lördag, oktober 3

ROSOR från RADIO TUFF (1398) 4-18/10 2015 till ....

….till             Tuffs insatser för flyktingar: Styrelsen beslöt att stödja de 14                  ”ensamkommande barn” mellan 14 och 17 år, som bor i Villa Victoria, Tyresö. De skulle förses med fickpengar från Tuff i form av en 500-lapp var, som överlämnades till glada ungdomar den 2 oktober.

….till             Magnus Wiberg, ledamot av Tuffs styrelse, som först för Tuffs pengar skulle förse flyktingförläggningen på Fryshuset i Stockholm med 28 gummimadrasser. Sedan upptäcktes att sådana just hade fixats men att många flyktingar behövde underkläder. Då köpte Magnus ca 160 underkläder, som de behövande försågs med.

….till             EU, som nu satsar en miljard euro (drygt nio miljarder kr) till FN.s flyktingorgan UNCHR att användas för de uppåt 4 miljoner syriska flyktingar, som finns i Libanon, Jordanien och Turkiet. Det behövs mycket mera stöd till dessa människor av vilka de flesta inte har råd att göra  den farliga resan till Europa

….till             den koptiske påven Tawadros i Egypten, som varit på Sverigebesök. På tal om de ca 100 kristna kyrkor som förstördes härom året intar han trots allt en mycket försonlig inställning. Han säger att förövarna var extremister som inte tillhörde den muslimska majoriteten, som han säger att han ”älskar”. Han menar att om alla kyrkor bränns ner får väl de kristna be i moskéerna. Förstörs också dessa får väl de kristna be med muslimerna på gatan. (Källa: Radioprogrammet ”Människor och tro” den 24/9)

….till             Human Rights Watch, som nu avslöjar att saudiaraberna också använder klusterbomber vid sina flygattacker mot det fattiga grannlandet  Jemen, där många civila i över ett halvår nu har dödats. Klusterbomber har bombkapslar som innehåller massor av små sprängladdningar som sprids över stor yta och dödar urskillningslöst. Över hundra stater har skrivit under konventionen mot dessa vapen, dock inte Saudiarabien och dess koalitionspartner USA.

….till             protesterna mot att den 21-årige Ali Mohammed al-Nimr nu i Saudiarabien dömts att avrättas, liksom de över 100 där redan avrättade i år.

….till             Estland och Ryssland, som nu har ökat grannsämjan genom en fångutväxling. Den estniske gränspolisen Eston Kohver som dömts till fängelse i Ryssland för intrång och ”spioneri” släpptes liksom den i Estland för spioneri till 16 års fängelse dömde Aleksei Dressen.

….till             minnet av Joe Hill som avrättades i USA för 100 år sedan. Han kom från Gävle och hette i Sverige Joel Hägglund, utvandrade till USA och blev en uppskattad låtskrivare och sångare på vänsterkanten. Han uppmärksammades i radioprogrammet ”Epstein och Nordegren” (28/9), där också Göran Greider deltog. Man citerade Joe Hills kanske mest kända sång där det bl a heter ”You’ll get pie in the sky when you die” I    försök till svensk översättning: ”Du får smör ovanför när du dör”. I den sista intervjun på Radio Tyresö med Roland Schütt, författare av succéboken Kådisbellan, sjöng han vid 91 års ålder utan fusklapp den låten av Joe Hill.

….till             Sven Lionell, som med rätta fått mycket beröm för sin fina läsning av boken Kådisbellan på Radio Tyresö.

….till             TV2, som visade filmen ”Palmes hemliga agent” den 1 oktober. Huvudpersonen var den svenska diplomaten Birgitta Karlström Dorph, som på 80-talet i hemlighet hjälpte Apartheidsmotståndarna i Sydafrika i kampen mot förtrycket.

….till             filmen om Katarina Taikon som hade premiär den 2 oktober. Katarina var en av dem, som bildade Tuffs första konstituerande styrelse 1967   

….till             utställningen ”Tyresö centrum 50 år” på Konsthallen på Tyresö bibliotek finns bl a ett gammalt foto av ett TUFF-arrangemang från 70-talet. Det föreställer ”Fria talares tribun”, som Tuff anordnade på den tiden.

….till             de 157 centerpartister, över en tredjedel av stämmodeltagarna, som på partistämman nyligen röstade emot beslutet att ansluta Sverige till Nato.

….till             ordföranden för Aktionsgruppen Nej Till Nato, Staffan Ekbom, som i ett remissvar till Värdlandsavtalet bl a skriver. Sverige riskerar att slänga bort en väl beprövad säkerhetspolitik i utbyte mot en mycket osäker  pappersgaranti från NATO.”

….till             lockande offentliga möten: Onsdag den 7 oktober kl 19 ett möte om Nato med Staffan Ekbom som inledare i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80. Dagen efter, torsdag den 8 okt kl 19 talar förre Moskva-   ambassadören Sven Hirdman på ett ABF-möte i bibliotekets hörsal i ämnet: ”En djupare bild av Ryssland och dess politik” (Gratis inträde till båda mötena). Samtidigt arrangerar Fredsrörelsen på Orust den 7 oktober ett möte med    fredsforskaren Jan Öberg, kallad ”Sveriges vassaste penna”, om ”Fred skapas med fredliga medel – om FN-stadgan och Gandhis betydelse i nutiden”  (Öberg hördes i senaste Radio Tuff (nr 1397).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar