måndag, september 21

En freds- och miljöveteran talar klarspråk

I tidningen Miljömagasinet nr 38/2015 skriver Tord Lundgren i Uppsala. Han tillhör veteranerna i freds- och miljöfrågorna.

RYSSLANDSFOBIN
Bland annat skriver Tord Lundgren:

”De svenska natoanhängarnas stora slagträ för svenskt medlemskap är och förblir rysslandsfobin. I mainstreammedia kan vi räkna med en ordentlig dos av den varan mer eller mindre regelbundet. Till exempel den 31 augusti får vår försvarsminister breda ut sig i Dagens Nyheter om vikten av närmare svenskt militärt samarbete med USA och Nato.

Självklart pekar han på Ryssland och varnar för dess militära upprustning. Givetvis nämner han inte att Nato-ländernas militärbudget är 1020 miljarder dollar per år, Rysslands är 86 miljarder.

Eller att USA och Nato har runt 1000 baser och militära installationer i världen, Ryssland har två. Eller att sedan 1999 har tolv östeuropeiska länder, som före 1991 tillhörde Sovjet eller stod under dess inflytande, gått med i Nato. Vem som hotar vem borde vara uppenbart för alla.

UKRAINAKRISEN
Han kommer också in på Ukrainakonflikten:

”I ryssfobin ingår inte bara enögdhet utan en hel del okunnighet. När det gäller Ukrainakriget talas det nästan uteslutande om Rysslands aggression och annektering av Krim.

Det kunde också talas om statskuppen i Kiev 2014, en statskupp som stöddes, frammanades, av västländer. Inte minst Carl Bildt, dåvarande utrikesministern, var aktiv på Majdantorget i Kiev tiden före kuppen. En sådan grov inblandning i ett annat lands angelägenheter borde få varje hederlig journalist att ta avstånd.

Men tystnaden är påfallande. Regimförändringen i Ukraina gav upphov till splittring och inbördeskrig.”

SAMARBETET MED NATO
Tord Lundgren kommer också in på frågan om Nato. Han skriver:


”Ett svenskt medlemskap i Nato vore ett stort bakslag för alla fredsvänner. Nästa år ska riksdagen ta ställning till det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Vi får i framtiden räkna med negativa artiklar och påståenden riktade mot Ryssland och dess regering. Någon tystnad i detta avseende vore naivt att förutskicka”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar