tisdag, september 1

Varför Nato nu ??

Alliansen vill ha in Sverige i Nato
I dag publiceras att alliansen nu verkar enig om att Sverige ska gå med i Nato. Både centern och kd har fattat beslut i sina partistyrelser om att vi ska med i militäralliansen och därmed också bland kärnvapenmakterna.

Flera i båda partistyrelserna har dock reserverat sig mot beslutet. Det tycks ännu finnas både kristdemokrater, som vill följa sin kristna tro på att inte gå med i den största militärpakten i historien, och centerpartister som inte vill lämna alliansfriheten, som har gagnat Sverige så bra i över 200 år.

Vår neutralitet hjälpte oss undan krig
Sverige var neutralt under första världskriget efter att trekungamötet 1914 i Malmö hade lugnat ryssarna att Sverige inte skulle gå med i kriget på Tysklands sida. Under andra världskriget, när Sverige var omringat av krigförande makter, bidrog vår neutralitet till att vi som nästan det enda landet i Europa slapp undan krigets masslakt.

Under det kalla kriget var Sovjetunionen mycket större och militärt starkare än Ryssland av i dag, när det inte ens har tio procent av Natos militära styrka. Men under det kommunistiska hotet var det inte mycket prat om svenskt medlemskap.

Ryssland är inte Sovjet
Ryssland har nu förlorat många av sina gamla områden, inte bara de tre baltiska staterna utan också Vitryssland Ukraina och flera områden i söder. Dessutom är många tidigare av Warszawapaktens stater numera Natostater såsom Estland. Lettland, Litauen, Polen och förstås gamla DDR. Östersjön är därmed ett innanhav dominerat av Nato.

Även andra stater i Warszawapakten är numera med i Nato, bland andra Rumänien och Bulgarien. Tillsammans med den gamla Natomedlemmen Turkiet behärskar Nato nu också det mesta av Svarta havets kust.

Ryssland ett hot mot Sverige?
Visst är Putin kaxig. Och visst var den oblodiga annekteringen av ett folkrättsbrott, Men det tycks ha uppskattats av en majoritet av Krims befolkning. I jämförelse med västmakternas folkrättsbrott vid invasionen av Irak 2003 och dess tragiska följder i massdöd och massflykt av irakier alltsedan dess var Krim ganska försumbart.

Nu talar våra politiker som i ett mantra att Ryssland är så aggressivt och att det har bidragit till det starkt försämrade säkerhetspolitiska läget för Sverige. På vad sätt är vårt land mera hotat av ryssarna nu än under de båda världskrigen och det kalla kriget, när vår alliansfrihet hjälpte oss att inte dras in?


Det vore en stor dumhet om vi blev Natos 29:e medlem. Vi behövs som en fredsskapande bro mellan det numera försvagade öst och det expanderande stora Nato

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar