fredag, februari 22

Bhikhu Vyas: Tuffs och systerskolornas insatser i Indien


Stödet från Tuff startade för 34 år sedan och har fortsatt utan uppehåll. I början fick vanliga skolor typ mellanstadier och högstadier hjälp med förbättringar. Så småningom ökade biståndet och omfattade cirka 50 skolor. Under de första två decennierna inrättades för Tuff-pengar många klassrum, elevhem, skollaboratorier och brunnar. El- och dieselmotorer kunde anskaffas liksom sportartiklar, böcker och andra läromedel. Tuff försåg många skolor i trakten med nödvändig hjälp i en besvärlig tid.

Sedan fokuserades Tuff-biståndet på de många lägren i trakten för säsongarbetande sockerrörshuggare, så kallade koytas (=knivarna). Medan föräldrarna för usla löner arbetade på fälten fanns det ingen som såg till barnen. Därför startade vi (stiftelsen VPSS) skolverksamhet i 50 stora tält för 2 500 barn i förskole- och lågstadieåldern. Lönerna för lärarinnorna och kostnaderna för de många skoltälten liksom kosttillskott och en uppsättning kläder till barnen varje säsong bekostades av Tuff.

För ca 25 år sedan koncentrerade vi våra ansträngningar från Valod-området, så ofta besökt av Tyresöbor, till det mera avlägsna området Dharampur med sina hundratals små byar. De bebos av stambefolkningen (tribals), nederst på den indiska rangskalan, oerhört fattiga analfabeter. Vår pålitliga partner Tuff ställde upp då också.

I Dharampur började vi med undervisning, eftersom där fanns inga fungerande skolor. Många Tuffaktivister besökte området med jämna mellanrum, sedan Gunnar Petersen och Åke Sandin som de första svenskar varit där 1989. Med solidariskt understöd från Tuff, inte minst genom Operation dagsverken i många svenska skolor har vi kunnat anlägga sex primärskolor, ett ambitiöst program för yrkeskunskaper, två gymnasier, ett elevhem för kvinnliga gymnasister och i slutändan har det lett till universitetsstudier.

Under det första decenniet i vår strävan att rycka upp Dharampur var Tuff var vår enda partner och bidragsgivare, som bekostade skolbyggnader, brunnar, mat, lärarlöner och andra utgifter. Så småningom inspirerade det några indiska föreningar och enskilda att engagera sig och det ledde till mångsidiga utvecklingsprojekt i Dharampur. Vid sidan av alla skolorna har många jordbruksförbättringar nu skett.

Vår organisation VPSS verkar nu i uppåt 100 avlägsna byar med en sammanlagd befolkning på 80 000 fattiga människor. Genom att inte använda statliga pengar bevarade vi vår kreativa frihet men finansieringen blev ett problem. Med tacksamhet klarade vi den situationen främst genom stödet från Tuff och den påföljande lokala hjälpen.

Det fina med de här projekten för fattiga människor är att de ibland själva bidragit genom sina arbetsinsatser och små penningbidrag. Det gäller till exempel planterandet av 115 000 mangoträd där biståndet från Tuff kombinerats med att likvärdigt stöd från mottagarna.

Vi är stolta över det långvariga samarbetet med Tuff.
----------------------------------------
Bhikhu Vyas, Tuffs partner i Indien sedan 1979
(Tuff betyder Tyresö Ulands- och Fredsförening och Radio Tuff hörs på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar