr
Mångas bidrag för mangogram och "Margaretha Square 29 330 kr
----------------------------------------------------------------------------
Bidrag för Indien totalt 2012:   159 337 kr
----------------------------------------------------------------------------
OMFATTANDE INDIENPROJEKT
För över 20 år sedan började Tuffs indiska partners att utveckla det bergiga och tidigare försummade Dharampurs små byar, bebodda av tribals (stambefolkningen), mestadels analfabeter. För Tuff-pengar anlades där sex internatskolor, där i dag uppåt 1000 elever undervisas . Under det första decenniet var Tuff enda finansiären av byggnationer, drift och underhåll av dessa skolor. Sedan har skolorna blivit centra för utveckling bland de fattigaste av de fattiga genom hundratals brunnar, dessutom många små dammar för konstbevattning, så att man i dag får två skördar per år. Vidare anlades och anläggs små vallar i de många sluttningarna för att förhindra jorderosion under de häftiga monsunregnen, småbönder har försetts med bufflar och flera massbröllop för fattiga par har bekostats.

De senaste åren har välbemedlade indier blivit så imponerade av dessa Tuff-projekt, att de bidragit med summor, som bland annat använts till inrättandet av två gymnasier och ett elevhem för gymnasieflickor. Några fattiga ungdomar har hjälpts att få universitetsutbildning. (Mera i detalj om allt detta finns på www.tuff.fred.se  , där Tuffs partner Bhikhu Vyas' rapporter finns att läsa.)

TUFF I INDIEN 2012
2012 års pengar från Tuff har bland annat använts till underhåll, lärarlöner och andra driftskostnader för två av de sex skolor i Dharampur, vilka i slutet av 90-talet anlades för Tuff-pengar, men de har också räckt till delfinansiering av andra skolor och projekt.

I Dharampur led många förut av nattblindhet till följd av A-vitaminbrist. Det motverkas nu av alla de mangoträd som planterats. De förbättrar inte bara människornas hälsa utan ger också extrainkomster. Fram till och med 2012 hade 115 000 mangoträd planterats i Dharampurs hundratals små fattiga byar.. Bidragande till detta har inte minst varit Tuffs försäljning av mangogram, ”den perfekta presenten”. Finns i tre varianter: 1) För att gratulera. 2) I stället för blommor. 3) Till minne av.

KONTINUERLIG INFORMATION OM INDIEN-PROJEKTEN
Vår främste indiske partner, Bhikhu Vyas, är mycket kommunikativ och lämnar regelbundet rapporter på e-post. De förs in på Tuffs hemsida www.tuff.fred.se  och citeras i Radio Tuff www.tyresoradion.se . I september besökte den indiske journalisten Ketan Trivedi Kumla skola i Tyresö och intervjuade lärare och elever som gjort beundransvärda dagsverken för indiska projekt. Han intervjuade också Tuff-aktivister om det mångåriga samarbetet med Indien. Själv hördes han under en halvtimme på Tyresöradion - Succékanalen 91,4

BARNBIBLIOTEK I BAGDAD
Också 2012 stödde Tuff Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén (SISK) med ett bidrag för finansieringen av två barnbibliotek som de driver i den våldsdrabbade irakiska huvudstaden Bagdad.. De är en vettig tillflykt för barn från olika religioner och sociala skikt. På Tuff-möten och på Tyresöradion har Anita Lilburn och Widad Zaki från SISK berättat om dessa barnbibliotek, oaser i det ännu oroliga Bagdad.

FATTIGA GAMLA I BELGRAD
Också under 2012 stödde Tuff (med 10 000 kr) Lina Vuskovics hjälpverksamhet bland fattiga gamla i Belgrad, flera av dem flyktingkvinnor. De fick därmed råd att köpa mediciner och kunde skaffa varma kläder och förbättra sina bostäder mot vinterkylan.

PLANER PÅ NYTT PROJEKT: SKOLA I KONGO
Två Tuff-medlemmar, Marcus och Miza Landström, har gjort berömvärda insatser för rörelsehindrade kongolesiska barn genom att frakta rullstolar, kryckor och andra hjälpmedel till kongolesiska barnhem. Nu planerar de att försöka finansiera en skola bland 13 fattiga kongolesiska byar för barn till illitterata föräldrar. Skolan planeras att ha 300 elever, som hittills inte haft tillgång till undervisning. Den skall ha sex klassrum med undervisning i två skift per dag. Beräknad kostnad: 150 000 kr, alltså 25 000 kr per klassrum. Under hösten lämnade Tuff 25 000 kr som grundplåt till ett första klassrum. Under slutmånaderna av 2012 har det på Tuffs insamlingskonto, pg 793636-2 samlats in 18 475 kr (och insamlingen har i början av 2013 fått glädjande många bidrag).

INFORMATION OM BISTÅNDET
Vår indiske partner Bhikhu Vyas har många gånger under året skickat rapporter om utvecklingen bland Tuff-projekten i Dharampur. De finns inlagda på www.tuff.fred.se

Biståndet till olika länder har mycket regelbundet skildrats i Radio Tuff på 91,4 MHz och www.tyresoradion.se  Lokalpressen har också haft artiklar om det. På flera offentliga Tuff-möten har information lämnats och frågor besvarats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar