lördag, september 19

Dagens Nyheters ensidighet om kränkningar

DN OM ”UBÅTEN” NÄRA STOCKHOLM
Två dagar i januari hade DN helsidor om en främmande ubåt, som märkligt nog visade sig i övervattensläge under flera minuter, ”endast några kilometer utanför huvudstaden”, som journalisten Mikael Holmström alarmistiskt uttryckte det.

Som källa använde han otydliga bilder som en pensionerad officer hade tagit. Senare var försvarets experter tvungna att tillbakavisa uppgifterna om ”ubåten”. De hade funnit att det på den suddiga bilden, som sades föreställa en kränkande ubåt, i själva verket var en svensk båt.

SVENSKA PLAN ”BESKJUTNA” AV RYSKT FLYG?
Den 2 juli är Mikael Holmström på gång igen i DN. Han skriver under den stora hotfulla rubriken ”Svenska plan beskjutna av rysk militär över havet”. Texten gör inte alls rubriken rättvisa, ty ”beskjutning” får man leta förgäves efter.

Det intressantaste är dock en liten Fakta-ruta på samma sida. Där läser man bland annat följande:

”Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland”
”Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg.”

Varför får läsarna inte veta, vilka plan det är som gjort intrång i vårt luftterritorium hela 20 gånger de senaste 18 månaderna? Bara att en gång har ryssarna varit framme.

KRÄNKNINGARNA SKA NU REDOVISAS ÖPPET
I går (16/9) var Dagens Nyheters ”försvarsreporter” Mikael Holmström i farten igen.
Han får stort utrymme, två hela sidor. Nu gäller det kränkningarna mot svenskt territorium. Rubriken till hans artikel är ”Alla kränkningar skall redovisas öppet”

Han ger flera exempel på ryska intrång. Men hur är det då med de 21 kränkningarna sedan nyåret 2014, av vilka bara en skett av Ryssland? Det får vi inget besked om. Kanske kommer det nu då det ska redovisas öppet. Kommer DN att verkligen publicera det?

Det är ingen svår gissning att kränkningarna förekommit av den militärallians som nästan gjort Östersjön till sitt innanhav, alltså av natoländerna Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland eller alliansens supermakt USA, vars flygvapen ofta finns långt hemifrån. För inte är väl vårt kära broderland Finland, ännu formellt neutralt, så nonchalant – eller rentav aggressivt -- att det kränker Sverige?

PS: I dag fick jag räkning på 2 852 kr från DN för nästa halvår. Ska jag som pensionär med 11 000 kr i månaden kosta på mig det igen? Tidningen har ju i alla fall så intressanta – och helt opartiska – korsord!


PS 2: Texten hörs i Radio Tuff nr 1397 som sänds från söndagen 20 sept kl 17 och även på www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar