tisdag, februari 12

Per Gahrton om Grass och "antisemiter".


Per Gahrton har länge varit aktiv i Palestinafrågan. Han har bland annat kritiserat Israels politik och bosättningar, Självfallet har han därför beskyllts för "antisemitism", det sannolikt vanligaste av alla politiska glåpord. Redan för flera år sedan bemötte han detta med att det bland hans förfäder också fanns judar.

Södra Sveriges ledande tidning Sydsvenskan hade den 9 december 2012 en artikel av Shimon Samuels från Wiesenthalcentret. Där står bland annat att tyskarna "använde mänskligt skinn för lampskärmar och fett för att producera tvål" av sina mördade offer.

Det här är två av många propagandalögner som i flera decennier inte bara förekommit massor av gånger i våra medier utan också lärts ut i våra skolor som otäcka sanningar. Sedan länge har historikerna av facket avvisat dem som myter men det har våra trendiga medier knappast alls givit någon uppmärksamhet. Alltså tror de flesta ännu på dessa smaskiga historieförfalskningar.

Nu har Per Gahrton (9/2) reagerat på en annan artikel i Sydsvenskan, där han skriver:

"Margareta Flygt vidareför vandringslögnen att Günter Grass och Jakob Augstein är antisemiter (Sydsvenskan 29.1) som om detta vore en allmänt accepterad sanning i Tyskland. Så är inte fallet. Att Günter Grass skulle vara antisemit för att han betecknat Israels atomvapen som ett hot mot världsfreden är lika orimligt som att det skulle vara rasistiskt att bedöma Nordkoreas och Irans som ett hot mot världsfreden. En av många som försvarat Grass är Jakob Augstein, son till antinazistiska Der Spiegels grundare. Därför, men också av andra skäl har nu Augstein själv utnämnts till en av världens tio värsta antisemiter av en amerikansk påtryckningsgrupp.


Om beskyllningen mot Augstein för antisemitism skriver Clemens Höges i Der Spiegel nr 2/2013: "De flesta kolleger anser att anklagelsen mot Augstein är absurd, men Henryk Broder, en gång medarbetare i Der Spiegel, jämför Augstein med en pedofil som påstår sig vara barnavän. En sorts slutord har sagts av Salomon Korn, viceordförande i det judiska centralrådet i Tyskland: 'Jag har aldrig haft intrycket att Augsteins texter är antisemitiska, amerikanarna har inte undersökt saken tillräckligt.'

Henryk Broder, som också var drivande bakom antisemitstämplingen av Grass, placerade häromåret dussinvis kända debattörer i antisemitfållan, däribland Henning Mankell!

Med samma logik som Flygt vidareför vandringslögnen om Grass och Augstein utan egna reservationer kan man fråga: Är hon beredd att göra detsamma med andra offer för Broders förtalskampanj, till exempel Henning Mankell? Eller har Mankell, intressantare för svenska läsare än Grass och Augstein, en skyddsängel Flygt inte vågar tampas med?"

I sin kommentar på Gahrtons artikel skriver Margareta Flygt bland annat: "Att kalla Simon Wisenthal-centret 'en amerikansk påtryckningsgrupp' är en intressant vinkling". Jaså, inte minst i Reepalus Malmö bör man veta att centret är en påtryckningsgrupp, för resten baserat i Los Angeles. Om detta centers namngivare skrev jag (2012-04-18) här på bloggen texten "GRASS, REEPALU, WIESENTHAL OCH SANNINGEN." Och om Grass skrev jag där:

"Oj,oj,oj, vilka glåpord som haglat över nobelpristagaren Günter Grass för att han skrev ett slags dikt som har publicerats i tyska tidningar. Västerländska mediers många överstepräster har tävlat i glåpord över den gamle vänsterförfattaren. Det var inte för att han skrev att Irans folk hade 'förtryckts och förletts till arrangerat jubel av en pratmakare för att man inom hans maktsfär förmodas bygga en atombomb'.

Nej, det var för att han varnade för Israels kärnvapen. Nog kände han väl till att den modiga israelen Mordechai Vanunu dömdes till 18 års fängelse i sitt hemland för att ha avslöjat Israels kärnvapenproduktion? Det vanligaste invektivet mot Grass är nu att han är antisemit, sedan många år den mest frekventa politiska beskyllningen av alla, sannolikt också den mest missbrukade.

I Dagens Nyheter (12/4 2012) skriver Grass själv om att han nu av den israeliska regeringen har portats från inresa i landet. Då kommer han ihåg att han också hade inreseförbud till det kommunistiska DDR och till diktaturens Burma. Inte utan ironi hoppas han nu på den alltmera demokratiska utvecklingen i Burma."

Redan Voltaire påpekade:
"Du kan enkelt finna ut vilka som härskar över dig genom att ta reda på vilka du inte får kritisera"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar