lördag, februari 23

ROSOR från RADIO TUFF ( nr1335) 24/2 2013 till….

….till Skavlans program (15/2) på SvT, där Hadia Tajik intervjuades. Hon är något så märkligt som norsk kulturminister, blott 29 år gammal och av pakistanskt ursprung och muslimsk tro. Hon gjorde ett mycket tolerant och intelligent intryck.

….till Sveriges Televisions "Dokumentär utifrån" (17/2) som hade rubriken "Kvinnorna och generalerna". Det var en film av Maj Wechselmann om det ganska nedtystade folkmord som ägde rum i Indonesien i mitten av 60-talet. I förra Radio Tuff handlade krönikan om Diana Johnstones artikel om "folkmord". Där sades: "Det är typiskt att de västliga företrädarna av militära interventioner aldrig nämner att en halv miljon indonesier mördades 1965-66, men då var det fråga om kommunister och den ansvariga regimen Suharto var vänligt inställd till USA."

….till senaste numret av Tyresö Nyheter, som förutom en sida med programtablåer från Tyresöradion och med fina foton av flera medverkande har två hela sidor om att "Apparna tar Tyresöradion in i framtiden". Där finns också en artikel med rubriken "Skola i Kongo för Tyresöpengar" med uttalanden av Maj Britt Theorin, Leif Bratt och Monica Schelin. Dessutom finns en artikel om "Kultur- och idrottsgalan" och där nämns att Sylvia Ljungdahl är nominerad till "Årets ledare". Sylvia har i många år varit ordförande i två mycket aktiva föreningar: Tuff samt Kvinno- och tjejjouren. Priset delas ut den 8 mars och det är ju Internationella kvinnodagen, så vi håller tummarna för att Sylvia blir prisbelönad.

….till Tyresös främste versmakare Sven Lionell, som nu i Tyresö Nyheter på sitt kluriga vis travesterar självaste Nils Ferlin:

"Grämelsens son
på iPhone
smädar Hans, smädar Greta
Sociala, ja-ha
asociala, tycker ja'
borde medierna heta.
Ge mig ett rimord på människosyn
för den som alltid vill va' anonym
och som hånar i natten den sena
förklädd på en okänd distans.
Ändå syns att han har mellan bena
nånting, kan det vara en svans?

….till den 93-åriga britten Victor Gregg, som tidningen The Guardian nu uppmärksammar. Han har med anledning av årsdagen nyligen av terrorbombningarna av Dresden skrivit " A Survivor's Story". Han var krigsfånge i Dresden när denna kulturstad den 13-14 februari 1945 förvandlades till ett inferno. Han skriver bland annat: "När brandbomberna föll klibbade fosforn fast vid kropparna och förvandlade dem till mänskliga facklor. Skriken från dem som brändes levande blandades med skrina från dem som ännu inte hade träffats. Det var inget behov av flammor för att leda den andra vågen bombplan in mot målen, eftersom hela stan var en gigantisk fackla, som måste ha synts för piloterna på många mils avstånd". Och den här brittiske krigsveteranen tillägger: "Jag överlevde bomningarna av Dresden och fortsätter att betrakta dem som en krigsförbrytelse. Jag lider ännu av minnena från dessa hemska händelser, och min ilska vägrar att avta. Även så kallade ädla krig gör slaktare av oss alla".

….till insamlingen för ett skolbygge bland fattiga byar i Kongo. På ett par tre månader har 50 000 kr samlats in vilket räcker till ett andra och tredje klassrum och 11 525 kr till en början på ett fjärde klassrum. Det behövs alltså ännu mera pengar. Välkommen att använda Tuffs insamlingskonto pg 793636-2 . Varenda krona går oavkortat till ändamålet

….till flera lockande möten, t ex om "En kärnvapenfri zon i Mellanöstern" i ABF-huset Sveavägen 41 kl 18 onsdag den 27 februari. Och i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 inleds kl 19 onsdag den 6 mars ett möte om "Kvinnor i krig och konflikter". Inledare: Eva Zillén från organisationen Kvinna till Kvinna. Och dagen efter, torsdagen den 7 mars kl 16-18.30, har Strandskolan sitt traditionella Öppet hus för Tuff-projekten i Indien.

(Hörs på www.tyresoradion.se )






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar