tisdag, september 29

Fred i Syrien skulle stoppa blodbad och flyktingkris

I snart fem år har kriget rasat i Syrien. Uppåt 250 000 människor har dödats. 4 miljoner har flytt landet. De flesta av dessa flyktingar finns i grannländerna Libanon, Jordanien, och Turkiet. Deras situation är oftast vedervärdig-

Nu har också allt flera av dem -- de som har råd --  tagit sig till Europa. Här har vi nu i veckor talat om en flyktingkris, även om det relativt sett är ett fåtal av flyktingarna som har gjort den besvärliga och ofta farliga resan.

Ett skakande bild av en den lille treåriga pojken som låg drunknad på en strand efter att flyktingbåten kapsejsat har fått större uppmärksamhet än de tiotusentals barn som brutalt dödats eller lemlästats i det syriska kriget.

Nu har fred i Syrien också blivit en nödvändighet för oss. Att det i snart fem år har dödats också en massa civila syrier har vi tidigare tagit med knusende ro. Vi har förstås matats med den västliga propagandan att det är ”diktatorn” Assads fel. Visst har han använt den västliga favoritmetoden att bomba från luften. Regimen har rentav använt oljefatsbomber och då dödas ju många icke-stridande.

Men av de många oeniga grupper som bekämpar honom har vi med undantag från ISIS inte fått veta så mycket om. De ”moderata” grupperna har fått miljarder dollar och mycket vapen från USA, England och Turkiet, vapen som ofta övertagits av de islamistiska upprorsmännen, till exempel den al Quada-inspirerade al Nusra-fronten. Turkiet misstänks också för att släppa in ISIS över till Syrien.

Dessa ofta islamistiska grupper har beväpnats av Saudiarabien, som trots sin ringa folkmängd är en världens fyra mest militärt välrustade länder. Detta utnyttjar de genom att sedan i mars flygbomba sitt fattiga grannland Jemen. Där har de dödat många civila och de har också använt klusterbomber. Dessa otäcka tingestar har 117 av världens länder förbjudit, dock icke Saudiarabien och dess koalitionspartner USA. Saudiarabien piskar och avrättar folk flitigt. Hittills i år har över 100 avrättningar skett och man annonserar efter flera bödlar. 

Just nu väntar 21-årige Ali Mohammed al-Nimr på tur att avrättas. Som 17-åring arresterades han i en demonstration mot regeringen och torterades. Ironiskt nog blev en saudiarab i dagarna utsedd till chef för FN:s organ för mänskliga rättigheter (human rights).

I motsats till saudierna har i alla fall Assad haft en sekulär regim, vilket kristna. alaviter och andra minoriteter i Syrien med tacksamhet har erfarit.

De nya uttalandena från Obama och Putin ger ett visst hopp om att kriget i Syrien kan avslutas. Utrikesministrarna Kelly och Lavrov är åtminstone överens om att landet skall förbli sekulärt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar